Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
22 Μαΐ 2017

Oι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Λένιν, ψήφισαν 3ο και 4ο Μνημόνιο και τώρα έγιναν άχρηστοι

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Οι 941 σελίδες του νέου, τέταρτου στη σειρά Μνημονίου, φέρουν την ψήφο, την υπογραφή αλλά και την …στεντόρεια φωνή «ΝΑΙ σε όλα» των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στις διατάξεις του νέου …συμπληρωμένου Μνημονίου, περιλαμβάνονται ΟΛΕΣ οι υποχρεώσεις των προηγουμένων (1 και 2 και 3) Μνημονίων μαζί με όλες τις ΕΠΙΠΛΕΟΝ δεσμεύσεις για τα χρόνια που έρχονται , μετά το καλοκαίρι του 2018.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνώριζαν. Το φοβόντουσαν. Προσπαθούσαν να το αποφύγουν. Τώρα όμως συνειδητοποιούν το αναπόφευκτο.

Τα ψήφισαν όλα και τώρα δεν είναι πλέον χρήσιμοι. Είναι αναλώσιμοι.

Κάθε σκληρό φορομπηχτικό μέτρο, κάθε «ανάλγητη» ιδιωτικοποίηση, κάθε μία νέα περικοπή εισοδημάτων και επιδομάτων, φέρει την δική τους ψήφο, φωνή και υπογραφή.

Τώρα όλα έχουν νομοθετηθεί. Το βάρος πέφτει στην εφαρμογή.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τους Σκουρλέτηδες, τους Καραγιαννίνηδες, του Μπαλτάδες και τα υπόλοιπα ιδεοληπτικά παρασιτικά στοιχεία του κομματικού σωλήνα, είναι αδύνατη.

Φοβούνται κατά συνέπεια ότι, «οι κακοί δανειστές» θα αναζητήσουν τώρα εναλλακτική πολιτική λύση.

Θα τους «τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια», δεν θα «τιμήσουν την υπόσχεσή τους» και δεν θα τους δώσουν την -δήθεν συμφωνημένη- «οριστική λύση για το χρέος» ώστε να φορέσει γραβάτα ο Πρωθυπουργός.

Έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ έχει απαιτήσει

  • από την Ελλάδα μέτρα που –κατά την άποψή του- καθιστούν το Ασφαλιστικό βιώσιμο και
  • από το Eurogroup συγκεκριμένες ποσοτικοποιημένες παρεμβάσεις που καθιστούν –κατά την άποψή του- βιώσιμο το Χρέος.

Επομένως η μοναδική «λύση χρέους» στην οποία μπορούν να ελπίζουν οι απελπισμένοι –κατά Λένιν- «χρήσιμοι ηλίθιοι» στην σημερινή συγκυρία είναι η ακόλουθη:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ξεκινήσει τη συζήτηση επανένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE απαιτεί μια Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ η οποία ωστόσο προϋποθέτει την «αλλαγή του προφίλ Χρέους» δηλαδή το περιβόητο re-profiling.

O βασικός κανόνας είναι απλός:

  • Για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 15% του Ακαθάριστου Εθνικού της Εισοδήματος για να εξυπηρετήσει το Χρέος της.
  • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρώτα θα αποπληρώσει τα 14 δις Ευρώ του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και κατόπιν το Ταμείο θα χορηγήσει νέο δάνειο στην Ελλάδα 3,5 έως 5 δισ ευρώ.
  • Το νέο δάνειο του ΔΝΤ θα είναι εγγυημένο με τα κέρδη από τα Ελληνικά ομόλογα ANFA (που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες ) τα οποία είναι συνολικού ύψους λίγο πάνω από 7 δισεκ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 30 Μαΐου ή 2 Ιουνίου του 2017.

Η θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστεί ακόμη δυσκολότερη μετά από τις -απίστευτης αγριότητας- επιθέσεις που δέχθηκε η πολιτική του ΔΝΤ στην Ελλάδα, από τους Αμερικανούς βουλευτές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει εντολή στον Πόουλ Τόμσεν να «κλείσει γρήγορα την εκκρεμότητα» με την Ελλάδα με τρόπο που να δείχνει ότι το ΔΝΤ «έχει πάρει πίσω τα λεφτά του».

Την περασμένη Πέμπτη, σε ακρόαση της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και Εμπορίου της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με θέμα τα «Διδάγματα από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα», οι αμερικανοί βουλευτές υποστήριξαν πως τα προηγούμενα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα ήταν τα «πλέον αμφιλεγόμενα στην ιστορία του Ταμείου» και χαρακτήρισαν «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ σκέφτεται να συμμετέχει και πάλι σε πρόγραμμα με δεδομένα τα λάθη του παρελθόντος.

Κατά συνέπεια η συμμετοχή του ΔΝΤ –που αποτελεί προαπαιτούμενο για να δώσει ο Μάριο Ντράγκι την έγκρισή του για τα ελληνικά ομόλογα- εξαρτάται από το κατά πόσο θα φανεί ότι το ΔΝΤ «πήρε πίσω τα λεφτά του» και τώρα απλώς δίνει ένα νέο μικρότερης διάρκειας και ύψους δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα.

Απ’ ότι φαίνεται έχει αποκλειστεί οριστικά, ρητά και κατηγορηματικά οποιοδήποτε «κούρεμα» χρέους και οποιαδήποτε πρόταση για «πάγωμα» των επιτοκίων στο 2% αν και όταν ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

Το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ΔΝΤ προβλέπει μια νέα επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα κατά 18 με 20 χρόνια.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπου υπήρξε επιμήκυνση ήταν για διάστημα 3,5 ετών ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια και θα μπορούσε να φθάσει η επέκταση έως τα 18 με 20 χρόνια.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ θα απαιτήσει από την Γερμανία (αφού δεν δέχεται πάγωμα τόκων και επιτοκίων) να επιμηκυνθούν περισσότερο όλα τα δάνεια στήριξης περί τα 250 δισεκ. Ευρώ. Μια επιμήκυνση έως 20 χρόνια σημαίνει ότι η διάρκεια των δανείων από 32,5 χρόνια θα παραταθεί στα 52,5 χρόνια.

Αυτή περίπου θα είναι η απόφαση του Eurogroup.

Αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ



























  • pict
  • pict

pict

pict