Navigation
6
Απρ
location
Αθήνα
10oC
Βροχή
20 Σεπ 2015

Οι βόμβες που κρύβονται για την νέα κυβέρνηση

Recession Ελλάδα Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Ανώμαλη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα μας περιμένει από την επομένη κιόλας των εκλογών. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κριθεί πλέον για το πως θα διαχειριστεί καλύτερα το τρίτο μνημόνιο. Θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες και αυτό μπορεί να συμβεί προτού καν συμπληρωθούν οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης.

Αμέσως-αμέσως, μέσα σε δύο εβδομάδες (στις 5 Οκτωβρίου) συνεδριάζει ξανά το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Αν οι ημερομηνίες το επιτρέψουν, μπορεί να αρχίσουν και οι αφίξεις Ευρωπαίων στην Αθήνα με σκοπό να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας.

Σε χρόνο ρεκόρ ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να οπλιστεί με θάρρος ώστε να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της χώρας μας, έχοντας να αντιμετωπίσει και το κακό προηγούμενο από τα «ουάου» του Βαρουφάκη. Προτού προλάβει, θα αντιμετωπίσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη να τον ρωτούν πιεστικά τι είναι αποφασισμένη να πράξει η Ελλάδα για να μείνει στο ευρώ και αν η πολιτική ηγεσία είναι ενωμένη και έτοιμη να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα διάσωσης ή παραμένει εγκλωβισμένη σε αυταπάτες και σκοπιμότητες του πρόσφατου παρελθόντος.

Το μήνυμα αυτό έστειλε την περασμένη εβδομάδα και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς έβαλε στο τραπέζι του Eurogroup το χαρτί της χρεοκοπίας μιας χώρας εντός Ευρωζώνης (βλ. Ελλάδα). Από τη νέα κυβέρνηση οι δανειστές περιμένουν ένα θετικό σοκ που να δείξει πως οι Ελληνες πολιτικοί ομονοούν στο να λύσουν τα προβλήματα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα, να διαλυθούν σκιές και φόβοι και να πειστούν οι πάντες πως η χώρα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει χωρίς να ξανακυλήσει σε εκλογές σε δυο-τρεις μήνες.

Την εμπιστοσύνη θέλει να ανακτήσει, όμως, και η αγορά που παραπαίει. Με τα capital controls σε ισχύ και τα χρήματα των πολιτών παγιδευμένα στις τράπεζες, τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων δεν θα διαλυθούν ποτέ. Αν φανεί, όμως, και πάλι πως η χώρα δεν εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα και ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν κάνουνε χωριό, η συνταγή Σόιμπλε θα προβάλει ξανά απειλητική τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο όταν θα γίνεται η νέα αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Άμεσες προτεραιότητες

Τα δεδομένα που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση από τη στιγμή που θα αναλάβει και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είναι τα εξής:

■ Να επιδιώξει τις πρώτες τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις κορυφής με την ηγεσία της Ε.Ε. (όπως με τους προέδρους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ) για το πλάνο που θα ακολουθήσει. Αν έχει για προίκα μια ευρεία πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, θα μπορέσει ίσως να θέσει τις βάσεις και για αντικατάσταση επώδυνων μέτρων του μνημονίου από άλλα ισοδύναμα. Ανατροπές δεν πρέπει να αναμένονται, παρά μόνον μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

■ Να συντάξει νέο κρατικό προϋπολογισμό και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2019. Ουσιαστικά θα κληθεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά που κινούνται επί εννέα μήνες στα τυφλά, αφού στηρίχτηκαν σε μέτρα μιας χρήσης (όπως οι ρυθμίσεις χρεών), ενώ η είσπραξη τακτικών εσόδων βούλιαξε και οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν πέραν από κάθε πρόβλεψη του περσινού Νοεμβρίου. Οι αρχικοί στόχοι, πάντως, δεν μπορεί να είναι καλύτεροι από ό,τι συμφωνήθηκε στο μνημόνιο και δύσκολα θα αλλάξουν στη συνέχεια, αφού οι θεσμοί διαβλέπουν ότι ακόμα και η μετριοπαθής πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα (αντί για πλεόνασμα) 0,25% του ΑΕΠ φέτος μπορεί να αποδειχθεί τελικώς αισιόδοξη και ανεδαφική μέσα στη γενική καταστροφή που επήλθε. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη και με απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα αντί να συζητά για χαλάρωση και άρση άδικων με ισοδύναμα της επιλογής της (π.χ. για σχολεία, νησιά, τρόφιμα, αγρότες κ.λπ.).

■ Να φέρει νομοσχέδια για Εργασιακά, Ασφαλιστικό και φορολογία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Μόνο αν οι δανειστές δουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν από την αρχή με διαδικασίες εξπρές μπορεί να δεχτούν μια χαλάρωση των πιέσεων για νέα μέτρα το 2016 ή -στην πορεία και κατόπιν θετικών αξιολογήσεων τους επόμενους μήνες- και για το 2017, ευελπιστώντας ότι με μια τελική προσπάθεια και με κεκτημένη ταχύτητα θα πιαστούν οι στόχοι του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν φαίνεται πως μπορεί να υποχωρήσουν σε ό,τι έχει συμφωνηθεί για το Ασφαλιστικό, αφού το νέο μνημόνιο Τσίπρα κάνει δώρο στους δανειστές ακόμα και τις κατώτατες κύριες συντάξεις (αντί τις επικουρικές), μέτρα που αφορούν το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας για την επόμενη 20ετία – και όχι απλώς ως το 2018.

■ Να «τρέξει» άμεσα τις αξιολογήσεις και τα stress tests των τραπεζών για να φανεί πόσα τελικώς χρειάζονται από τα μέχρι και 25 δισ. που προβλέπει για αυτές το νέο μνημόνιο. Οπως λένε με ένα στόμα οι κύριοι Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας, αν δεν κλείσει η ανακεφαλαιοποίηση έως τις 31 Δεκεμβρίου, επιστρέφει ο κίνδυνος για bail in στις τράπεζες.

■ Να εισπράξει αποτελεσματικά τουλάχιστον 6 δισ. από τους φόρους του 2015 που πέφτουν μαζεμένοι στα τέλη της χρονιάς: στο μίξερ μπαίνουν φόροι εισοδήματος, νέα έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και νέες ρυθμίσεις χρεών για παλαιά και νέα χρέη.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα τοξικό οικονομικό περιβάλλον, με ύφεση που δεν έχει ακόμη καταμετρηθεί (ξεπερνά ασφαλώς το 2%), με άδειες από καταθέσεις τράπεζες, με περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίοι εμποδίζουν τις επιχειρήσεις, με ανεργία που για πρώτη φορά αυξάνεται ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Την ίδια ώρα θα πρέπει να επιστρέψει στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 8 και πλέον δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος σε ιδιώτες (όσα σχεδόν χρωστούσε δηλαδή το 2011, στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress