Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
20 Απρ 2020

Οι τραπεζίτες ψάχνουν το αντίδοτο στον… οικονομι-κορωνοϊό

τράπεζα Οικονομία

Με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν αντιμέτωπες οι τράπεζες το επόμενο διάστημα, καθώς η οικονομική κρίση λόγω του κορονοϊού ανατρέπει τους σχεδιασμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και ουκ ολίγες ανακεφαλαιοποιήσεις, το εγχώριο banking είχε αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα και οι προοπτικές διαγράφονταν ευοίωνες.

Βασικές προτεραιότητες για την τριετία 2020-2022 ήταν η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPL’s), η αύξηση της κερδοφορίας και η περαιτέρω βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών.

Η εμφάνιση όμως του κορονοϊού και οι σημαντικές επιπτώσεις που επιφέρει στην οικονομία αλλάζουν άρδην τα πλάνα των τραπεζών. Με την ύφεση να είναι δεδομένη, στα τραπεζικά επιτελεία οι συσκέψεις είναι συνεχείς, προκειμένου να εντοπιστούν οι παρενέργειες από αυτή στα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και να σχεδιαστεί μία σειρά από ενέργειες που θα λειτουργήσουν ως «ανάχωμα».

Οι προκλήσεις

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι τα «κόκκινα» δάνεια». Έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι ήδη η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί σημαντική αύξηση στις εισροές των «κόκκινων» δανείων, προμηνύοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αυξημένος αριθμός δανειοληπτών που δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πάντως, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ενημερώσει τους αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων για αλλαγή σχεδιασμών αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). H Μοody’s επισημαίνει πως για την Ελλάδα η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη εξέλιξη, όπου η δραστηριότητα της αγοράς NPLs είχε αρχίσει να επιταχύνεται. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η Moody’s, αν και η μείωση των NPLs στη χώρα το τελευταίο διάστημα ήταν σημαντική. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το συστημικό σχέδιο μείωσης των NPEs «Ηρακλής», λόγω της πανδημίας, θα έχει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του, οι οποίες είναι προφανώς αναπόφευκτες.

Η δεύτερη πρόκληση είναι το υφεσιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και διεθνών οίκων, η πτώση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%, αναλόγως πόσο θα διαρκέσει το lockdown. Το ζητούμενο είναι σε ποιον βαθμό θα επηρεαστούν ζωτικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, που συνεισφέρουν σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

Με αγωνία παρακολουθούν οι τράπεζες και την πορεία της αγοράς των ακινήτων, λόγω του κορονοϊού. Και αυτό διότι την προηγούμενη διετία το real estate, λόγω της θετικής του εικόνας, αποτέλεσε στήριγμα για τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και τώρα επανέρχεται η ανησυχία πτώσης τιμών. Σύμφωνα με επίσημους παράγοντες ακινήτων, η κρίση από τον κορονοϊό έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της στην αγορά ακινήτων, με τις αγοραπωλησίες να έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η πτώση στις τιμές είναι αναπόφευκτη, κάτι που θα επηρεάσει την αξία των ακινήτων που έχουν εγγράψει οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους ως υποθήκη για τα στεγαστικά δάνεια.

Μία ακόμη εστία προβληματισμού αφορά τις χορηγήσεις και το κατά πόσο είναι εφικτή η αύξησή τους. Οι τράπεζες στον στρατηγικό τους σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά είχαν συμπεριλάβει την ανάπτυξη εργασιών, που θα ήταν απόρροια της πιστωτικής επέκτασης, λόγω της εκτίμησης πως τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται, θα κατέγραφαν σημαντική αύξηση.

Και το παζλ της αβεβαιότητας συμπληρώνεται από τις εικασίες για πιθανές υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας. Ένα πρώτο δείγμα των διαθέσεων των οίκων αξιολόγησης θα έχουμε στις 24 Απριλίου, όταν η Standard and Poor’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά πετρελαίου

Εύθραυστη παραμένει η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, παρά τη συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και των συμμάχων του για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, όγκος που ισοδυναμεί με το 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραψαν ήπια άνοδο τη Δευτέρα, γεγονός που καταδεικνύει πως η ιστορική συμφωνία για τις περικοπές από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου δεν είναι αρκετή, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, με δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η μείωση της παραγωγής των OPEC+, αν και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε τεθεί το 2008, προκειμένου να στηρίξει περισσότερο τις τιμές, ωστόσο η πτώση της ζήτησης, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο να αγγίξει τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περιορίζει τα οφέλη της συμφωνίας.

Η χρήση καυσίμων έχει υποβαθμιστεί λόγω του ότι οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο εξετάζουν την επέκταση των ταξιδιωτικών και κοινωνικών περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο αναλυτής της Energy Aspects, Virendra Chauhan, υποστηρίζει πως, αν και οι περικοπές προσφέρουν στήριξη στις τιμές, δεν θα καταφέρουν να τις ενισχύσουν, δεδομένης της κλίμακας αύξησης των αποθεμάτων, που μόλις τώρα ξεκίνησε. Σύμφωνα με τον αναλυτή, στη συμφωνία του OPEC+ υπάρχει το μελανό σημείο της μη ισχυρής δέσμευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη των G20.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Πετρελαίου της Ιαπωνίας (PAJ), Takashi Tsukioka, θεωρεί πως η στασιμότητα των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στο ότι η συμφωνία δεν ήταν στα επίπεδα μείωσης που ανέμεναν οι αγορές.

Στο επίκεντρο τα στρατηγικά αποθέματα

Παράγοντας-κλειδί για την πορεία της αγοράς πετρελαίου θα αποτελέσει η αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων «μαύρου χρυσού» από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.

Τα περισσότερα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών παγκοσμίως είναι ήδη σχεδόν γεμάτα, ενώ πιθανώς μόνο η Κίνα να εξακολουθεί να έχει κάποιο περιθώριο.

Η έλλειψη της διαθέσιμης χωρητικότητας αποθήκευσης γίνεται εμφανής και από το γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας, Angus Taylor, δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει την αγορά πετρελαίου και την αποθήκευσή του στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η Κίνα, η οποία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου παγκοσμίως, παραμένει η εξαίρεση, καθώς τα διυλιστήριά της θα αυξήσουν τις ροές πετρελαίου κατά 10% αυτόν τον μήνα, εν μέσω της ανάκαμψης της χώρας από τον κορονοϊό.

Επιφυλακτική η Goldman Sachs

Οι πετρελαϊκές τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι η ιστορική αλλά ανεπαρκής συμφωνία από τις μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου για μείωση της παραγωγής είναι απίθανο να αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει πτωτικά ρίσκα στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές πετρελαίου, κοντά στα 20 δολάρια το βαρέλι για το brent. Ωστόσο προέβλεψε ότι η τιμή αναφοράς για το αργό παγκοσμίως θα υπεραποδώσει της αντίστοιχης στις ΗΠΑ, διότι οι εξαγωγές των χωρών που παράγουν πετρέλαιο (της OPEC+) πιθανότατα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας αποθηκευτικό χώρο.

Ακόμη και με τα μέλη του πυρήνα του OPEC να συμμορφώνονται πλήρως με τις περικοπές, και με τη συμμόρφωση κατά 50% των άλλων χωρών που έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τον Μάιο, οι εθελοντικές περικοπές θα μεταφραστούν σε μείωση κατά μόλις 4,3 εκατ. βαρέλια από τα επίπεδα του α’ τριμήνου.

Επίσης, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι δεν θα βοηθούσε πολύ ούτε μια μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής από τα κράτη-μέλη του G20.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict