Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
16 Σεπ 2018

Οι συντάξεις… αποφασίζουν για εκλογές

Συντάξεις Οικονομία

Ο Νοέμβριος θα κρίνει εάν τουλάχιστον 1.300.000 συνταξιούχοι θα λάβουν στις 21-22 Δεκεμβρίου νέα χαμηλότερα ποσά λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, καθώς τότε εκτιμάται ότι το Eurogroup θα λάβει οριστική απόφαση ή θα τη μεταθέσει για μερικούς μήνες αργότερα.

Τα μηνύματα που έστειλαν τόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και άλλοι θεσμικοί αξιωματούχοι των δανειστών μόνο θετικά δεν είναι για την κυβέρνηση, η οποία διαρρέει τη… σιγουριά της σχετικά με τη μη εφαρμογή του μέτρου, τουλάχιστον επί δικής της θητείας! Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια και πού εντοπίζονται τα προβλήματα; Κατ’ αρχάς, την 21η Ιουνίου, το Eurogroup έκλεισε τον μνημονιακό κύκλο της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και σηματοδότησε την έναρξη της αυστηρής εποπτείας, η οποία έχει συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στο χρέος. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών έλαβε την υπογραφή της ελληνικής πλευράς σχετικά με όλες τις απαιτούμενες δράσεις για να κλείσει οριστικά ο κατάλογος των υποχρεώσεων και να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης του χρέους. Η διαδικασία αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συμφωνηθέντα στις 21 Ιουνίου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το θέμα της μείωσης των συντάξεων κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού συνολικές περικοπές ύψους 3,356 δισ. ευρώ από το κονδύλι των συντάξεων. Αν το Eurogroup του Ιουνίου καταργήσει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τότε θα δημιουργηθεί μείζον ζήτημα τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας των θεσμών όσο και αντίδρασης των αγορών. Η μείωση των συντάξεων, από την άλλη, αποτελεί θέμα αιχμής για το Βερολίνο, τον ESM και την ΕΚΤ, ενώ το ΔΝΤ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως με δεδομένο ότι δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, αλλά μόνο τεχνικά στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα εξόχως πολιτικό για τους δανειστές. Δεν θα επιθυμούσαν να φθείρουν την επόμενη κυβέρνηση με την εφαρμογή μιας απόφασης, η οποία σχετίζεται με τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης κατά το 2015. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση της Δευτέρας στο Στρασβούργο, όπου εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν κατά του Αλέξη Τσίπρα ζητώντας εξηγήσεις για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Και κάπου εκεί αρχίζει να τροφοδοτείται το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες…

Σχεδιασμοί χωρίς τον… ξενοδόχο!

Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και ειδικότερα το ύψος των πλεονασμάτων του ΕΦΚΑ αποτελούν για την κυβέρνηση τα δύο «όπλα» που διαθέτει στη φαρέτρα της για να πείσει τους δανειστές ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων.

Κατά την τετραήμερη παρουσία τους στην Αθήνα, οι τεχνοκράτες των κλιμακίων ελέγχου περιορίστηκαν απλά στην καταγραφή της κατάστασης και στον έλεγχο της λίστας των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ειδικά για το θέμα των συντάξεων, θα κριθεί τον Νοέμβριο εάν θα γίνουν κανονικά οι περικοπές από την 1/1/2019 ή αν θα χρειαστεί η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης τον προσεχή Απρίλιο!

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι μπορούν να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις, από τη στιγμή που το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ διαμορφώνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι δανειστές δεν ασπάζονται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν την περικοπή «εδώ και τώρα» ως δομικό μέτρο που θα στηρίξει το Ασφαλιστικό, το οποίο επιβαρύνεται συνεχώς από το δημογραφικό πρόβλημα, τη δυσμενή σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, τους πολύ χαμηλούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας και την αδυναμία ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος… διαφήμισε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι στόχοι του 2019 μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές είπαν στους Έλληνες αξιωματούχους ότι η μη εφαρμογή του συμφωνημένου μέτρου, εκτός από την αρνητική αντίδραση των αγορών, θα προκαλέσει και «πάγωμα» των αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία σχετίζονται με φοροελαφρύνσεις επιδόματα κ.λπ. Αν τελικώς πειστούν και οι σκληροί του «κουαρτέτου», δηλαδή το… Βερολίνο, ο ESM, η ΕΚΤ και δευτερευόντως το ΔΝΤ, τότε θα μεταθέσουν τη συζήτηση για τον Απρίλιο. Εκεί θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ζητηθεί η μείωση μέσα στο 2019, έστω και σε δύο δόσεις.

Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον δεν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα βρεθεί προ οδυνηρής έκπληξης, καθώς λίγο πριν από τις τριπλές ή τετραπλές εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να επιβεβαιώσει την υπογραφή της για τη μείωση των συντάξεων. Όπως προαναφέρθηκε όμως, κάτι τέτοιο δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς θεωρούν μεγάλο πολιτικό ρίσκο να μετακυλίσουν την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, από τη στιγμή που κύρια υπαίτια για την περικοπή των συντάξεων είναι η σημερινή!

Και νομικό ζήτημα…

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και νομικό ζήτημα ουσίας για τη μείωση των συντάξεων, καθώς, αν δεν εφαρμοστεί, τότε θα αμφισβητηθεί από τους νέους συνταξιούχους που βρέθηκαν στην κλίνη του… Προκρούστη με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Με απλά λόγια, οι συντάξεις που δόθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων! Εδώ υπάρχουν και οι πιο σοβαρές αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς δεν δέχονται να υπάρξει θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης παλαιών και νέων συνταξιούχων. Ήδη, οι διοικήσεις των ταμείων έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι αν δεν κοπούν οι παλαιές συντάξεις, τότε θα τεθεί θέμα αναδρομικής επιστροφής των ποσών που κόπηκαν απ’ όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016!

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δικαστικές αποφάσεις θα τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό των Ταμείων καθώς και τους στόχους του Προϋπολογισμού! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δανειστές δεν θέλουν να σκέφτονται αναβολή του μέτρου, έστω και κατά μία ημέρα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το χτύπημα από τις αγορές θα είναι ηχηρό και ως εκ τούτου θα την αναγκάσει εντός του Νοεμβρίου να σχεδιάσει την πολιτική της τακτική. Ακόμη και στην… ιδανική περίπτωση της ολιγόμηνης παράτασης, θα κληθεί να πιει το πικρό ποτήρι του πολιτικού κόστους την προσεχή άνοιξη, κατά τις παραμονές πιθανότατα των τετραπλών εκλογών ή ακόμη και των τριπλών (ευρωεκλογές, περιφερειακές δημοτικές), εφόσον ο σχεδιασμός για εθνικές μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup του Νοεμβρίου καλείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ή, σε διαφορετική περίπτωση, να μεταθέσει τις αποφάσεις για την άνοιξη του 2019, όταν θα έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία του ελληνικού Προϋπολογισμού από τη Eurostat. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το κλειδί για τις εθνικές εκλογές κρατούν στα χέρια τους αποκλειστικά οι δανειστές, οι οποίοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ζητήσουν από τη σημερινή συγκυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της σε μια τελική συμφωνία τμηματικής μείωσης των συντάξεων…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict