Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
6 Σεπ 2016

Οι “Συμπληγάδες” στο δρόμο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Ελλάδα Οικονομία

Ένας δρόμος γεμάτος αγκάθια αλλά και… παζάρια ανοίγεται στην ελληνική κυβέρνηση για την “κατάκτηση” της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που θα δώσουν “ανάσα” στα δημόσια ταμεία, με τους δανειστές να παραμένουν σκληροί “φύλακες” της… αξιοπιστίας του νέου Μνημονίου της εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος αναμένεται να είναι δύσκολος, όπως παραδέχθηκε και το υπουργείο Οικονομικών που διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχουν θετικά νέα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ στη Μπρατισλάβα.

 

Και αυτό είναι φυσικό, αφού τα κλιμάκια των δανειστών αναβάλλουν την επιστροφή τους στη χώρα μας για τις 12 Σεπτεμβρίου, ώστε να μη σκιάσει η παρουσία τους την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τη συνάντηση με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη, και παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις πως η Αθήνα θέλει να τελειώνει ο έλεγχος για την «ουρά» των δόσεων της α΄αξιολόγησης στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να βιάζονται, βάζοντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στο γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της για το επόμενο δίμηνο είναι μόλις 1 δισ. ευρώ . Για τον Σεπτέμβριο αυτές ανέρχονται σε 683 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Οκτώβριο το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο τόκους (360 εκατ. ευρώ) και όχι ομόλογα ή δόσεις προς το ΔΝΤ.

Για να μπορεί να κινείται χωρίς τις δόσεις, η κυβέρνηση επιστρατεύει το πρωτογενές πλεόνασμα του α΄οκταμήνου  ενώ αναμένει και τις πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Πλην όμως, στις 10 Οκτωβρίου στο Εurogroup θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα οι θεσμοί θα ετοιμάσουν το έδαφος για το νέο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει την επομένη του Συμβουλίου.

Τα “αγκάθια” με τους δανειστές

Ήδη στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου μπήκε και το θέμα της ποιότητος των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ή οποία αμφισβητήθηκε με την δίωξη Γεωργίου.

Απομένουν όμως και δεκαπέντε μνημονιακές δράσεις που περιλαμβάνει η ενδιάμεση αξιολόγηση με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτής να είναι η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει και τα ισοδύναμα για να αποφύγει να εφαρμόσει τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, όπως έχει υποσχεθεί. Στο τραπέζι μπαίνουν όλα τα άλλα «ισοδύναμα» που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει, όπως η επαναχορήγηση ή αναπλήρωση του ΕΚΑΣ για ομάδες δικαιούχων που τους κόπηκε κλπ.

«Κάβο» για την κυβέρνηση αποτελεί και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ». Η συγκεκριμένη διάταξη θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τους αγρότες καθώς θα εκτοξεύσει στα ύψη τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την άλλη, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας έλεγαν ότι το νέο Ενιαίο Ταμείο ασφάλισης μπορεί και να πάρει αναβολή, ίσως και έως τα μέσα του 2017.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict