Navigation
19
Ιούν
location
Αθήνα
32oC
Βροχή
23 Μαρ 2021

Οι στρατηγικές για τους υδρογονάνθρακες

υδρογονάνθρακες Νέα

«Όταν οι χώρες συνεργάζονται σε ενεργειακά έργα, αυτό είναι θετικό, αλλά και το αντίθετο είναι μία πραγματικότητα». Το δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Oζουγκεργκίν, στο 10ο συνέδριο Athens Energy Dialogues, το οποίο είχαμε κληθεί να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά, ως είθισται, λόγω Covid-19.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά αυτά που ειπώθηκαν αξίζουν μνείας (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο), καθώς αναφέρονται στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη γειτονιά μας. Σταχυολογήσαμε και παραθέτουμε μέρος (λόγω χώρου) ομιλιών από ορισμένους συμμετέχοντες στο Athens Energy Dialogues, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνει πράσινα έργα και έργα αποθήκευσης ειδικότερα στις λιγνιτικές περιοχές, κάνοντας όμως σαφές πως η μείωση της γραφειοκρατίας (!) θα δώσει ισχυρό σήμα για μία νέα επενδυτική άνοιξη στη χώρα μας.

Παράδοξο ή εχθρικό

Πάμε, ανεξαρτήτως σειράς ομιλητών, να δούμε τι είπε ο Τούρκος πρέσβης Μπουράκ Oζουγκεργκίν (πολλά από τα οποία δεν παίρνουμε, φυσικά, τοις μετρητοίς):

·     Η θέση μας δεν έχει τίποτα το παράδοξο ή το εχθρικό. Διαφοροποιούμε τις ενεργειακές πηγές και διαδρομές, συνεισφέρουμε στην ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας και στη σταθερότητα, ενώ προσφέρουμε σύντομες, οικονομικές, ασφαλείς και βιώσιμες διαδρομές. Αυτό που είναι θετικό για την Τουρκία, είναι θετικό για την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια.

·     Η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Ήδη, Ελλάδα και Τουρκία έχουν στενή συνεργασία μέσω του TANAP και του ΤΑP.

·     Όταν οι χώρες συνεργάζονται σε ενεργειακά έργα, αυτό είναι θετικό, αλλά και το αντίθετο είναι μία πραγματικότητα. Τα αποθέματα στο νησί της Κύπρου είναι μία τέτοια περίπτωση. Το ίδιο το ζήτημα της Κύπρου παραμένει άλυτο και δεν έχει διευθετηθεί. Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις εξορύξεις παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας.

·     Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ενεργά συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού από τη δεκαετία του 1960, όμως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Όμως δεν έχουν χαθεί όλα. Οποιαδήποτε επίλυση του ζητήματος πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και με win-win προτάσεις.

·     Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι μέρος της λύσης και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

·     Μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και οφείλουμε να το κάνουμε, γιατί είμαστε γείτονες και σύμμαχοι. Υπάρχουν πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διεθνής νομοθεσία μάς καθοδηγεί. Χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, συναινετικοί και ειδικά ειλικρινείς. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tαρέκ Ελ Mόλα:

·     Προοπτικές του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) (συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία από την ΕΕ και Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ). Το φυσικό αέριο είναι ο λόγος που μας ενώνει για να επιδιώξουμε σημαντικούς στόχους, ώστε οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από όσα προσφέρει, προκειμένου να διευκολυνθούν διεθνείς επενδύσεις. Έχουμε ένα φόρουμ το οποίο λειτουργεί και είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

·     Σημαντική η συμβολή των ΗΠΑ στη δημιουργία του φόρουμ, καθώς επιθυμούν να έχουν status παρατηρητή στο εγχείρημα, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου για τον αγωγό αγωγού EastMed:

·     Είναι ένα έργο «στρατηγικής σημασίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, πρόκειται για μία βιώσιμη επένδυση (σ.σ. άλλα δείχνουν οι εξελίξεις), που θα καταστήσει την Κύπρο εξαγωγέα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Για τα (θαλάσσια) οικόπεδα της Κρήτης, το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια – το θέμα παραμένει ζωντανό.

Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλίδου για τις προσπάθειες των χωρών που συμμετέχουν στο East Mediterranean Gas Forum προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή:

·     Η πανδημία έχει δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες στην αγορά, όπως άνοδο των τιμών και διστακτικότητα για νέες επενδύσεις. Θα πρέπει να «τρέξουν» τα πιο ώριμα έργα. Η υπουργός τοποθέτησε την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων από τις κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι το τέλος του 2021.

·     Βρίσκεται υπό διερεύνηση η ανάπτυξη αγωγού με την Αίγυπτο, προκειμένου να γίνουν εξαγωγές. Ο αγωγός EastMed είναι μια βιώσιμη επένδυση, αλλά η απόφαση θα ληφθεί τελικά από την ίδια την αγορά (…).

·     Βασικός γνώμονας για τη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου είναι το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050 και το Green Deal σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγής, τομέας για τον οποίο αναπτύσσεται συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Ηγεμονικές βλέψεις

Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος:

·     Υπάρχουν ελπίδες οι υδρογονάνθρακες να γίνουν καταλύτης ειρήνευσης και σταθερότητας, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ίσως επειδή οι ανακαλύψεις και τα οικονομικά οφέλη δεν είναι προς το παρόν αρκετά.

·     Ο αντίκτυπος της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων δεν είναι θετικός, και αυτό έχει να κάνει με γεωπολιτικές και ηγεμονικές βλέψεις συγκεκριμένων χωρών σε αυτή την περιοχή.

·      Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε ΑΠΕ, καθώς αυτή είναι η απάντηση για το μέλλον. Ωστόσο, η χώρα μας πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες και να συνεχίσει να προωθεί αγωγούς αερίου, καθώς αυτό αποτελεί το καύσιμο μετάβασης για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πρώην υπουργός Ενέργειας, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης:

·       Εισαγωγές ενέργειας και διαφοροποίηση πηγών και οδών, προκειμένου να μειωθούν τα μονοπώλια που μπορούν να χρησιμοποιούν την ενέργεια ως μοχλό πολιτικών πιέσεων.

·       Δεν υπάρχει κοινό ενεργειακό διπλωματικό όραμα στην ΕΕ, αλλά πρέπει η ΕΕ να γίνει ηγέτης της μετάβασης και να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.

·       Υπάρχει δυναμική που αναπτύσσεται από τα ενεργειακά project που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις διασυνδέσεις και τις διακρατικές συνεργασίες αγωγών όπως ο TAP, ο IGB αλλά και ο EastMed, που προκαλούν μία θετική αντίδραση για τη σταθερότητα στην περιοχή.

·       Ανάγκη για ένα κοινό ευρωπαϊκό ενεργειακό όραμα.

Οικονομική εξάρτηση

Deputy Director & Senior Fellow, CSIS, Νίκος Τσάφος, στο Athens Energy Dialogues για τον ρόλο της Κίνας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: H Κίνα είναι μία οικονομική και γεωπολιτική υπερδύναμη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Ούτε όμως και να παραπλανηθούμε από το κινέζικο χρήμα. O στόχος είναι να κάνουμε την Κίνα να παίξει με τους κανόνες της ΕΕ. Πρέπει να σκεφτούμε καθαρά για το πώς θα συνεργαστούμε. Θα πάρουμε τα λεφτά και θα σκεφτούμε τις πολιτικές αργότερα ή θα λειτουργήσουμε προνοητικά για να μετριάσουμε την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα; Προτιμότερη είναι η εξαργύρωση των ευρωπαϊκών επιταγών σε σχέση με τις κινέζικες!

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict