Navigation
21
Ιαν
location
Αθήνα
14oC
Αίθριος - καθαρός
13 Οκτ 2015

Οι σοκαριστικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό

Κρίση Οικονομία

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την Δευτέρα έκανε τον χειρότερο φόβο πραγματικότητα. Ένα τσουνάμι σαρωτικών αλλαγών στο ασφαλιστικό καθώς οι σαρωτικές αλλαγές θα χτυπήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και ειδικά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, καθώς το συνταξιοδοτικό σύστημα που υπήρχε μέχρι τώρα θα αποτελέσει παρελθόν.

Οι ανασφάλιστοι του ΟΓΑ δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα καθώς η προηγούμενη διάταξη Στρατούλη που είχε διευρύνει τα κριτήρια με αποτέλεσμα να λαμβάνουν συντάξεις 60.000 άτομα, περνάει στην ιστορία, με αποτέλεσμα να… “ελαφρύνεται” το ταμείο από 40.000 συνταξιούχους που θα δουν τους λογαριασμούς τους να παραμένουν μηδενικοί.

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, όπου πλέον θα υπολογίζεται ως άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. 

Το κατώτατο όριο σύνταξης δεν θα ισχύει, για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία τους από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τις 19 Αυγούστου του 2015, ενώ το κατώτατο όριο που υπήρχε στις 19 Αυγούστου, παραμένει αμετάβλητο έως το τέλος του 2021.

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται, όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας, όσοι λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία, ή κατά μεταβίβαση εξαιτίας θανάτου συζύγου ή γονέα.

Η δημιουργία του υπερ-Ταμείου:

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός ενιαίου λογαριασμού του Δημοσίου στον οποίο θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Πρόκειται στην ουσία για ένα υπερ-ταμείο το οποίο θεσμοθετείται με το όνομα Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς.

Ειδικότερα, ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε «Ελληνικό Δημόσιο – Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» («Ενιαίος Λογαριασμός»). Εως τις 31.12.2015 όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό.

Ο Υπουργός Οικονομικών μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού παρακολουθεί και προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Οπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «η κοινή διαχείριση στο πλαίσιο ενός ενιαίου λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού».

Παράλληλα, προβλέπονται αυστηρότατες κυρώσεις για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι χάνουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10%.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου επίσης θα έχει τοποθετηθεί με έκδοση υπουργικής απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο του πανίσχυρου Δημοσιονομικού Συμβουλίου των αυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

Οι αλλαγές που έρχονται για τους ένστολους

  • Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, επανέρχεται στις ρυθμίσεις που καθιερώθηκαν με τον ασφαλιστικό νόμο (3865/2010).
  • Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Προβλέπεται επίσης ότι, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους».

Ποιες ευεργετικές διατάξεις καταργούνται

Με το νέο νόμο καταργούνται οι ευεργετικές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015:

  • Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την επαναχορήγηση σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.
  • Καταργείται από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου και μετά, η δυνατότητα του συμψηφισμού με τη σύνταξη των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με χρέη προς τον Οργανισμό από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Στο εξής, το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ.
  • Η δυνατότητα που είχε παραχωθεί σε ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (σ.σ. του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ)) να επιλέγουν την υπαγωγή τους σε έως και τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις έως και τον Δεκέμβριο του 2016.
  • Καταργείται η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.
  • Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.
  • Καταργείται το δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος στις ασφαλισμένες στο ΤΣΠ-ΗΣΑΠ στο 50ό έτος της ηλικίας τους.
  • Καταργείται ο μικρός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
  • Επανέρχονται οι ποινικές διώξεις για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ