Navigation
13
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαρ 2015

Οι προτάσεις Σουλτς για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Σουλτς Οικονομία

Ο κ. Σουλτς σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα και η ευκαιρία του τετράμηνου παραθύρου» κάνει μια ανάλυση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει από εδώ και στο εξής η χώρα.

«Πολλά έχουν ειπωθεί για το πως θα μπορούσαν οι διαπραγματεύσεις να έχουν γίνει με καλύτερο τρόπο, για πιθανές κόντρες μεταξύ υπουργών για τα ατελείωτα υποθετικά σενάρια» γράφει ο Μάριν Σουλτς και συνεχίζει «Λίγοι όμως έχουν ασχοληθεί με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Τι πρέπει να πραγματοποιηθεί στους τέσσερις μήνες που έχουν κερδηθεί. Οντως, αναλυτές και αρθρογράφοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιο δράμα θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί σε τέσσερις μήνες από τώρα».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς εάν υπάρχει κάτι που αυτή η συμφωνία έφερε είναι περισσότερος χρόνος. Οχι χρόνος για να αναπνεύσουμε, αλλά για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σταθερά μέτρα ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Θα ήταν, λοιπόν, ανεύθυνο να θεωρήσουμε αυτή την παράταση ως μια μικρή παύση προτού ξεκινήσει η επόμενη αιματηρή μάχη» προσθέτει.

«Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αδράξουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό σε αυτή την παράταση. Οχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είπε τι, όχι να πετούν τη «μπάλα στην εξέδρα» και να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις, ούτε να απειλούν με “Αρμαγεδδών” στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα θα πρέπει να κάνουν κάτι λιγότερο “για τους τίτλους” και περισσότερο χρήσιμο για τους πολίτες. Πάνω σε αυτό το ζήτημα το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν ροή επενδύσεων, αύξηση φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μάλιστα, αναφέρεται και σε τρεις παράγοντες-κλειδιά που αν χρησιμοποιηθούν σοφά θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα

  • Η νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο δικό της χέρι να τα καταφέρει. Μέχρι τώρα δείχνει να έχει διαγνώσει το πρόβλημα σωστά, αλλά επιλέγει να χρησιμοποιεί τους δανειστές ως αποδιοπομπαίους τράγους. Η άποψη αυτή μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Ελληνες ψηφοφόρους, αλλά δεν «χτυπάει» τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος.
  • Η ΕΕ αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ισχυρή συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξης και μέτρα φιλικά προς τις επενδύσεις.
  • Η ΕΕ έχει πλέον ένα συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ