Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
8 Αυγ 2016

Oι παγίδες του ΕΝΦΙΑ- Πώς θα διορθώσετε το έντυπο, αν έρθει λάθος

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Οικονομία

Προσέξτε πολύ το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αν υπάρχει λάθος, κινδυνεύετε με επιπλέον φόρο, που είναι άδικο να τον πληρώσετε. Υπήρξαν περιπτώσεις, μας λένε οι φοροτεχνικοί, που χιλιάδες πολίτες επιβαρύνθηκαν από αστεία λάθη. Και τα λάθη της Εφορίας πληρώνονται ακριβά!

του Γιώργου Αυτιά

Ελάτε, λοιπόν, να δούμε τι έλεγχο πρέπει να κάνετε, για να μην πληρώστε περισσότερα για τον ακριβό αυτόν φόρο.

1.ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ: Ελέγξτε με τον φοροτεχνικό σας τι φόρος αντιστοιχεί στα αγροτεμάχια που έχετε. Αρκετοί θα βρεθούν φέτος προ απροόπτου και θα κληθούν να καταβάλουν απίστευτο ποσό φόρου, αφού ο νέος ΕΝΦΙΑ τα σαρώνει όλα! Όμως, μπορεί να διαπράξατε το εξής λάθος.Να δηλώσατε, όπως τονίζει η ειδική νομικός επί των ακινήτων Ολυμπία Νικολοπούλου,«μόνο την ονομασία του νομού όπου βρίσκεται το αγροτεμάχιο.Αν δηλώσατε αόριστα τον νομό, το υπουργείο Οικονομικών στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα λάβει υπόψη τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό!». Προσέξτε, λοιπόν,ώστε να κάνετε την αναγραφή της ακριβούς τοποθεσίας, γιατί σε έναν νομό δεν είναι ίδιες οι αξίες γης. Πρέπει να γνωρίζετε, συμπληρώνει η κα Νικολοπούλου, ότι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «αν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών προσώπων. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού». Γι’ αυτό, προσοχή!Αν δείτε ότι ξεχάσατε να δηλώσετε τον δήμο όπου ανήκει το ακίνητο,κάντε διορθωτική δήλωση.

2.ΗΜΙΤΕΛΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ: Αυτά έχουν έκπτωση.Δείτε αν η έκπτωση υπολογίστηκε.Δηλαδή, αν έχετε ημιτελές κτίσμα, προσέξτε αν ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με έκπτωση 60%.

Τι κάνω, τώρα, αν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί; «Όσοι δουν ότι εκ παραδρομής ή άλλης αιτίας δεν δηλώθηκε», μας λέει η κα Νικολοπούλου,«για να διορθωθεί το λάθος, πρέπει να κατατεθεί διορθωτική δήλωση Ε9. Δηλαδή, να δηλωθεί το ημιτελές ακίνητο με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32». Μόνο έτσι θα μειωθεί ο φόρος.

3.ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ: Προσοχή και εδώ!Έχουμεπαραδείγματαφορολογουμένωνπου έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και πληρώνουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δηλώθηκε ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρης κυριότητα!Και εδώ απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσηςΕ9. Επίσης, πρέπει να δηλωθούντα πλήρη στοιχεία του ακινήτου σας.

  1. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Μη δήλωση των βοηθητικών χώρων ή λάθος δήλωση φέρνει προβλήματα .Εδώ χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι μειωμένος κατά 90%.Συνήθως κάνουν λάθος οι φορολογούμενοι και δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

Η Γενική Γραμματεία εσόδων συμπεριέλαβε και άλλες παραλείψεις ή λάθη.Δείτε τα:

α)Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος. Εδώ το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

β)Λάθος αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας – λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

γ)Μη συμπλήρωση του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα – για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

δ)Αν το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

ε) Λάθος στο έτος γέννησης του επικαρπωτή. Εδώ υπάρχει πιθανότητα χρέωσης με επιπλέον φόρο, διότι από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο.

Αν, λοιπόν, διαπιστώσατε λάθη, γρήγορα διορθώστε τα,γιατί παραμονεύει φόρος!

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 07/08

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict