Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
7 Ιούν 2020

Oι παγίδες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Δάνεια Νέα

Αντιμέτωποι με πολλές παγίδες και με την απειλή του πλειστηριασμού της α’ κατοικίας μπορεί να βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι επλήγησαν από τον κορονοϊό και δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται.

Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και θα λαμβάνει πρόνοιες για όλους τους «κόκκινους» δανειολήπτες. Το σχέδιο προβλέπει, όπως και στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη, συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, προκειμένου να τύχει κάποιος δανειολήπτης ευνοϊκής μεταχείρισης. Η άσκηση των τραπεζών λαμβάνει υπ’ όψιν την αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 15%-20% λόγω κορονοϊού, ενώ ήδη οι τραπεζικοί ισολογισμοί πρώτου τριμήνου, μόνο και μόνο λόγω του δευτέρου δεκαπενθήμερου του lockdown, ανεβάζουν το ύψος των προβλέψεων λόγω πανδημίας κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια λόγω της πανδημίας θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον €10 δισ. και αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν συνολικά τα €80 δισ.! Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν από το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ, ενόψει του δύσκολου χειμώνα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης επεξεργάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με έμφαση στη στήριξη των συνεπών, ώστε να μη δοθούν λανθασμένα μηνύματα σε σχέση με τους κακοπληρωτές.

Το σχέδιο για επιδοτήσεις

Κάλυψη πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το έτος «κοκκινίσματος» του δανείου, επιδότηση για τις νέες απλήρωτες οφειλές και ανελέητο… κυνηγητό στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες αποτελούν τη φιλοσοφία του σχεδίου που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, μόλις καταγραφούν τα πλήρη δεδομένα της πανδημίας.

Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα καλύπτουν και τους «κόκκινους» δανειολήπτες μετά την 1/1/2019, ενώ λόγω του κορονοϊού δόθηκε ολιγόμηνη παράταση αναστολής των πλειστηριασμών με φόντο τις… γκρίνιες των δανειστών, οι οποίοι ήθελαν την έναρξη της διαδικασίας από την 1η Μαΐου! Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ταυτόχρονα και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος θα ισχύσει από την 1/1/2021 και δεν θα προστατεύει από τις κατασχέσεις, αλλά θα περιλαμβάνει πλαίσιο προστασίας αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη και καλύπτονται από την κοινωνική πολιτική.

Σε πρώτη φάση, όπως δηλώνει στο «Π» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «πρέπει να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι απλήρωτων δανείων που θα έχουμε τους επόμενους μήνες». Για τον λόγο αυτόν, εισάγεται και το μοντέλο της τμηματικής επιδότησης των νέων «κόκκινων» δανείων, ώστε να στηριχθούν οι δανειολήπτες που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όσοι δανειολήπτες βρέθηκαν ξαφνικά στο… κενό, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, θα έχουν εναλλακτικές επιλογές καθώς θα αντιμετωπίζονται ως καλοπληρωτές. Για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, προβλέπονται διευκολύνσεις στη μετάθεση πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέσα από εξατομικευμένες λύσεις που θα προτείνονται από την τράπεζα και θα τυγχάνουν της αντίστοιχης κρατικής επιδότησης. Οι επιδοτήσεις θα ξεκινούν από 90% του πρώτους μήνες και σταδιακά θα περιορίζονται στο 30%, μέχρι να περάσει χρονικό διάστημα δύο ετών και να υπάρξει επιστροφή στην… κανονικότητα.

Αυστηρό «φιλτράρισμα»

Χιλιάδες δανειολήπτες περιμένουν σαν «σανίδα σωτηρίας» το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο… απλά.

Η κυβέρνηση θα φέρει ένα «ακριβοδίκαιο» σύστημα επιβράβευσης και… τιμωρίας για όσους δεν είναι συνεπείς ως προς την εξόφληση των νέων ρυθμισμένων δόσεων, εάν διαπιστωθούν παρεκκλίσεις στην πορεία σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι όποιες διευκολύνσεις θα δίνονται και σε συνδυασμό με το γενικό προφίλ του δανειολήπτη. Έτσι, θα εξετάζονται η οικογενειακή του κατάσταση, το εισόδημά του, η περιουσιακή κατάσταση των ακινήτων (Ε-9), η ύπαρξη άλλων χρεών προς το Δημόσιο ή τρίτους και το ύψος κινητών αξιών (αυτοκίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσός κ.λπ.).

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων είναι να μη δημιουργηθεί νέα γενιά «μπαταχτσήδων», ενώ την ίδια στιγμή, όταν θα λήξει η αναβολή των πλειστηριασμών, θα προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για όσους εξακολουθούν να παραμένουν μη συνεργάσιμοι. Οι τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές προς την κυβέρνηση ότι η αναπόφευκτη αύξηση των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, το τραπεζικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Διευκολύνσεις προς συνεπείς δανειολήπτες  που πλήττονται από τον κορονοϊό

1. Αναδιάρθρωση δανείου με κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

2. Καταβολή οφειλών με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

3. Μειωμένες μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις .

4. Καταβολή μόνο των τόκων.

5. Επιλογή εξόφλησης μέρους των τόκων.

6. Περίοδος χάριτος με κεφαλαιοποίηση τόκων.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict