Navigation
9
Δεκ
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
22 Ιούλ 2016

Οι Ομολογιούχοι ΤΩΡΑ μπορούν να αποζημιωθούν

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σήμερα, για πρώτη φορά, μετά από 4 οδυνηρά χρόνια λαϊκίστικων υποσχέσεων και μικροπολιτικής καπηλείας, οι μικρο-ομολογιούχοι που έχασαν  λεφτά επειδή εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο Ελληνικό Κράτος, μπορούν πραγματικά να αποζημιωθούν.

Η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην οποία λανθασμένα προσέφυγαν –κατόπιν δολίων νομικών και όχι μόνο συμβουλών- οι Έλληνες μικροαποταμιευτές, κατά του κουρέματος του δημοσίου χρέους με τη διαδικασία του PSI του 2012, είναι νομικά, οικονομικά και πολιτικά ορθή.

Ορθή όμως είναι και η απαίτηση των μικροαποταμιευτών να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Κράτος το οποίο πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει επισήμως και εγγράφως ότι η «επένδυση στα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι και θεωρείται μηδενικού επενδυτικού κινδύνου».

 • Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είχε δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο στην υπόθεση του PSI, σήμερα το Ελληνικό Χρέος, αυτομάτως θα είχε εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και η χώρα θα έμπλεκε σε φοβερές περιπέτειες.
 • Εκατομμύρια μικροαποταμιευτών από ολόκληρο τον πλανήτη που είχαν αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα επενδυτικά προϊόντα που είχαν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα (εκτιμώμενης ονομαστικής αξίας 1,5 δις Ευρώ), σήμερα θα ζητούσαν αποζημιώσεις.
 • Αποζημιώσεις που θα πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Αντιθέτως, μετά τη πανηγυρική και ομόφωνη δικαίωση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, δεν υπάρχει πλέον νομικό ή άλλο εμπόδιο για την σημερινή ελληνική κυβέρνηση να επιλέξει και να εφαρμόσει ειδικά μέτρα κοινωνικής μέριμνας για τους μικρο-ομολογιούχους αποταμιευτές που καταστράφηκαν.

 • Αυτή θα είναι μια πρωτοβουλία μιας κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται και αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη ζημιά που προκάλεσε το Ελληνικό Κράτος στους πολίτες του.
 • Δεν θα είναι μια νομική υποχρέωση αλλά μια επιλεκτική πρωτοβουλία αποζημίωσης με κριτήρια κοινωνικής προστασίας κι ευαισθησίας.

Όλοι αυτοί οι «αγωνιστές των λαϊκών δικαιωμάτων» που παρέσυραν τους μικροομολογιούχους σε πολυέξοδες ανεδαφικές νομικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν σήμερα να στηρίξουν τα πολιτικά επιχειρήματα για μια δίκαιη, χαμηλών τόνων και αποτελεσματική αποζημίωση αυτών που έχασαν περιουσίες και αποταμιεύσεις.

Αυτό είναι το σωστό. Αυτό μπορεί να γίνει.

Η κοινωνική αποζημίωση είναι δικαίωμα κι επιλογή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι νομικές διεκδικήσεις σε διεθνή δικαστήρια με την υποστήριξη Ελλήνων Ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος είναι απλή χυδαιότητα, πολιτική μικρότητα και βάναυσα προσβλητική προς την κοινή λογική, προπαγάνδα….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • zaxarias64

  ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ….ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ…ΑΞΙΟΣ ΓΛΥΦΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ….

 • Leonidas Prapas

  Τα εννοείτε αυτά που λέτε κ. Κώνστα ή παίζετε κι εσείς με τον πόνο μας;

 • Pavlos

  Aγαπητέ κ. Κώνστα, ως ομολογιούχος θα σας ευχαριστήσω μέχρι του σημείου της προβολής του θέματός μας στη στήλη σας. Δεν έχω καμία άλλη πρόθεση από το βήμα αυτό, παρά να σας θέσω πολύ φιλικά δύο ερωτήματα που εκπηγάζουν από την τοποθέτησή σας: α) Πώς ακριβώς το ελληνικό χρέος θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ύψη σε περίπτωση αποζημείωσής μας, εφόσον το συνολικό ποσό αντιστοιχεί σε μόλις 1.5 δις (συγκριτικά με τα 340+ δις του συνολικού χρέους); β) Τί θα εμπόδιζε οποιαδήποτε από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσει τα μέτρα μέριμνας που ευαγγελίζετε ενόσο οι νομικές διαδικασίες βρίσκονταν καθ’ οδόν ή ακόμα και πριν καν αυτές τεθούν σε εφαρμογή; Θεωρείτε δηλαδή οτί περάσαμε από ΣτΕ και ΕΔΑΔ για λόγους εντυπωσιασμού ή για να δώσουμε εργασία σε κάποιους νομικούς και όχι για να καταφέρουμε αυτό που οι κυβερνήσεις εδώ και 4 χρόνια μας αρνούνται; Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πιστέψω ότι οι νομικοί χειρισμοί μπορεί να ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, ακόμα και ότι η παρουσία μας στο ΕΔΑΔ να ήταν τεχνικά λανθασμένη όπως ισχυρίζεστε, δυστυχώς δεν κατέχω τα νομικά ώστε να έχω έγκυρη γνώμη. Ωστόσο οφείλω να διαψεύσω τα περί υψηλού κόστους, μιας και χάρη στον Σύλλογο Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, οι διαδικασίες κόστισαν μόλις περί τα 30 Ευρώ για καθέναν από εμάς. Τέλος, εάν έχετε να προτείνετε κάτι δημουργικότερο στην κατεύθυνση αποζημείωσής μας, νομίζω θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως. Μέχρι τότε παρακαλώ σεβασμός στον πόνο και την ανέχεια που έχει ενσκήψει στις οικογένειές μας από αυτή την καταστροφή. Μετά τιμής, Παύλος Ξανθόπουλος, ερευνητής, Γερμανία.

PolicePress