Navigation
27
Μαΐ
location
Αθήνα
17oC
Ασθενής Βροχή
1 Ιούλ 2019

Οι «νάρκες» που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση

Ελλάδα - οικονομία Οικονομία

Περιορισμένα περιθώρια εφαρμογής των μέτρων θα έχει η νέα κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαιτέρως «σφιχτοί» στην παροχή διευκολύνσεων προς την Ελλάδα, λόγω του κόστους των παροχών Τσίπρα και των τεράστιων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εφαρμογή των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup της 8ης Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές, θα περάσει… απαρατήρητο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, τα δύσκολα θα αρχίσουν από την ημέρα ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και την ανταλλαγή της αλληλογραφίας που θα ακολουθήσει. Εκεί θα πάρει μια πρώτη γεύση ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έχει χρονικό διάστημα περίπου 6 εβδομάδων, προκειμένου να προσέλθει στο συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το τελικό πλαίσιο των αποφάσεων για την ελληνική οικονομία.

Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα συνοδευτεί από μια εξαιρετική μικρή περίοδο χάριτος και αλλεπάλληλων συνεννοήσεων ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών. Άλλωστε, η επόμενη επίσκεψή τους έχει μετατεθεί για μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε και αναμένεται να σχηματιστεί η πλήρης εικόνα από τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επί της ουσίας «καίνε» από τώρα τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν ότι οι «γκρίζες ζώνες» στα δημοσιονομικά είναι πολλές, οι εκκρεμότητες ακόμη περισσότερες και η ανάγκη άμεσων αποφάσεων επιτακτική.

Δημοσιονομικές «νάρκες»

Οι παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που μοίρασε η απερχόμενη κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο φαίνεται να εκτροχιάζουν τον Προϋπολογισμό κατά 0,6% ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Η απειλή εκτροχιασμού θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους δανειστές στην απαίτηση λήψης διορθωτικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1/1/2020 στα 5.685 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκθέσεις των δανειστών γίνεται αναφορά περί δεδομένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Όπλο» της νέας κυβέρνησης, ώστε να μην εφαρμοστεί στην έναρξη της θητείας της ένα εξόχως αρνητικό μέτρο, αποτελούν οι κρατικές σπατάλες ύψους 2 δισ. ευρώ που αφήνει η απερχόμενη μέσω της ίδρυσης… απίθανων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου που συνοδεύονται από το βόλεμα χιλιάδων «ημετέρων».

Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποκρούσει για ακόμη μία χρονιά τη μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» που αφορά 1.400.000 συνταξιούχους και έχει κόστος για τον Προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο πήρε αναβολή για ένα έτος λόγω της επίτευξης των στόχων κατά την περυσινή χρονιά. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες έχουν ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη μείωση τους, όπως είχε δεσμευτεί η απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε τήρησε.

Η νέα κυβέρνηση καλείται λοιπόν να πείσει τους εταίρους ότι το 2020 μπορεί να προχωρήσει στη μείωση φόρων, έχοντας να αντιμετωπίσει μια δημοσιονομική πίεση τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ που αφορά στην ελάφρυνση του Προϋπολογισμού από τις συντάξεις, την αύξηση των εσόδων λόγω μείωσης αφορολογήτου και τη διόγκωση των δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ λόγω των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δημοσιονομική «βόμβα» των 12,4 δισ. ευρώ που αφορά τα αναδρομικά των συντάξεων, για τα οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαγορευτική οποιαδήποτε συζήτηση. Άλλωστε, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι τα επιστρεφόμενα ποσά δεν μπορούν να προκύψουν από νέα αύξηση φόρων, παρά μόνο από τη μείωση δαπανών και συγκεκριμένα από το κονδύλι για τις συντάξεις. Επιπλέον, έως την 1/1/2020 πρέπει να εφαρμοστούν δύο αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έτσι ώστε να επικρατήσει η μία και μοναδική τιμή στην αγορά.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, παρατηρείται σημαντική κόπωση στα έσοδα και αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται η πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, τότε καθίσταται σαφές ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι επισφαλής και γι’ αυτόν τον λόγο.

Έξοδος στις αγορές με μεταρρυθμιστικό σοκ

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου καλείται να ενισχύσει το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των ομολόγων και στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να επιχειρήσει μέσα στο καλοκαίρι μια έξοδο με επταετές ή δεκαετές ομόλογο.

Ο στόχος της διαρκούς εξόδου στις αγορές επί της ουσίας μηδενίζει το όποιο ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και ως εκ τούτου η μοναδική διέξοδος που υπάρχει για να… πειστούν οι δανειστές σχετίζεται με την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού σοκ. Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει αφήσει πολλές εκκρεμότητες κυρίως στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κ.ά.), ενώ ανοικτή πληγή αποτελεί η υπόθεση της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Επιπλέον, το κρίσιμο θέμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την υλοποίηση 100.000 πλειστηριασμών έως το τέλος του 2021, ενώ οι ρυθμοί θεωρούνται εξαιρετικά αργοί.

Μια ομοβροντία θετικών μέτρων στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων. Είναι ενδεικτικό ότι το δεκαετές ομόλογο κινείται κοντά στο 2,4% και μέσα στους επόμενους δύο μήνες είναι εφικτό να υποχωρήσει κάτω από το 2%, εάν και εφόσον οι αγορές πιστέψουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας. Καθοριστικής σημασίας ζητήματα είναι επίσης η ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο αλλά και η πορεία της τουριστικής κίνησης, η οποία θα δώσει μηνύματα σχετικά με το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση θα προετοιμαστεί ώστε να αντιμετωπίσει την επίσκεψη των θεσμών στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 13 του ιδίου μηνός θα διεξαχθεί το πρώτο κρίσιμο Eurogroup από το οποίο θα διαφανεί το πλαίσιο αλλά και το περιθώριο των κινήσεων σε σχέση με τη μείωση των φόρων. Ως γνωστόν, οι δανειστές έχουν ζητήσει τη χρηματοδότηση μόνο της μείωσης των φόρων αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις «μαύρες τρύπες» που θα βρεθούν κατά τον τρίτο μεταμνημονιακό έλεγχο, αλλά και από το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που «φτιάχνουν» κλίμα στην οικονομία.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress