Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
21 Σεπ 2018

Οι μεγάλες προκλήσεις για μια πραγματική επανίδρυση του κράτους και της οικονομίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η νεοελληνική κουτοπονηριά αποτελεί σήμα κατατεθέν κατά τα χρόνια του μνημονίου. Βεβαίως, αυτά που συμβαίνουν από το 2015 και μετά είναι εξόφθαλμα, μη κανονικά και αναμφίβολα… παλαβά σε πολλές περιπτώσεις. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να προκάλεσε στη χώρα ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2060, ωστόσο, έχει υπογράψει και μια σειρά διαρθρωτικών και δομικών μέτρων που για το… ένα τοις εκατό από αυτό με άλλη κυβέρνηση θα είχε μεταβληθεί η χώρα σε… Μάτι!

Για… καλή μας τύχη (και μέσα στη μεγάλη μας ατυχία…), η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει ολοκληρώσει σε επίπεδο ψήφισης όλες τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Εκτός βεβαίως από την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς που θα γίνουν ως αποτέλεσμα της… περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015, υπάρχουν κεφαλαιώδους σημασίας θέματα που έχουν ψηφιστεί, αλλά θα εφαρμοστούν στην πλήρη ανάπτυξη τους από την επόμενη κυβέρνηση.

Οι εταίροι-δανειστές, μετά τα αλλεπάλληλα λάθη τους από το 2015 και την έγκριση της φορολογικής επιδρομής από τη σημερινή συγκυβέρνηση, φαίνεται ότι κατάλαβαν τι φταίει και δεν μπορεί να πάρει μπρος η οικονομία. Έχουν συνδέσει την υλοποίηση των κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όσο εμείς κάνουμε τους… κουτοπόνηρους, τόσο θα παγώνουν τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί ούτε ευρώ επιπλέον πέραν των χρεών που εξυπηρετεί, ενώ με την υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου δεσμευόμαστε για την εκτέλεση πλεονασματικών προϋπολογισμών στο διηνεκές. Εξυπακούεται ότι κάθε νέα έκδοση ομολόγων θα γίνεται με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση και αναδιάρθρωση του σημερινού χρέους και αποκλείεται να διατεθεί έστω και ένα ευρώ για αναπτυξιακές ή κοινωνικές πολιτικές. Εν ολίγοις, πρέπει να φέρουμε τον λογαριασμό στο ταμείο σε ισορροπία.

Αναμφίβολα, το κλειδί για την ανάταξη της οικονομίας βρίσκεται στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Και αυτά θα προκύψουν μόνο στην περίπτωση που είμαστε αξιόπιστοι και τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Οι βασικοί υποδοχείς τέτοιων επενδύσεων θα είναι σε πρώτη φάση οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πλειστηριασμοί. Επιπλέον, θα κρίνεται ανά τρίμηνο η πορεία προόδου σε μια σειρά προαπαιτούμενων όπως είναι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, η αλλαγή του τρόπου απονομής της Δικαιοσύνης, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το Κτηματολόγιο, οι χρήσεις γης κ.ά.

Οι βασικοί παράγοντες για να ανακάμψει η οικονομία είναι η μείωση των “κόκκινων δανείων” μέσω και της αποτελεσματικής απονομής της Δικαιοσύνης, η αποκομματικοποίηση και αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων ώστε να μην θυμίζουμε… σοσιαλκομμουνιστική μπανανία, αλλαγή του μοντέλου για τις δημόσιες επενδύσεις και απλοποιημένη φορολογική νομοθεσία με λογικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Όλα τα παραπάνω θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης, μιας και η παρούσα έχει αποδείξει ότι δεν θέλει και δεν μπορεί. Αν μη τι άλλο, για υπογραφές στα… τέσσερα είναι μια χαρά! Μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά, αλλά ανοίγει τον δρόμο στους επόμενους για να μπούμε σε μια πορεία κανονικότητας. Κάτι είναι κι αυτό…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict