Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2016

Οι «μαϊμούδες» γεμίζουν τις αγορές

Προίόντα Μαϊμού Οικονομία

Σκοτώνουν τις δουλειές, τον τζίρο και την υγεία των καταναλωτών, ενώ σε αδράνεια παραμένει το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου του ΥΠΑΑΝ

της Μαρίας Ακριβού

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο κάνει λόγο για απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ από τη διακίνηση 4 δισ. τσιγάρων που πωλούνται παράνομα στη χώρα μας.

Δυστυχώς, τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού σε αυτό το «παιχνίδι» παραεμπορίου τα δερμάτινα είδη και τα προϊόντα γνωστών αθλητικών εταιρειών έχουν την τιμητική τους, αφήνοντας τεράστια κέρδη στους λαθρεμπόρους, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Στην ουσία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει το αυτονόητο: Αντί το κράτος να αναζητά έσοδα μέσα από την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις, να ελέγχει και να εισπράττει τα διαφυγόντα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος του, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να προστατεύεται ο καταναλωτής από «μαϊμού» προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.

Αδιαφορία από την κυβέρνηση -Σε χειμερία νάρκη το ΣΥΚΑΠ

«Το παραεμπόριο δεν υφίσταται πλέον ούτε καν σαν έννοια. Τον τελευταίο χρόνο που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό, κάναμε απλά υπομονή και υποχρεωθήκαμε να παραμείνουμε σε ”χειμερία νάρκη”», αναφέρει στο «Π» άνθρωπος που μέχρι πρότινος κατείχε θέση «κλειδί» στο ΥΠΑΑΝ και ήταν επιφορτισμένος με την πάταξη του παραεμπορίου. Η ίδια πηγή τονίζει πως η παρούσα κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε, παρά τις όποιες οχλήσεις, για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά έσπευσε να τοποθετήσει δικό της άνθρωπο, που δεν είχε καμία εμπειρία πάνω στο θέμα. «Αντί να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, είχαν ως βασικό στόχο να αλλάξουν την παρούσα διοίκηση τοποθετώντας δικό τους άνθρωπο που έμεινε άνεργος από πολιτικό γραφείο, στο οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του σε βουλευτή, για να καλύψουν τη θέση χωρίς στόχευση».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το παραεμπόριο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον τζίρο από την παράνομη δραστηριότητα να κοστίζει στις ελληνικές επιχειρήσεις 20 δισ. ευρώ και στο Δημόσιο διαφεύγοντα έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ! Ωστόσο, τα νούμερα φαίνεται να έχουν μειωθεί, καθώς η συνολική κατανάλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των μειώσεων που έχουν επιβληθεί στους μισθούς. «Αρκεί να σας αναφέρω πως μόνο πέρυσι από το Λιμενικό και το τελωνείο κατασχέθηκαν 320 εκατομμύρια τσιγάρα. Η κατάσταση είναι τραγική».

 

Ανυπεράσπιστοι οι επιχειρηματίες

Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχτεί και εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στους τομείς της ένδυσης, της υπόδησης και των δερμάτινων ειδών. Επώνυμες τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, φουλάρια και παπούτσια βρίσκονται παρατεταγμένα στους πάγκους των πλανόδιων πωλητών που «θησαυρίζουν» πουλώντας «μαϊμού» προϊόντα ως αυθεντικά. Αν το κράτος αδιαφορεί, πώς ο επιχειρηματίας μπορεί να «οχυρωθεί» απέναντι στο κύκλωμα του παραεμπορίου, που πλήττει την αξιοπιστία του brand του, στερώντας παράλληλα κέρδη από το ταμείο της εταιρείας;

«Δυστυχώς, οι επιχειρηματίες από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να προφυλαχτούμε από τέτοια φαινόμενα. Έχει τύχει να συλλάβει η αστυνομία επ’ αυτοφώρω Νιγηριανούς με κλοπιμαία και να τους κρατάει απλώς στο τμήμα, αφήνοντάς τους στη συνέχεια ελεύθερους», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας δερμάτινων ειδών «Κem», Γιώργος Μιχαηλίδης.

 

Κίνα και Τουρκία, οι παραγωγοί «μαϊμού» προϊόντων

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, πίσω από το κύκλωμα παραεμπορίου στη χώρα μας κρύβονται κυρίως Κινέζοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Ινδοί και Μπαγκλαντεσιανοί, οι οποίοι επιβιώνουν χάρη σε παράνομες δραστηριότητες. «Τα προϊόντα «μαϊμού» δεν έχουν τίποτα το αυθεντικό πάνω τους. Η παραγωγή τους γίνεται κυρίως στην Κίνα και τη γειτονική Τουρκία. Στην περίπτωση της Τουρκίας, το κράτος δεν προστατεύει τα brands που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και τα «μαϊμού» προϊόντα πωλούνται νόμιμα. Όσο για τη διακίνησή τους αυτή γίνεται παράνομα από κοντέινερς που περνούν τον Έβρο και το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, υπάρχει και μια ευρωπαϊκή σπείρα που μεταφέρει τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδοκοινοτικά από τη Ν. Ιταλία χωρίς να γίνεται ο παραμικρός έλεγχος».

Ο πρόεδρος της «Κem» προσθέτει πως οι αναταραχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν στρέψει τους καταναλωτές σε άλλες αγορές, ενώ ιδιαίτερη άνθιση του παραεμπορίου παρατηρείται στην επαρχία. Οι μικροπωλητές βρίσκονται παντού, όπου κυκλοφορεί κόσμος, από παραθαλάσσια μέρη μέχρι πολυσύχναστους δρόμους. «Η αστυνομία και το ΣΔΟΕ δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Στο παρελθόν έχει συμβεί ακριβώς έξω από το κατάστημά μου να πωλούνται απομιμήσεις των προϊόντων της «Κem». Δεν μπορώ να γνωρίζω το μέγεθος της ζημιάς συνολικά, αρκεί όμως να σας πω πως μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο πλανόδιος πωλητής πουλάει τριάντα «μαϊμού τσάντες Κem», όταν εγώ πουλάω πέντε αυθεντικές».

 

Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του καταναλωτή

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που υφίστανται γνωστές εταιρείες αθλητικών ειδών. Στην Ερμού, το Μοναστηράκι και σε κεντρικούς σταθμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, όπως για παράδειγμα στο Νέο Ηράκλειο, οι συλλογές από απομιμήσεις αθλητικών παπουτσιών, που πωλούνται σχεδόν στη μισή τιμή είναι αμέτρητες.

Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η Facilities Manager South East Europe Finance της Adidas, Χριστίνα Αλεξανδροπούλου, αφού όπως μας λέει εναπόκειται στις ίδιες τις επιχειρήσεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα όταν το κράτος αδυνατεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από κρούσματα παραεμπορίου το νομικό τμήμα της Adidas βρίσκεται διαρκώς σε συνεργασία με νομικά τμήματα και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, συνεδριάζοντας από κοινού για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, με τις σχετικές έρευνες που καταρτίζονται να παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αξιοποιήσουν το εν λόγω υλικό. «Ο καταναλωτής θεωρεί ότι αυτό που αγοράζει είναι αυθεντικό, αλλά η ποιότητα είναι υποδεέστερη και το υλικό κατασκευής μπορεί να κάνει κακό στην υγεία του. Οι όποιες αγορές θα πρέπει να γίνονται είτε από τα επίσημα καταστήματα της εκάστοτε εταιρείας είτε από εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Πρόσφατα μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό από το Μιλάνο που κατέστρεψαν ένα φορτηγό με απομιμήσεις Stand Smith. Αν έβλεπε κανείς το εσωτερικό το παπουτσιού, θα πάθαινε σοκ».

Αναρωτιέται κανείς πώς το κράτος που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ελέγξει πλήρως την ελληνική επιχειρηματικότητα, στερώντας της κάθε δικαίωμα ανάπτυξης είναι ανίκανο να επιβάλει την τάξη και να ελέγξει κάθε παράνομη δραστηριότητα, η οποία διεξάγεται στο εσωτερικό του. Ποιους εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση και γιατί πληρώνονται άνθρωποι που στελεχώνουν υπηρεσίες πάταξης του παραεμπορίου, όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους;

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 13/02/2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ