Navigation
2
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2016

Οι «κόκκινες» γραμμές έγιναν… ροζ

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Σε «Ιφιγένεια» μετατρέπει η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι οποίοι θα θυσιαστούν στον βωμό της συμφωνίας με τους δανειστές.

 Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Το σχέδιο της κυβέρνησης με άξονα «δεν θίγουμε συντάξεις – αυξάνουμε τις εισφορές» δεν πείθει τους θεσμούς, οι οποίοι ζητούν σε όλους τους τόνους τη λήψη μέτρων με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, «φωτογραφίζοντας» έτσι τη μείωση των συντάξεων και άλλων παροχών για σημερινούς, αλλά και μελλοντικούς δικαιούχους.

Στην πρώτη γραμμή των περικοπών βρίσκονται:

  • Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
  • Οι επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ.
  • Οι κύριες συντάξεις, αν υιοθετηθεί η απαίτηση των δανειστών να μη λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό τους και να περιοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Οι υψηλές συντάξεις από μία ή διαφορετικές πηγές.
  • Τα εφάπαξ και
  • τα μερίσματα του Δημοσίου.

Οι «κόκκινες γραμμές», που είχε θέσει από την αρχή της διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά δείχνουν να υποχωρούν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών μας, οι οποίοι απορρίπτουν τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της  τάσσεται υπέρ της περικοπής κρατικών δαπανών, αντί της αύξησης φόρων και εισφορών για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ (αφορούν κυρίως σε αυξήσεις φόρων και εισφορών) που αποφάσισε η Αθήνα δεν επαρκούν, προκειμένου η χώρα μας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Και τούτο, διότι τα οφέλη από εισπράξεις φόρων και εισφορών είναι προσωρινά και ουσιαστικά επιβαρύνουν την οικονομία.

Αντιθέτως, οι συντάκτες της έκθεσης προκρίνουν μειώσεις κρατικών δαπανών έως ότου ανακάμψουν η οικονομία και τα δημόσια έσοδα.

Νέο «ψαλίδισμα» συντάξεων

Αναλυτικότερα, τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία παρατηρούνται τριγμοί στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι τα εξής:

-Εθνική Σύνταξη: Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για τη χορήγησή της στα 20 έτη από 15 που είναι σήμερα, όπως επιθυμούν οι θεσμοί. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να προτάξει ως μέση λύση τη χορήγηση μικρότερης εθνικής σύνταξης, ίσως και κάτω από τα 370 ευρώ, για όσους θα έχουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης, χωρίς πάντως να προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια. Από τα 20 έτη και άνω, θα χορηγείται κανονικά το ποσό των 384 ευρώ.

  • Επικουρικές συντάξεις: Οι θεσμοί αντιδρούν απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης της ασφαλιστικής εισφοράς για επικούρηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Συνέπεια, η δημιουργία «μαύρης τρύπας» περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Για τον λόγο αυτό, επανακάμπτει το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική πλευρά για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ και άνω, οι οποίες θα είναι κλιμακούμενες από 6% έως και 29%. Σημειώνεται ότι επικουρική σύνταξη από 201 έως και άνω των 400 ευρώ λαμβάνουν -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας- περισσότεροι από 700.000 δικαιούχοι.
  • Κύριες συντάξεις: Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων (66%-80%) βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ, που έχουν από 15 έως και 25 έτη ασφάλισης. Γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει στη συρρίκνωση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων. Οι δανειστές θεωρούν ότι η πριμοδότηση των λιγότερων ετών ασφάλισης, ακυρώνει στην πράξη την ανάγκη για παραμονή στην αγορά εργασίας.
  • Υψηλές κύριες συντάξεις: Η κυβέρνηση, εξετάζει την απαίτηση των δανειστών μας για μείωση του ανώτατου πλαφόν. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου να έχει οριοθετήσει το πλαφόν στα 2.300 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.072 ευρώ για άθροισμα συντάξεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωσή του. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και τα 2.500 ευρώ για συνολικό εισόδημα συνταξιούχου. Σήμερα, προβλέπεται πλαφόν στα 2.773 ευρώ για μία σύνταξη και στα 3.680 ευρώ για άθροισμα συντάξεων.
  • Εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου: Το σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι να υπάρξει περικοπή τους στα επίπεδα του 30%. Ήδη, για το εφάπαξ, ο νέος μαθηματικός τύπος που έχει ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο, εκτιμάται ότι οδηγεί σε περικοπές έως 25%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ