Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
29 Οκτ 2018

Οι κινήσεις για να μην χαθεί η πρώτη κατοικία

πλειστηριασμοι Νέα

Οι 14 μήνες που ακολουθούν έως το τέλος του 2019 θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα μέσα από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών οι οποίοι θα βρεθούν προ οδυνηρών εκπλήξεων καθώς απειλούνται με πλειστηριασμούς.

Ήδη, η εποπτική Αρχή των τραπεζών SSM έχει σημάνει εδώ και μέρες συναγερμό στα τραπεζικό επιτελεία σε σχέση με τους στόχους που κατέθεσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου για την τριετία 2019-2021. Έτσι, η νέα στοχοθεσία θα προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019, με προοπτική να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021! Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 48,6%, σημειώνοντας μικρή πτώση κυρίως λόγω των διαγραφών και πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα όμως, εκδηλώνεται έντονος προβληματισμός για το αν και κατά πόσο είναι ρεαλιστικά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών, καθώς διαπιστώνονται συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας στην οικονομία, οι οποίες θα καταστήσουν ακόμη δυσχερέστερη την κατάσταση τουλάχιστον τη διετία 2019-2020. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η υπερφορολόγηση και η σταθερή αύξηση των οφειλών προς τις τράπεζες αναγκάζουν τους δανειστές να σφίξουν τα… λουριά στους εγχώριους πιστωτικούς ομίλους, καθώς εκτιμάται ότι έρχονται και νέες «στρατιές» ληξιπρόθεσμων δανειοληπτών.

Σημείο-κλειδί για τα μεγέθη των τραπεζών αλλά και την πορεία των προϋπολογισμών της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι το ύψος των προβλέψεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50% μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων και κατά το υπόλοιπο 50% μέσω ρευστοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων. Έτσι, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο το ύψος των προβλέψεων που θα σχηματίσουν προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος των ζημιών και τη διαγραφή χρεών.

Την ίδια στιγμή, η εντυπωσιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών περνάει μέσα από τη δραστηριοποίηση των funds που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διαχειριστών δανείων ανέρχεται σε 15, μετά και την τελευταία άδεια λειτουργίας που έδωσε την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στην APS Recovery Greece, ενώ περιμένουν έγκριση άλλες πέντε. Η Ελλάδα εξελίσσεται πλέον σε ένα… Ελντοράντο, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά επικερδής η… ενασχόληση με τη διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μέσω της διαδικασίας πωλήσεων και τιτλοποίησης δανείων.

Ποιοι δανειολήπτες κινδυνεύουν

Οι ασφυκτικοί στόχοι που έχουν τεθεί στις τράπεζες σε συνδυασμό με το οριστικό τέλος του νόμου Κατσέλη φέρνουν σε κατάσταση… νευρικού κλονισμού χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι αντί για τη «σεισάχθεια» θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια ακινήτων τους!

Ήδη, όπως έχει γράψει το «Π», ο αριθμός όσων βρίσκονται στη… διακεκαυμένη ζώνη ανέρχεται σε 700.000, εκ των οποίων οι 150.000 είναι μέχρι σήμερα προστατευμένοι από τις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έτσι, από την 1/1/2019 το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 150.000 δανειοληπτών που προστατεύονται σήμερα θα έρθει αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των κατασχέσεων. Το ίδιο θα συμβεί και με τους 250.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι πλέον αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει. Σε αυτούς τους 400.000 δανειολήπτες πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 300.000 οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 700.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, τουλάχιστον 500.000 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο…

Οι τράπεζες προσπαθούν να δελεάσουν χιλιάδες δανειολήπτες μέσω «κουρέματος», ενώ για όσα δάνεια εκχωρηθούν σε funds, η διαδικασία αναμένεται να προσλάβει μια… άγρια ομορφιά! Μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες αποτελεί πλέον και το γεγονός ότι χιλιάδες ακίνητα δεν μπορούν να πωληθούν στις εμπορικές τιμές αλλά πολύ χαμηλότερα. Άρα, θα πρέπει να εγγράψουν τις ζημιές που θα προκύψουν από τα «κουρέματα» και αφετέρου αυτές που θα προκύψουν από τα ακίνητα που θα πάρουν μέσω πλειστηριασμών. Σήμερα, υπάρχουν ακίνητα τα οποία αποκτώνται από τις τράπεζες στο 30% ή στο 40% της εμπορικής αξίας τους!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σχεδόν μηδενική η ανταπόκριση των δανειοληπτών προκειμένου να ρυθμίσουν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία περιλαμβάνονται σε προς πώληση χαρτοφυλάκια. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών δεν ανταποκρίνεται ούτε καν στα γενναία «κουρέματα» έως και 90% που δίνουν οι τράπεζες, προτιμώντας να πουληθούν τα συγκεκριμένα δάνεια παρά να τα εξυπηρετήσουν! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις σχεδόν 90.000 επιστολές που έστειλε συστημική τράπεζα προς υπερχρεωμένους πελάτες, η ανταπόκριση δεν ξεπέρασε το 6%!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict