Navigation
14
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Νεφοσκεπής
15 Ιούν 2020

Οι κερδισμένοι των φορολογικών δηλώσεων

φορολογικές δηλώσεις Νέα | Χρήμα & Πολίτης

Μικρότερος θα είναι ο λογαριασμός της Εφορίας για χιλιάδες μισθωτούς, εισοδηματίες, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εξαιτίας των αλλαγών στη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος και των έκτακτων εκπτώσεων της πανδημίας.

Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή και της σχεδιαζόμενης περικοπής στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια που θα έχουν πίστωση φόρου, καθώς και οι αγρότες και οι μισθωτοί με μπλοκάκι που δικαιούνται το αφορολόγητο.

Ποιοι θα ωφεληθούν

Ειδικότερα, οι δέκα κατηγορίες φορολογούμενων που θα ωφεληθούν είναι οι εξής:

·     Επιχειρήσεις. Για τα κέρδη του 2019 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, αφού ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 24% από 28%, ενώ θα έχουν πρόσθετο όφελος από το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα, εταιρεία είχε κέρδη 100.000 ευρώ το 2018 και το 2019. Το 2019, πλήρωσε φόρο 28.000 ευρώ (συντελεστής 28%) και προκαταβολή φόρου, για το 2020, 26.600 ευρώ, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο η προκαταβολή φόρου επανυπολογίστηκε με συντελεστή 95%. Στο εκκαθαριστικό του 2020, ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 24.000 ευρώ (συντελεστής 24%). Στην περίπτωση που η επιχείρηση εμφανίζει μείωση τζίρου φέτος, η προκαταβολή φόρου για το 2021 θα διαμορφωθεί στα 12.000 ευρώ εάν μειωθεί στο 50%. Έτσι η ελάφρυνση σε σχέση με πέρυσι μπορεί να φθάσει το 34%.

·     Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Το 25% του ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να το συμψηφίσουν με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Επίσης, όσοι έχουν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν μικρότερη προκαταβολή φόρου. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας κατέβαλε τον Απρίλιο ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2.000 ευρώ και με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης καλείται να πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε πέρυσι 1.500 ευρώ. Το 25% του ΦΠΑ, δηλαδή 500 ευρώ, θα μπορεί να τα συμψηφίσει με το εκκαθαριστικό της Εφορίας και να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση στα 1.000 ευρώ.

·     Ιδιοκτήτες ακινήτων. Όσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα έχουν τη δυνατότητα από τις 31 Ιουλίου και μετά, και αφού θα έχει γίνει η εκκαθάριση της φορολογική τους δήλωσης, να συμψηφίσουν την έκπτωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 30% των χαμένων ενοικίων με τον φόρο εισοδήματος του εκκαθαριστικού.

·     Επαγγελματίες αγρότες. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, εφόσον το 2019 πραγματοποίησαν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.

·     Μισθωτοί με μπλοκάκι. Δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900- 2.100 ευρώ.

·     Νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50%.

·     Νέοι επαγγελματίες. Όσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος και έτσι κερδίζουν τουλάχιστον 650 ευρώ. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

·     Έμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπόρου που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1957 και απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

·     Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω. Έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. όσοι γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1954.

·     Φιλοξενούμενοι. Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση έως τα τέλη Ιουλίου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή των αναλογούντων φόρων που θα προκύψουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρόνος υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι ανεξάρτητος από τον χρόνο πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Αντίθετα, όποιος υποβάλλει νωρίτερα τη φορολογική δήλωση και δικαιούται επιστροφή φόρου, ανεβάζει σημαντικά τις πιθανότητες να την λάβει νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που υποβάλλουν φέτος οι φορολογούμενοι, έχει αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι.

Τι αλλάζει

Προσθήκη νέων κωδικών για τους φορολογουμένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή. Ανάρτηση των ποσών των καταβληθέντων εντός του 2019 διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων σε πληροφοριακό πίνακα.

Κατάργηση του πίνακα 10, στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών για την καταβολή επιστροφών φόρου.

Αν προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης επιστρεπτέο ποσό φόρου και συνεπώς εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα, με το οποίο συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση του υπόχρεου και της συζύγου του για επιστροφή φόρου, εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του αριθμού ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού πληρωμών στη φορολογική διοίκηση.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την υποβολή, καθώς όποιος δηλώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22% για όσο ποσό του λείπει από το υποχρεωτικό όριο κατανάλωσης.

Κίνδυνος υπερφορολόγησης για φορολογουμένους οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αφορά όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με «πλαστικό» χρήμα, αλλά υποχρεούνται να έχουν κρατήσει αποδείξεις σε χάρτινη μορφή.

Αλλιώς, χάνουν το αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ για το έτος 2019 και βαρύνονται με φόρο 22% επί των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο 22%, επειδή δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες αποδείξεις αγορών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ