Navigation
29
Νοέ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
7 Ιούλ 2016

Οι ιταλικές τράπεζες βάζουν βόμβα στην Ευρώπη

Ευρώ Οικονομία

Τρόμο προκαλεί η βραδυφλεγής βόμβα που κρύβεται στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης με τις ιταλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η Banca Monte dei Paschi di Siena, η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, με έτος ίδρυσης το 1472, και διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46,9 δισ. ευρώ, από το 2014 έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να επιβιώσει «μόνη» της.

Η αναζήτηση ενός αγοραστή κατέστη άγονη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της ξεπερνούν σε αξία το σύνολο των απτών περιουσιακών της στοιχείων. Έτσι αντί να βρει αγοραστή η BMPS «είδε» τους μετόχους της να αποχωρούν έστω και σταδιακά και τις μετοχές της να δέχονται σφοδρή επίθεση από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η πτώση τους από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 77%.

Ήδη η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός της επόμενης 3ετίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κατορθώσει να επιβιώσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η κρατική στήριξη κρίνεται ως αδύνατη, με δεδομένους τους κανόνες που ισχύουν πλέον αλλά και τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση της κυβέρνησης Ρέντσι να «ρίξει» κεφάλαια στο προβληματικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Αποτέλεσμα της εικόνας αυτής, με κύριο χαρακτηριστικό την «βουτιά» των ιταλικων τραπεζικών μετοχών που μέσα σε ελάχιστες ημέρες – αρχής γενομένης – από το Brexit – έχουν χάσει άνω του 30% της αξίας τους, είναι να έρχονται στο φως σενάρια περί μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα πλέον απαισιόδοξα θεωρούν, δε, ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

Η κρίση χτυπά και τις γερμανικές τράπεζες

Η ιταλική κρίση πάντως δεν φαίνεται να αφήνει ανεπηρέαστη και τη Γερμανία καθως την Τετάρτη στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και της Γερμανίας. Οι τράπεζες, πλην της Banca Monte dei Paschi di Siena, εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12% ενώ την ίδια ώρα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Deusche Bank με απώλειες άνω του 5%, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας.

Προειδοποιεί η Societe Generale: Η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη

Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τραπεζικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταίος χρονικά ο πρόεδρος της Γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Lorenzo Bini Smaghi ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπό λοιπη Ευρώπη και υποστήριξε, ότι “οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν”, αφήνοντας με τη σειρά του ευθεία βολή προς την “περιοριστική γερμανική συνταγή”.

“Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση”, τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε λέγοντας ότι “έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα”, οι οποίοι κανόνες όπως είπε “πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή”.

Ανησυχούν και οι Βρυξέλλες αλλά δεν αλλάζουν συνταγή

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict