Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επετεύχθη μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς είναι το «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» αλλά δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016.
«Η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτρέψουν στο επόμενο Eurogroup να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία», εκφράζει ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί.
Στις 4 Μαΐου μάλιστα θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Euroworking Group για επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι οι εξής:
11-13 Μαΐου, Μπάρι Ιταλίας: υπουργοί Οικονομικών της G7, Washington Group, πρώτη συζήτηση για το χρέος
15 Μαΐου: Euro Working Group – επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης.
Έως τις 18 Μαΐου: Ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή
22 Μαΐου: Eurogroup – η συνολική απόφαση για τη δεύτερη Αξιολόγηση μαζί με μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
15 Ιουνίου: Eurogroup – Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου για το χρέος αυτό είναι το τελευταίο