Navigation
22
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Αραιή συννεφιά
18 Μαΐ 2015

Οι γυναίκες της Ευρώπης που στηρίζουν την Ελλάδα

Λαγκάρντ Μέρκελ Οικονομία

Ο δημοσιογράφος του Politico διερωτάται: «Μπορούν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ να βρουν μια λύση για την Ελλάδα που θα ικανοποιεί και τα δικά τους ακροατήρια;».

Και εκτιμά ότι το μακροχρόνιο ελληνικό δράμα πλησιάζει στην τελευταία πράξη του και ότι οι δύο γυναίκες έχουν καθοριστικό ρόλο.

Κατά τον αρθρογράφο, το ΔΝΤ αισθάνεται ακόμη τα σημάδια από τις ελληνικές διασώσεις του 2010 και του 2012, αλλά και η Μέρκελ αντιλαμβάνεται την κόπωση που έχει επέλθει στους Γερμανούς που θεωρούν ότι πληρώνουν συνεχώς για τους Έλληνες. Αμφότερες έχουν μπροστά τους ένα προσωπικό δεδομένο: η Λαγκάρντ θέλει να επανεκλεγεί στο Ταμείο (το 2016), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την Bundestag και με τα μέρη της που τάσσονται εναντίον των διασώσεων και του ευρώ.

Και οι δύο θα προτιμούσαν να υπάρξει μια άμεση συμφωνία, διότι η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και οι δύο μπορεί, επίσης, να αισθάνονται λιγότερες πιεσμένες για να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες, από τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης επανακάμπτει και η ελληνική χρεοκοπία δεν είναι ένα μέγιστο πρόβλημα όπως πριν από πέντε χρόνια.

Το Politico αναφέρει πως η σχέση των δύο γυναικών είναι πολύ καλή, καθώς αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τα βασικά ευρωπαϊκά θέματα, ενώ σε προσωπικό επίπεδο έχουν καλή χημεία. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, η Μέρκελ είχε προτείνει τη Λαγκάρντ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και δεν έκρυβε τη δυσθυμία της για την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

«Ο δρόμος για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την Ελλάδα θα είναι βασανιστικός. Μόλις υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, αυτομάτως θα στραφούν άπαντες στις μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες της χώρας. Ο μόνος λογικός τρόπος για να ασχοληθεί κανείς με το ελληνικό πρόβλημα είναι να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και σε αντάλλαγμα η χώρα να προσφέρει υγιείς οικονομικές πολιτικές», αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Η εμπειρία του ΔΝΤ από τα προηγούμενα πακέτα ήταν πικρή. Γι’ αυτό και τώρα δείχνει απρόθυμο να ξαναδώσει χρήματα. Η Μέρκελ, όμως, θέτει ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια λεπτή γραμμή που θα περπατήσουν οι δύο γυναίκες. Η Λαγκάρντ, ήδη, δέχεται πιέσεις μέσα στο ΔΝΤ, από τις αναδυόμενες οικονομίες που δεν θέλουν να δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι οι πρώτες αψιμαχίες έχουν συμβεί, με το Ταμείο να κάνει λόγο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από το ΔΝΤ πολλά περισσότερα χρήματα από όσα ορίζει το καταστατικό του (35 δισεκατομμύρια ευρώ), το ζήτημα της ελάφρυνσης προέρχεται από την Ουάσιγκτον, αν και όχι επισήμως, υπό το βάρος της πικρίας των στελεχών του για τις προηγούμενες διασώσεις.

Στο επίκεντρο της ανάλυσης του ΔΝΤ υπάρχει μια συνεχιζόμενη ανησυχία για τη βιωσιμότητα των σημερινών βαρών του χρέους στην Ελλάδα και την παραδοχή ότι η προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν υπέρ το δέον αισιόδοξη. «Η αξιοπιστία του ΔΝΤ έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της Ελλάδας», δήλωσε ο Γκάμπριελ Στερν της Oxford Economics και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Προέβλεπε πως μέχρι το 2020 το χρέος της Ελλάδας θα έπεφτε στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που δεν θα συμβεί».

Επίσης, τα πλεονάσματα που θεωρήθηκαν ως εχέγγυο για να μπορεί η χώρα να πληρώνει το χρέος της οδήγησαν σε ακραία λιτότητα, ενώ πλέον η Ελλάδα περνάει στη φάση των ελλειμμάτων. Εξ ου και οι εκκλήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους, όπως αναφέρει ο Κριστιάν Όντενταλ του Κέντρου για την Οικονομική Μεταρρύθμιση.

Μέλος του ΔΝΤ αναφέρει: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν καταλαβαίνουν ότι δεν θα ξαναδούν χρήματα από την Ελλάδα. Έτσι, αντί να δεχθούν την ελάφρυνση του χρέους, επιθυμούν να συνεχίσουν να επεκτείνουν το πρόβλημα και να υποκρίνονται».

Κατά τον Ασόκα Μόντι του Ινστιτούτου Bruegel, το να υποκρίνεται η Ευρώπη είναι το ίδιο, από οικονομικής άποψης, με την άφεση του χρέους. Και σημειώνει πως αυτό δίνει χρόνο στη Μέρκελ να περάσει πιο εύκολα στο εσωτερικό της Γερμανίας μια νέα παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το ερώτημα παραμένει: πόσο μεγάλη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους; Και υπό ποιες προϋποθέσεις; Μέρος της απάντησης εξαρτάται από το εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει να υπογράψει μια συμφωνία που θα του δίνει χρήματα και εκείνος θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, το ΔΝΤ θα μπορούσε, απλώς, να αρνηθεί να παίξει μπάλα αυτή τη φορά. Το δικό του πρόγραμμα δανεισμού προς την Ελλάδα τελειώνει στα μέσα του 2016, συμπτωματικά τη στιγμή που η Λαγκάρντ θα ζητήσει την επανεκλογή της στο ΔΝΤ. Άρα, τότε το Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τον ρόλο του στην Ευρώπη, αναφέρει ο Μόντι.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Εάν ο Τσίπρας αποφασίσει τελικά να αντιμετωπίσει τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να εμπιστευτεί τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα του δείξουν έναν δρόμο για το βάρος του χρέους. Αν οι δύο γυναίκες δεν συμφωνήσουν, τότε η κατάσταση θα ξεφύγει».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress