Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
17 Δεκ 2015

Οι φόβοι και οι ελπίδες για τον τουρισμό

Τουρισμός Οικονομία

Έως τις αρχές Μαρτίου του 2016 ελπίζουν οι τουριστικοί φορείς να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική οικονομία και τα ”ανοικτά” ζητήματα της κυβέρνησης με τους δανειστές να έχουν κλείσει έως τότε, ώστε να ανοίξει ο προσδοκώμενος κύκλος σταθερότητας, επενδύσεων, αντιμετώπισης φοροδιαφυγής αλλά και αύξησης της απασχόλησης.

Ορατή προοπτική ή ευσεβής πόθος, οσονούπω θα φανεί, επί του παρόντος πάντως και μετά από ένα επιτυχημένο 2015, ο ελληνικός τουρισμός δε θεωρεί τίποτα ως δεδομένο, όπως τουλάχιστον άφησε χθές να φανεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κάνοντας έναν απολογισμό της περυσινής χρονιάς και απαριθμώντας τα συν και τα πλήν του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στα εσωτερικά ζητήματα, την εξέλιξη των οποίων οι ξενοδόχοι αναμένουν αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, το ασφαλιστικό και φυσικά, είναι είναι δεδομένη η… αγωνία για τις εξελίξεις σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. “Ήδη από τον Οκτώβριο ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, με όρους απολύτως συμβατούς με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα”, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης. “Υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επειχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να μεσολαβήσει “κλείσιμο” της επιχείρησης. Έτσι η παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια θα αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας”.

Οι τουριστικοί φορείς θεωρούν επίσης ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας και το θέμα της υπερφορολόγησης του τομέα, “που παραμένει ως το πλέον σημαντικό εμπόδιο για τη θωράκιση μας έναντι των ανταγωνιστών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους tour operators. Η συνεχής αύξηση φόρων είναι μια πολιτική που αποδεδειγμένα, πλέον, ενθαρρύνει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και οδηγεί σε χαμηλότερα δημόσια έσοδα. Αυτό θα συμβαίνει όσο το ελληνικό κράτος δεν δίνει απόλυτη προτεραιότητα και δεν εξαντλεί κάθε διαθέσιμο σύγχρονο μέσο και εργαλείο για την επίτευξη του ενός κομβικού στόχου, την «πηγή», όλης αυτής της κατάστασης: τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας.

Το πλέον ανησυχητικό θέμα με την υπερφορολόγηση, είναι ότι δεν βλέπουμε ένα τέλος σε αυτήν την πρακτική. Εκεί που πιστεύουμε ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των νέων φόρων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαρκώς ακούμε για νέα μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι διαφαινόμενες προθέσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ένα μέτρο που δεν ωφελεί κανέναν, αλλά αντιθέτως, θα αυξήσει πολλαπλάσια την πίεση σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους, εκτροχιάζοντας τους προγραμματισμούς και τους προϋπολογισμούς τους. Αν συνεκτιμήσουμε δε σε αυτά τα γνωστά προβλήματα, που διαρκώς επισημαίνουμε, όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, τότε καλούμαστε να συνθέσουμε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πάζλ”, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Στους εξωγενείς παράγοντες που δείχνουν ότι θα επηρεάσουν τη νέα χρονιά (και) τον ελληνικό τουρισμό είναι καταρχάς ο διεθνής προβληματισμός νέων τρομοκρατικών επιθέσεων -ιδιαίτερα σε μέσα μεταφοράς-, η σχέση Ρωσίας – Τουρκίας και η βελτίωση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της, η διαχείριση του κρισιμότατου προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των προσφυγικών ροών και η διαχείρισή τους – ιδιαίτερα στην περίπτωση περαιτέρω ανάφλεξης στη Συρία αλλά και η νέα διαδικασία χορήγησης βιομετρικών θεωρήσεων βίζα Σένγκεν για τους πολίτες σημαντικών αγορών, όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.α. Ειδικά ως προς το τελευταίο ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι μία νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν οι κρατικές μας υπηρεσίες επειγόντως – έχουμε ήδη αργήσει πολύ”. Ειδικά για τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία, δήλωσε ότι οι τουριστικοί φορείς θα ήταν παραπάνω από ευχαριστημένοι αν σε μία διετία από σήμερα η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει τον ίδιο αριθμό Ρώσων τουριστών με το… 2013.

Στα συν της επόμενης χρονιάς είναι καταρχάς η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η χαμηλή τιμή πετρελαίου που επηρεάζει τα κόστη σε αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού. Επίσης, αν και χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τα πρώτα στοιχεία του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων για το 2016 από τις εταιρείες, δείχνουν μια αύξηση τάξης μεγέθους 5% σε σχέση με το 2014, εξαιρουμένης της Ρωσίας για την οποία οι εκτιμήσεις είναι τη δεδομένη συγκυρία μάλλον επίφοβες.

Αυξήσεις των αεροπορικών θέσεων παρατηρούνται κυρίως στις συνδέσεις με Μ. Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία, αλλά και σε πιο μακρινούς προορισμούς.

Οσον αφορά τις προκρατήσεις, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς, μετά το ”πάγωμα” που έφεραν και στη χώρα μας οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου, τα νούμερα φαίνεται να ανακάμπτουν τώρα από τη Μεγάλη Βρετανία, στα επίπεδα του +6% με το οποίο ”έτρεχαν” στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε είχε πραγματοποιηθεί και η μεγάλη διεθνής τουριστική έκθεση WTM του Λονδίνου. Αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό, υστέρηση σε σχέση με πέρυσι εξακολουθούν και σημειώνουν οι κρατήσεις από τη Γερμανία, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ”βλέπουμε μία σχετική βελτίωση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ