Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Νεφοσκεπής
6 Αυγ 2018

Οι… φωτιές του ΔΝΤ κάνουν «κάρβουνο» την… καθαρή έξοδο

Κριστίν Λαγκάρντ Οικονομία

Στην… πυρά ρίχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα… όνειρα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο αλλά και την αναστολή κρίσιμων αντιλαϊκών μέτρων.

Η έκθεση του Ταμείου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δεν είχαν το στοιχείο του… αιφνιδιασμού, καθώς όλοι ανέμεναν τους προβληματισμούς για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα αποδοχής ομολόγων της ΕΚΤ. Το αντίθετο, μάλιστα. Πλέον φαίνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι ESM, EKT, ΔΝΤ και Eurogroup ευθυγραμμίζονται πλήρως σε σχέση με τη γραμμή που θα ακολουθήσουν έναντι της Ελλάδας, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρες οι αμφιβολίες για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους έως το 2032. Αν και το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο… γαλαντόμο από τους Ευρωπαίους, βλέποντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038, εντούτοις ξεκαθαρίζει ότι θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις το νωρίτερο δυνατόν. Μπορεί το 2038 να φαντάζει… μακρινό, αλλά ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι θα χρειαστούν από τώρα πρόνοιες και μέτρα, καθώς η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο του υψηλού δημόσιου χρέους και της αναιμικής ανάπτυξης.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής της μείωσης των συντάξεων για το 2018, οπότε έχει προϋπολογιστεί «κούρεμα» ύψους 3,356 δισ. ευρώ, αλλά και για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Έτσι, το ΔΝΤ «καίει» τα όνειρα της κυβέρνησης για αναβολή έστω και ενός έτους στην εφαρμογή τού πλέον ακανθώδους μέτρου, με το πρόσχημα της επίτευξης υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Το Ταμείο εκτιμά ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και ίσως μη επιτεύξιμοι, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ενδεχομένως και πολιτικές αναταράξεις τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, τονίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προτρέποντας ευθέως τις διοικήσεις των τραπεζών ακόμη και να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη βελτίωση των ισολογισμών μέσω της γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου των πλειστηριασμών, ελλείψει ρευστότητας.

Το ΔΝΤ θεωρεί κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία τις προσεχείς εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2019 (συμβατικός χρόνος) αλλά και την ύφεση που θα φέρουν τα δημοσιονομκά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων. Ταυτόχρονα, επιμένει ότι έχουν καθυστερήσει δραματικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, οι οποίοι κρίνονται περίπου ανέφικτοι. Το ΔΝΤ παραμένει ανήσυχο για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι η παραμικρή χαλάρωση στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συνδυασμό με μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών μέτρων του 2019, θα προκαλέσει αποκλίσεις σε κρίσιμα μεγέθη.

Οι «βόμβες» και το… ατύχημα του 2015

Εγκληματικές ευθύνες για την ανατροπή των δημοσιονομικών ισορροπιών και κυρίως της βιωσιμότητας του χρέους καταλογίζει -εμμέσως πλην σαφώς- στη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ΔΝΤ.

Η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει έντονες τις αιχμές για τα εγκληματικά λάθη που έγιναν το 2015 και είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή των στόχων του 2014 σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η μείωση των συντάξεων το 2019, σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού και την αναιμική ανάπτυξη, θα καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος μετά το 2038, αντί του 2032, που αναφέρεται στα πρακτικά του Εurogroup της 21ης Ιουνίου. Είναι, ίσως, η μοναδική θετική πτυχή της έκθεσης. Σημειώνεται ότι το 2014, με τη σφραγίδα των δανειστών, είχε συνομολογηθεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα ήταν βιώσιμο στο διηνεκές, μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις που θα γίνονταν όταν ολοκληρωνόταν το δεύτερο μνημόνιο. Ωστόσο, η… περήφανη διαπραγμάτευση του 2015, η ύφεση και τώρα η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των δαπανών του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, οδηγούν την Ελλάδα εκ νέου σε περιπέτειες, με ευθύνη της σημερινής συγκυβέρνησης.

Το ΔΝΤ βλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα δεχθεί νέο πλήγμα το 2018, λόγω της αφαίρεσης εισοδημάτων ύψους 3,356 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, αλλά και την υπερφορολόγηση προκειμένου να επιτευχθούν οι εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να στηριχθεί το ΑΕΠ, το οποίο αναθεωρείται συνεχώς επί τα χείρω.

Ο διεθνής οργανισμός, σε ειδικά κεφάλαια της έκθεσης, επισημαίνει τρία σημεία-φωτιά που μπορεί να οδηγήσουν σε νέους κινδύνους την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα: 

1. Το ελληνικό κράτος παρουσιάζει ιδιαίτερη… ραθυμία στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο σε επίπεδο διοικητικής δομής και οικονομικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα, όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές τόσο πιο μεγάλο γίνεται το βάρος στο ασφαλιστικό σύστημα, του οποίου οι όροι βιωσιμότητας επιδεινώνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αναιμικής ανάπτυξης.

2. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πολύ ευάλωτες, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες σε επίπεδο ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

3. Το διεθνές περιβάλλον έχει γίνει πιο ευμετάβλητο και αυτό θα μπορούσε να βάλει εκ νέου σε περιπέτειες το ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι, πέρα από την άνοδο του πληθωρισμού, η οποία θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια, η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει νέα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές, κάτι το οποίο θα απαιτήσει αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ