Navigation
22
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
9 Ιαν 2018

Οι φορολογούμενοι υψώνουν… λευκή πετσέτα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το 2015 οι πολίτες άκουσαν κάτι για… ελπίδα. Πίστεψαν ότι θα τελειώσουν τα δεινά τους από τους… κακούς που έβαλαν φόρους και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι αυτά που τότε τους έκαναν να γονατίσουν δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που ακολούθησαν… Σήμερα δεν μιλάμε για γονάτισμα, αλλά για έναν τελικό γύρο ισοπέδωσης!

Η κακουργηματικού τύπου πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ύφεση της οικονομίας την κρίσιμη διετία 2015-2016, φέρνουν καθημερινά σε αδιέξοδο ολοένα και περισσότερους πολίτες. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι σήμερα περίπου ένα ποσοστό 20% μπορεί να… κοιμάται ήσυχο τα βράδια χωρίς να έχει ανοικτούς λογαριασμούς και μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Δήμους.

Η εικόνα της Ελλάδας μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα είναι πραγματικά οδυνηρή. Το 2014 υπήρχαν ενδείξεις ισχυρής ανάσχεσης των πάσης φύσεως χρεών. Ειδικά στο θέμα των οφειλών προς την Εφορία η τάση είναι εξαιρετικά σοκαριστική από οικονομικής απόψεως και άκρως… τρομοκρατική από την κοινωνική της οπτική. Κατά τους τελευταίους 36 μήνες, οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30 δισ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθαν στα 100,7 δισ. ευρώ!!! Και πάλι καλά δηλαδή, καθώς οι οφειλές συγκρατήθηκαν σε αυτό το επίπεδο, καθώς το Δημόσιο προχώρησε σε αθρόες κατασχέσεις ποσών από τους λογαριασμούς 21.000 οφειλετών. Έτσι, από τα επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων, τελικώς οι απώλειες περιορίστηκαν στα 988 ευρώ, αφού αφαιρέθηκαν 212 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τη… μοίρα τους! Μόνο το Νοέμβριο προστέθηκαν επιπλέον 37.000 φορολογούμενοι στη μακρά λίστα αυτών που απειλούνται με κατασχέσεις. Μέχρι στιγμής 4.207.117 ΑΦΜ είναι στο… κόκκινο, κάτι που σημαίνει ότι το 60% των φορολογούμενων βρίσκονται πλέον υπό την απειλή των κατασχέσεων. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έγιναν κατασχέσεις σε 1.035.296 φορολογούμενους, ενώ άλλοι 750.000 παίρνουν… σειρά μέσα στο προσεχές διάστημα!

Η δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω της εξοντωτικής φορολογίας δεν φαίνεται να… συγκινεί την κυβέρνηση, η οποία κατασχέτει και ταυτόχρονα διορίζει στο Δημόσιο! Επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ ή τον Φόρο Εισοδήματος, ενώ εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα άφησαν απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Αν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, προσθέσουμε τα “κόκκινα” δάνεια (περίπου 105 δισ. ευρώ) καθώς και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (30 δισ. ευρώ), τότε βρισκόμαστε μπροστά στην ωρολογιακή “βόμβα” του ιδιωτικού χρέους, το οποίο απειλεί με αφανισμό και βίαιη ανατροπή τουλάχιστον το 40% των ελληνικών νοικοκυριών. Τα δύσκολα πέρασαν, τα δυσκολότερα έρχονται. Τα δίδακτρα που θα πληρώσουμε συνολικά για το 2015 δεν θα έχουν προηγούμενο. Το μόνο που αποτελεί ζητούμενο είναι εάν και πόσοι έχουν βάλει μυαλό από τη συμφορά των τελευταίων 3 ετών…

του Λουκά Γεωργιάδη

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict