Navigation
15
Ιούν
location
Αθήνα
23oC
Καταιγίδες
26 Φεβ 2019

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας οδηγούν σε… απολύσεις και μείωση συντάξεων!

εργασια Νέα

Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και για αναπόφευκτη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2020 σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Όπως έχει γράψει το «Π», από τον Μάρτιο αναμένεται ένταση των απολύσεων, καθώς οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε προληπτική μείωση του προσωπικού επειδή δεν μπορούν να αντέξουν, μετά την υπερ-φορολόγηση και την υπερ-εισφορολόγηση, τις νέες επιβαρύνσεις που απορρέουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και την κατάργηση του υπο-κατώτατου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι άκρως ανησυχητικά και ενισχύουν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η φετινή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος θα είναι 2% και όχι 2,5%, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την «ακτινογραφία» των στοιχείων του περασμένου μηνός, ενισχύονται συνεχώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας, αποτελώντας ισχυρό μήνυμα για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του αυξημένου κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε η δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2013, καθώς χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας και το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανήλθε σε 53,24% στις νέες προσλήψεις (46,76% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν στο 54,47%, όταν τη συγκεκριμένη χρονιά η Ελλάδα είχε επανέλθει σε ανάπτυξη έστω 0,5%, μετά από έξι χρόνια ύφεσης!

Τα στοιχεία του τελευταίου πεντάμηνου δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση της μερικής απασχόλησης, η οποία θα οδηγήσει μοιραία σε λιγότερες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης από τον Μάρτιο, όταν θα αρχίσει η τουριστική περίοδος. Αν δεν είχε συμβεί το… μοιραίο το 2015, τότε σήμερα οι ροές μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης θα ήταν θεαματικά μεγαλύτερες σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι η φορολογική και εισφορολογική λαίλαπα έχει επιδράσει καίρια στην εικόνα του επιχειρείν και της απασχόλησης.

«Κούρεμα» συντάξεων

Η θεαματική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων οδηγεί μοιραία σε ντόμινο στις συντάξεις, όπου είναι θέμα χρόνου να μειωθούν για 1.400.000 σημερινούς δικαιούχους, οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά.

Η… αποκάλυψη της απάτης και της φαινομενικής μεταμνημονιακής ευφορίας θα γίνει το 2020, οπότε και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά για το 60% των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση του στόχου λόγω τραπεζικών κατασχέσεων επέτρεψε την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου για ένα έτος. Άλλωστε, δεν ήρθε στη Βουλή κανένας νόμος ο οποίος να αναιρεί τον προηγούμενο, κάτι που θα αποτελούσε αιτία… πολέμου για τους δανειστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα θα ενταθεί, καθώς παρουσιάζεται κόπωση στην είσπραξη των εσόδων από κατασχέσεις, ενώ, από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της ροής εσόδων από εργοδοτικές και εργατικές εισφορές ενισχύεται και από το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη». Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να καταγραφεί σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι ότι στο τέλος του 2018 η ανεργία θα έπρεπε να βρίσκεται στο 15%, ενώ έκλεισε στο 19,5%!

Το μεγάλο πρόβλημα για το Ασφαλιστικό, το οποίο μάλιστα θα φανεί προσεχώς, είναι ότι, λόγω αδυναμίας προσέλκυσης κεφαλαίων ευρείας κλίμακας, δεν μπορεί να αλλάξει η τάση της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις ευέλικτες μορφές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, 1 στους 3 αμείβεται με μισθό 319 ευρώ μηνιαίως, ενώ συνεχίζει η διαρροή ανθρώπινων εγκεφάλων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει περιορισμένα περιθώρια για να παρέμβει ώστε να «παγώσει» την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε το 2015.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ