Navigation
22
Ιαν
location
Αθήνα
15oC
Νεφοσκεπής
19 Οκτ 2015

Οι επενδυτικές κινήσεις της Grivalia στον τουρισμό

grivalia-properties Τράπεζες

Δεν σταματάει τις επενδυτικές κινήσεις η Grivalia ΑΕΕΑΠ, καθώς στα σκαριά βρίσκονται τουλάχιστον δύο έργα ανάπτυξης τουριστικών συγκροτημάτων σε Αττική και Κυκλάδες. Κίνηση η οποία μπορεί να αποδειχθεί από τις μεγαλύτερες στο κομμάτι των εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα.

Το νέο επενδυτικό σχήμα Grivalia Hospitality που συστάθηκε πριν μόλις μερικούς μήνες, στον τομέα του τουρισμού συζητά την συμμετοχή του στην ανακατασκευή του ημιτελούς συγκροτήματος Ilios, που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, λίγο μετά την Αγία Μαρίνα, ιδιοκτησίας του ομίλου της Eurobank.

To συγκρότημα είναι προς πώληση εδώ και πολύ καιρό από την τράπεζα και αναπτύσσεται σε τρία τμήματα: το κυρίως ξενοδοχείο, ένα «χωριό» με bungalows, αλλά και τα bungalows στην παραλία. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται σε οικόπεδο 65 στρεμμάτων και η δυναμικότητα του ανέρχεται στα 400 δωμάτια, ενώ οι παροχές εκτός των άλλων περιλαμβάνουν πέντε πισίνες, spa, εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα τένις, μπάσκετ και 20 καταστήματα. Αντίθετα, διαψεύδονται άλλες πληροφορίες

Στις Κυκλάδες, το ενδιαφέρον της Grivalia επικεντρώνεται, σε πρώτη φάση, στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς (βλ. Μύκονο ή Σαντορίνη) είτε πρόκειται για παλιές μονάδες που χρήζουν ανακαίνισης, είτε για ημιτελείς ή εγκαταλειμμένες, είτε ακόμη και για υφιστάμενα ξενοδοχεία που μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές. Από την άλλη πλευρά, διαψεύδονται τα σενάρια που φέρουν τον όμιλο να έχει υποβάλει προσφορά για το πρώην Sofitel Capsis στη Ρόδο, ιδιοκτησίας του ομίλου της Eurobank, για το οποίο μάλιστα οι 6- 7 ενδιαφερόμενοι όμιλοι θα κληθούν (σ.σ. με κάποια καθυστέρηση λόγω των …capital controls) έως το τέλος του μήνα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, με τα προγνωστικά να αναφέρουν ότι η μονάδα θα περάσει μάλλον σε …ελληνικά χέρια.

Με βάση το σχεδιασμό της Grivalia, που για πρώτη φορά τώρα επεκτείνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο (σ.σ. κάτι τέτοιο άλλωστε είναι πλέον εφικτό για τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που μπορούν, βάσει του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, να συμμετέχουν και σε έργα ανάπτυξης τουριστικών συγκροτημάτων), οι επενδύσεις σε πρώτη φάση θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ: Η ”Grivalia Hospitality” έχει ήδη εξασφαλίσει αρχικά κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία, μαζί με το δανεισμό που έχει λαμβάνειν η εταιρεία για νέες επενδύσεις μπορούν να αυξηθούν στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος, με την στήριξη και του βασικού του μετόχου, της Fairfax, διαθέτει επίσης σημαντικό ρευστό το οποίο μπορεί να κατευθυνθεί σε επενδύσεις σε εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα- δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην τελευταία γενική συνέλευση η διοίκηση του Γ. Χρυσικού είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ”έχει εξετάσει πάνω από 300 περιπτώσεις ακινήτων προς εξαγορά στην Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη σημαντική συμφωνία με τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο όμιλος φέρεται τώρα να συζητεί μία ακόμη μεγάλη συμφωνία για εξαγορά εν όλω ή εν μέρει του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Lamda Development για τα δύο εμπορικά κέντρα του Αμαρουσίου (Τhe Mall Athens και Golden Hall) και της Θεσσαλονίκης (The Mediteranean Cosmos).

Τα σενάρια για τη μορφή που μπορεί να λάβει το νέο deal είναι πολλά, όπως π.χ. ένταξη των εν λόγω ακινήτων σε AEEAΠ, συμμετοχή τoυ νέου επενδυτικού οχήματος της νέας Grivalia New Europe (σ.σ. η οποία είχε συσταθεί μαζί με την Grivalia Hospitality με στόχο τις επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα), ωστόσο επί του παρόντος όλα είναι στο επίπεδο των συζητήσεων. Από πλευράς της Lamda, το ενδεχόμενο πώλησης των εν λόγω ακινήτων θα προσθέσει επιπλέον ρευστότητα σε μία περίοδο, όπου ο όμιλος έχει μπροστά του το μεγάλο project του Ελληνικού (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα προχωρήσουν ομαλά και χωρίς παρατράγουδα οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων), ενώ θα βελτιώσει και τη χρηματοοικονομική του εικόνα, δεδομένου ότι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict