Navigation
12
Δεκ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
21 Σεπ 2016

Οι επενδύσεις που έρχονται στους σιδηροδρόμους

ΟΣΕ Οικονομία

Από το Βερολίνο η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έκανε λόγο για την ευκαιρία που ανοίγεται για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, και τις επενδύσεις που έρχονται στο χώρο, και επισήμανε ότι η ανάπτυξή τους βρίσκεται στο επίκεντρο της ενωσιακής πολιτικής, με στόχο την ολοκλήρωση των υποδομών και την προώθηση μέτρων τόνωσης της αντίστοιχης αγοράς, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Λευκής Βίβλου για τις Μεταφορές του 2011.

 

«Οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ευημερίας, οργάνωσης και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε η κα. Χρυσοβελώνη, και πρόσθεσε ότι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτικό να χαραχτούν κατευθύνσεις με στόχο να υπάρξει μια σαφής και με σταθερό προσανατολισμό πολιτική ενίσχυσης του σιδηρόδρομου, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών C02, τη βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών, τη μείωση των ατυχημάτων, την αύξηση των ταχυτήτων στις μεταφορές, την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ειδικά για την ελληνική σιδηροδρομική αγορά, η υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ως κομβικό στόχο την μετεξέλιξη της χώρας σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, για την μεταφορά εμπορευμάτων τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

 

Τα εν λόγω έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας μας και την διασύνδεσή τους με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και τις γειτονικές με την Ελλάδα και την Ε.Ε. χώρες, μέσω επίσπευσης υλοποίησης έργων στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, όπως τα έργα που υλοποιούνται στο διάδρομο Ανατολής-Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η επέκταση του ελληνικού δικτύου με τα Δυτικά Βαλκάνια και η σύνδεση του Αιγαίου Πελάγους με τη Μαύρη Θάλασσα,

Την προώθηση σχεδίων πολυτροπικών μεταφορών μέσω της διασύνδεσης των δικτύων (οδικών και σιδηροδρομικών) με τα στρατηγικά λιμάνια της χώρας όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Πάτρα, η Καβάλα και η Ηγουμενίτσα , εξελίσσοντάς τα σε πλατφόρμες εμπορευματικών μεταφορών και αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου για την Ευρώπη, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές ανάγκες και την ενωσιακή πολιτική,

Την προετοιμασία σύναψης πολυμερών και διμερών συμφωνιών με τα γειτονικά κράτη, με στόχο τη δημιουργία αξιόπιστων μεταφορικών διαδρόμων και τη διευκόλυνση πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, συνδυάζοντας τη χρήση χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς, όπως είναι η Διασυνοριακή Συμφωνία για τη διευκόλυνση της σιδηροδρομικής διέλευσης στα διασυνοριακά σημεία Ελλάδος και Βουλγαρίας και η Πολυμερής Συμφωνία Σύνδεσης του Περσικού Κόλπου με τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ελληνική κυβέρνηση ασχολείται, επιπλέον, με την αναβάθμιση των υφισταμένων γραμμών μέσω της ανάπτυξης του European Rail Traffic Management System (ERTMS), το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ομογενούς ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ενώ θα ενισχύσει τις διεθνείς εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές και θα αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα από την άποψη του κόστους συντήρησης, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνεται επίσης και η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεσή τους με τα λεγόμενα λιμάνια-«κλειδιά».

Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, επισήμανε η υφυπουργός, κινείται ακόμη ενεργά στις διαδικασίες ένταξης έργων στο Επενδυτικό Portal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σχέδιο Γιούνκερ). Από κοινού με την ΕΡΓΟΣΕ, προχωρεί στην ωρίμανση των έργων αυτών προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και να υλοποιηθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Αναλύοντας τις δράσεις του υπουργείου στον σιδηροδρομικό τομέα, η κα. Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/34/ΕΕ, η οποία αφορά τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (αναδιατύπωση), με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς και βιώσιμης χρηματοδότησης της υποδομής, την προαγωγή της διαφάνειας της αγοράς για να εξασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και η αποφυγή στρεβλώσεων, και την ενίσχυση της ρυθμιστικής εποπτείας.

«Η ενσωμάτωση του εθνικού δικαίου στο πλαίσιο διατάξεων της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρόμου αποτελεί ουσιαστικά μια ισχυρή προσπάθεια διαμόρφωσης ευρωπαϊκής αγοράς με υψηλό βαθμό συνοχής, ενώ αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία και τη δομή του εθνικού σιδηροδρομικού τομέα, διαμορφώνοντας έναν ενιαίο οδηγό πρόσβασης για τους φορείς του τομέα σιδηροδρομικών μεταφορών και υπηρεσιών», σημείωσε η υφυπουργός.

Η κα. Χρυσοβελώνη έκανε επίσης λόγο τόσο για την αδειοδότηση δύο επιχειρήσεων παρόχων εμπορευματικών μεταφορών (εκτός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), γεγονός που αποτυπώνει τη δυναμική του τομέα στην Ελλάδα, όσο και για την προώθηση της έρευνας/καινοτομίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών (Shift2Rail), τις οποίες περιέγραψε ως παρεμβάσεις που συμπληρώνουν τις κεντρικές πολιτικές και δημιουργούν ένα «ολοκληρωμένο πλαίσιο, δίνοντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες στη χώρα μας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress