Navigation
13
Ιούν
location
Αθήνα
28oC
Ασθενής Βροχή
3 Νοέ 2015

Οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης στηρίζονται στον Μοσκοβισί

Μοσκοβισί Οικονομία

Σε παρέμβαση του Επιτρόπου δημοσιονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, που καταφτάνει για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου να χαλαρώσει η «θηλιά» της αξιολόγησης, όσο διαρκούν οι προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση. Ο άμεσος στόχος είναι να εγκριθούν την ερχόμενη Δευτέρα από το Eurogroup τα 2 δισ. ευρώ της δόσης προς τη χώρα μας, χωρίς να κινδυνεύσουν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, παρότι μένουν ακόμα ανοικτά τα μέτωπα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών α΄κατοικίας.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα προτείνει ισοδύναμα. «Εχουμε βρει πολλά, είναι θέμα ωρών ή ημερών για να τα δείτε» λένε κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, που κρατούν όμως κλειστά τα χαρτιά τους για το ποια μέτρα εννοούν και αν αυτά μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς.

Η πολιτική λύση που επιθυμεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα προβλέπει να μην πέσει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 200.000 ή 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για το έγγαμο ζευγάρι.
Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα όσον αφορά την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το θέμα διχάζει τους δανειστές, αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ κύριος Μάριο Ντράγκι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν ένα «ατύχημα» στις τράπεζες, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε χθες μήνυμα στην Αθήνα (εκφράζοντας και τη γραμμή του Βερολίνου) πως τα 10 δισ. θα δοθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση –σαν να λέει δηλαδή “τελειώνετε με την αξιολόγηση αλλιώς θα γίνει …κούρεμα”.

Στην πράξη, η όποια συμβιβαστική μπορεί να υπάρξει, αναζητείται σε μια θετική δήλωση «επαρκούς προόδου» στην αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Με ποιους και πότε θα συναντηθεί ο Π.Μοσκοβισί:

-την Τρίτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ώρα 17.30, Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 18.30, στο υπουργείο Οικονομικών).
– την Τετάρτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.30, στο υπουργείο) και στη συνέχεια Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
– Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Επίτροπος Μοσκοβισί έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σταθερά και σθεναρά από την πρώτη στιγμή της θητείας του. Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης με αφορμή την επίσκεψη.

Το θέμα των «κόκκινων» δάνειων

Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών η τρόικα ζητεί το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει στα 120.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε βάλει στο τραπέζι ακόμη και το μισό (60.000 ευρώ).
Η κυβέρνηση απάντησε αρχικώς ότι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα μπορούσε να αποδεχθεί είναι ένα πλαφόν προστασίας στα 325.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του, δηλαδή 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί ως τρία παιδιά.
Ωστόσο, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας «χρυσής τομής» αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δεχτεί τις 200.000 ευρώ για το ζευγάρι με το όριο της προστασίας για τον άγαμο να υποχωρεί στις 150.000 ή τις 170.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ