Navigation
30
Μαρ
location
Αθήνα
18oC
Αραιή συννεφιά
8 Μαρ 2016

Οι Έλληνες πάνε Ζάμπια και επενδύουν στον… ευκάλυπτο

ευκάλυπτος Οικονομία

Συνεχίζουν και εξερευνούν τρόπους αύξησης του κέρδους οι πολυμήχανοι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι πλέον σπεύδουν στη Ζάμπια από τον περασμένο Οκτώβριο για να υλοποιήσουν τις πρώτες επενδύσεις σε μια ανερχόμενη αγορά. Στην καλλιέργεια ευκαλύπτου.

Πρόκειται για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου συμβολαιακής καλλιέργειας που ξεκίνησαν στη Ζάμπια οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες Eucalyptus plantation Ltd και Eucalyptus Farming Ltd.σε συνεργασία με το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο.

Η επένδυση ύψους 10 εκατ. δολαρίων αφορά την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την εμπορία προϊόντων και υποπροϊόντων ευκαλύπτου, σε συνολική έκταση 500.000 στρεμμάτων. Στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις συμμετέχουν οι εταιρείες Eucalyptus Holding και Promitheas SA (εταιρεία συμμετοχών ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες αντίστοιχα). Η εν λόγω έκταση πρόκειται να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της Ζάμπια με το σκεπτικό των μεγάλων ωφελειών που προκύπτουν για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Επισημαίνεται ότι από τα 500.000 στρέμματα, η εταιρεία θα δώσει στην τοπική κοινωνία και τους ντόπιους επενδυτές, την δυνατότητα να συμμετέχουν στην εν λόγω επένδυση με 50.000 στρέμματα συνολικά.

Η αρχή έγινε με την επιχειρηματική αποστολή στην Ζάμπια τον Οκτώβριο του 2015, που οργάνωσε το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο. Στη συνέχεια, η εταιρεία Eucalyptus Holding είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την χώρα εκ νέου το διάστημα 17-28 Φεβ 2016 προκειμένου να ενεργοποιήσει το νέο επενδυτικό της εγχείρημα στην Υποσαχάρια Αφρική.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρη Λουκά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας της Ζάμπιας κ. Given Lubinda, προκειμένου να παρουσιαστεί το επενδυτικό σχέδιο, οι ευκαιρίες και τα άμεσα ή έμμεσα οφέλη για τη χώρα. Από τη μεριά του κ. Given Lubinda δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή την επενδυτική προσπάθεια, διότι ως επένδυση θα συμπεριληφθεί στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας στο γενικότερο σχέδιο Ανάπτυξης της Ζάμπιας.

Ακολούθως, με πρωτοβουλία του Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις και με άλλους τοπικούς επενδυτές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως με την εταιρεία JIHAI INVSTENTS Ltd, την FOCUS Financial Services Ltd, την KUKULA SEED Ltd, καθώς και την κρατική εταιρεία ZCCM investments Holdings Plc. Σημειώνεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με τις παραπάνω εταιρείες – Οργανισμούς.

Υπογραμμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση δείχνουν έντονο ενδιαφέρον Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στη Ζάμπια σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα με κάποιες εξ αυτών για συμβολαιακή καλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας Eucalyptus Holding είναι η δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένου θερμοκηπίου για την παραγωγή δενδρυλλίων ευκαλύπτου εντός του 2016. Από την εκμετάλλευση των 500.000 στρεμμάτων, θα παράγονται αιθέρια έλαια, ροδόνερο, wood chips, ξυλεία, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την μέθοδο της αεριοποίησης και σε δεύτερο χρόνο biodiesel (βιοκαύσιμα). Σύμφωνα με το Ελληνο-Ζαμπιανό Επιμελητήριο οι αποδόσεις των καλλιεργητών αγγίζουν το 70% σε ετήσια απόδοση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποστήριξη και ανάπτυξη του έργου, γίνεται από την Eucalyptus IKE στην Ελλάδα, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία παρέχει ήδη συμβολαιακή καλλιέργεια σε επενδυτές στον Ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την καλλιέργεια 40.000 στρεμμάτων τα επόμενα 3 έτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress