Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
21 Σεπ 2015

Οι εκλογές πέρασαν το 3ο Μνημόνιο έρχεται

Ελλαδα Νόμισμα Οικονομία

Οι ελεγκτές της Τρόικας ετοιμάζουν βαλίτσες και επιστρέφουν τις ερχόμενες μέρες για να επιβλέψουν άμεσα την πρόοδο σε πάνω από 50 παλαιά και νέα μέτρα ως τον Δεκέμβριο, αλλά και να θέσουν τις βάσεις για περίπου 100 ακόμα που συμφωνήθηκαν για το 2016. Περιμένουν από την κυβέρνηση να καταθέσει στις 5 Οκτωβρίου στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό που θα τα ενσωματώνει όλα αυτά, για να φανεί πόσα θα πληρώσουν οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι μισθοσυντήρητοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Και ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα μιλούσαν προεκλογικά για επαναδιαπραγμάτευση και υποκατάσταση σκληρών μέτρων με άλλα ισοδύναμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε ήδη το μήνυμα πως «επαναδιαπραγμάτευση» θα γίνεται μόνο μετά από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου και σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα μέτρων θα πρέπει να εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολό του και ότι δεν αποκλείεται οι δανειστές, αντί για ελαφρύνσεις, να ζητούν και άλλα μέτρα αν φανεί πως η κυβέρνηση ολιγωρεί και πέφτει έξω ο προϋπολογισμός.

Το σίγουρο είναι πως αυτό που δεν αλλάζει είναι οι περικοπές στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και ΕΚΑΣ) ο οποίες ξεκίνησαν και ισχύουν ήδη από 1ης Ιουλίου 2015. Οι συντάξεις θα μείνουν μειωμένες ή θα μειώνονται και άλλο ως το 2021, ασχέτως αν προσωρινά συμφωνηθούν μικροαλλαγές στους φόρους του 2016 και 2017 (ειδικά για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, στα νησιά και τα τρόφιμα).

Ήδη οι ελεγκτές της τρόικα ενημερώνονται μέσω e – mail για τη νέα εφορία που θα δημιουργηθεί στον επόμενο ένα μήνα και θα δίνει υπερεξουσίες στη Γενiκή Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποψιλώνοντας το ΣΔΟΕ, όπως επιμόνως ζητούσαν εδώ και τρία χρόνια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κληρονομεί μια τεράστια «τρύπα» στις εισπράξεις του προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και υπονομεύει τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος. Θορυβημένοι από τον δημοσιονομικό κατήφορο,οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικά μέτρα τον Οκτώβριο, ώστε να καταστεί εφικτή η είσπραξη εσόδων ύψους 18,1 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει είναι έτοιμο το «πακέτο» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο από όλα το Ασφαλιστικό. Οι θεσμοί δείχνουν πρόθυμοι πάντως, τώρα που κόπηκαν οι κύριες συντάξεις και το ΕΚΑΣ, να πουν αμέσως «ναι» στο εγγυημένο χαμηλό εισόδημα, ώστε να μη απομείνουν να ζουν με 200 ή 300 ευρώ ως τα 67 τους, όσοι δεν βρήκαν τα 710 ευρώ που υπολόγιζαν (κατώτατη σύνταξη συν ΕΚΑΣ) όταν κατέθεσαν τα χαρτιά τους για σύνταξη στα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου.

Τον Οκτώβριο θα πρέπει να έτοιμος και ο νέος φορολογικός νόμος που θα φέρνει:

– μονιμοποίηση και επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα, που ενσωματώνεται στη κλίμακα φόρου εισοδήματος. Οι φορολογικοί συντελεστές θα αυξηθούν δραματικά, αγγίζοντας το 50%.
– κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που προστατεύουν τα εισοδήματα,
– αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα,
– αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 (και στο 26% για το 2017),
– αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% στα υψηλότερα.

Μετά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένει ότι, σε ένδειξη καλής θέλησης και και ως επιβράβευση της μακράς διαπραγμάτευσης, οι δανειστές θα κάνουν πράξη την υπόσχεσή που έδωσαν το Νοέμβριο του 2011 για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Φοροκαταιγίδα προ των πυλών

Μαζί με τα διαρθρωτικά μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές να ξεδιπλώνονται και όλα τα εισπρακτικά μέτρα τα οποία θα αναγκάσουν τους φορολογουμένους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πρόκειται για:
– Τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Παρά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο φόρος θα καταργηθεί, ο ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθεί φέτος κανονικά. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 5 δόσεις και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
– Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από τους μικρομεσαίους, με βάση τούς αυξημένους συντελεστές για δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης (μη νωπά τρόφιμα, μεταφορές κ.λπ.).
– Την αποστολή πρόσθετων εκκαθαριστικών για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνα, σκάφος αναψυχής άνω των 5 μέτρων ή Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών. Θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικό φόρο πολυτελούς διαβίωσης αυξημένο κατά 30%.
– Αποστολή πρόσθετων εκκαθαριστικών για τις επιχειρήσεις λόγω της αναδρομικής αύξησης από το 80% στο 100%.
– Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016. Η πληρωμή πρέπει να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ