Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
17 Οκτ 2018

Οι εφιάλτες του Ασφαλιστικού και των συντάξεων σε φόντο… ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικό!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η ζημιά που έγινε το 2015 θα μας συνοδεύει για πολλές δεκαετίες. Πρόκειται περί πραγματικής συμφοράς που οι πολίτες λόγω του… σανού που τρώνε αλλά και του οικονομικού αναλφαβητισμού ή του ελλείμματος ενημέρωσης τους, δεν έχουν συνειδητοποιήσει. Όσο όμως θα προχωρά ο καιρός, τόσο θα μαθαίνουν τι πραγματικά έγινε με τη… δολοφονική ψήφο του 2015 και πόσο βαριές είναι οι ευθύνες για τους ίδιους και αυτούς που ψήφισαν για να μας κυβερνήσουν…

Χαρακτηριστική περίπτωση υποκρισίας, οικονομικού αναλφαβητισμού, κουτοπονηριάς και εγκληματικών λαθών είναι το συνταξιοδοτικό. Η Ελλάδα ατύχησε να μην αξιοποιήσει την καλύτερη τετραετία (2015-2018) της καλύτερης εξαετίας του πλανήτη (2013-2018). Έβρεχε χρήμα αλλά εμείς λόγω των εγκλημάτων του 2015 κρατούσαμε… ομπρέλα. Το 2014 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μεγάλης ύφεσης επιστρέψαμε σε έστω ισχνή ανάπτυξη με την εμφάνιση ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και εκεί που το 2015-2016 ετοιμαζόμασταν για ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% βρεθήκαμε σε ύφεση!

Το κόστος του 2015 λοιπόν επιμερίστηκε στα μέτρα που ακολούθησαν. Το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο φέρνει μεγαλύτερη ένταση στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, μείωση εισοδημάτων, υπερ-αύξηση των φόρων. Οι περισσότεροι πολίτες είτε γιατί έχουν ενοχές που ψήφισαν τους σημερινούς τυχοδιώκτες, είτε γιατί δεν… καταλαβαίνουν, αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος των επιπτώσεων. Η μείωση των συντάξεων λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είναι αναπόφευκτη είτε το 2019, είτε το 2020. Είναι δομικό και δημοσιονομικό μέτρο πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι παραμετρικές αλλαγές στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Σε θέμα του περασμένου Σαββάτου στο “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” ο γράφων ανέπτυξε τους οκτώ λόγους για τους οποίους καθίσταται αναπόφευκτη η μείωση των συντάξεων. Δυστυχώς. Κατ΄ αρχάς πρόκειται για συμφωνημένο μέτρο το οποίο “σφράγισε” τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Κατά δεύτερον, η μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα προκαλέσει ένα κύμα προσφυγών από τους νέους συνταξιούχους που εξήλθαν της αγοράς εργασίας μετά τις 13 Μαίου 2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου. Πηγαίνονται ένα βήμα παραπέρα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι οι δαπάνες για το συνταξιοδοτικό θα μειωθούν σταδιακά στο 10% του ΑΕΠ από 16% που είναι σήμερα! Και αυτό θα συμβεί ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών, ενώ αν κατά την τετραετία 2015-2018 δεν χάνονταν τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, τότε θα ήμασταν εντός τροχιάς με μοναδική παρέμβαση στο ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Εξαιρετικά επιβαρυντικός παράγοντας για τη μη αποτροπή της μείωσης των συντάξεων είναι η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, η οποία διαμορφώνεται στο 1,3 προς 1. Μάλιστα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο… βάρβαρα, αν ληφθεί υπόψιν ότι το 55% των μισθωτών υπο-αμείβονται λαμβάνοντας έως 500 ευρώ μηνιαίως! Ταυτόχρονα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν 36.000 περισσότερους θανάτους το 2017 και συνεχή επιδείνωση των δημογραφικών όρων χωρίς βελτίωση των μισθολογικών προσδοκιών, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

Οι αγορές, με αφορμή τον… διπλό προϋπολογισμό, τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και τις… μαγκιές της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε απαξίωση το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει μάλιστα ότι αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, τότε θα έρθει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας! Και όλα αυτά τη στιγμή που το επιτόκιο του δεκαετούς βρίσκεται στο 4,30%-4,50%, καθιστώντας απαγορευτική την έξοδο στις αγορές. Την ίδια στιγμή, που ο… επισκέπτης της Ιθάκης μιλάει για το τέλος των μνημονίων. Για την ακρίβεια το τέλος του τρίτου προγράμματος στο οποίο μπήκαμε αδικαιολόγητα λόγω των εγκλημάτων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, το οποίο ολοκληρώνεται γιατί τελείωσαν τα… εύκολα λεφτά από τους δανειστές!

Η κυβέρνηση υποκρίνεται. Επί της ουσίας ξέρει τι εγκλήματα διέπραξε το 2015, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο για να πετάξει την “ωρολογιακή βόμβα” στην επόμενη. Η νέα κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα πληρώσουν τα “σπασμένα” των εγκλημάτων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν ξέρουμε πόσοι έχουν βάλει μυαλό για το 2015. Ξέρουμε σίγουρα ότι τα “παράσιτα” και οι βολεμένοι είναι οι μοναδικοί ωφελημένοι των τελευταίων 4 ετών. Ξέρουμε επίσης ότι μεγάλοι χαμένοι είναι οι δημιουργικοί πολίτες, ο ιδιωτικός τομέας, οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικά η χώρα. Είναι πανάκριβα τα “δίδακτρα” της εξαθλίωσης και της υποτέλειας που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και όλα αυτά γιατί ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών πίστεψε τους μεγαλύτερους τυχοδιώκτες που… ανέδειξε το πολιτικό σκηνικό της χώρας κατά τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Περαστικά μας και καλό κουράγιο…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ