Navigation
19
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
9 Μαρ 2015

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην απειλή Βαρουφάκη για δημοψήφισμα

Ευρωπαϊκή κρίση Κόσμος

Με ένα ρηξικέλευθο άρθρο απαντά ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV Ζαν-Μαρκ Σιλβέστρ στην πρόταση περί δημοψηφίσματος του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Με άρθρο στο atlantico.fr ο οικονομικός ρεπόρτερ των TF1, LCI, iTele και BFMTV, αναφέρει ότι η απειλή του Ελληνα υπουργού «είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και διευκρινίζει προς το γαλλικό αναγνωστικό κοινό πως παρά τις μετέπειτα διευκρινίσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών πως το διακύβευμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος δεν θα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, ο Γιάνης Βαρουφάκης «απειλεί ξεκάθαρα να εγκαταλείψει το ευρώ».

Ομως, ο Σιλβέστρ επισημαίνει: «Είναι πολύ αργά». «Κανένας στην Ευρώπη δεν παίρνει στα σοβαρά τους κυβερνώντες της Ελλάδας» προσθέτει, επισημαίνοντας πως «στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε πολύ μόνος».

Κι επειδή, κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, «απορρίφθηκε από όλους τους ηγέτες της ευρωζώνης, προσπάθησε έτσι να παίξει το τελευταίο του χαρτί στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώνοντάς του πως αν το Eurogroup δεν δεχόταν τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια διαγραφή χρέους, ενώ ο ίδιος δημόσια είχε ανακοινώσει πως εγκατέλειψε αυτόν τον στόχο, τότε θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές. Ενα δημοψήφισμα δηλαδή για την αναθεώρηση της θέσης της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη».

Ο οικονομικός συντάκτης του BFMTV εξηγεί στους Γάλλους αναγνώστες ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «βασικά, άφησε να εννοηθεί ότι θα καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας «θα ανατίναζε την ευρωζώνη».

Η απειλή για δημοψήφισμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

«Λαμβάνοντας γνώση αυτής της απειλής, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Γιούνκερ να κλείσει αυτό το κεφάλαιο που πλέον δεν έχει καμία σημασία. Επέκρινε δε, έντονα τον πρόεδρο (της Κομισιόν) που αποδέχθηκε να ακούσει από τον Έλληνα υπουργό αυτές τις εντελώς ανέφικτες υποθέσεις» γράφει ο Σιλβέστρ στο atlantico.fr.

«Αυτό» κατά τον Σιλβέστρ, «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». «Κανένας δεν έχει μια λύση για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και για πρώτη φορά, όλος ο κόσμος διαβεβαιώνει ότι ένα οικονομικό σχέδιο για μια έξοδο της Ελλάδας δεν θα έχει καμία επίπτωση. Οι δημοσιονομικοί δεσμοί έχουν ήδη σπάσει. Δεν υπάρχει πια κανένας κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης. Το διαζύγιο μπορεί να γίνει κοινή συναινέσει».

Ωστόσο, ο Γάλλος δημοσιογράφος διευκρινίζει: «Το μόνο πρόβλημα είναι πολιτικής φύσης». «Πρώτα από όλα, οι Ελληνες διοικούντες εξελέγησαν σε μία βάση ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων. Αυτό είναι πολύ παρωχημένο, αλλά είναι ανίκανοι να επιστρέψουν στην αλήθεια» τονίζει ο Σιλβέστρ ο οποίος προσθέτει ότι «κατά συνέπεια, οι Ελληνες ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν με τους περιορισμούς (που επιβάλλει) η πραγματικότητα και στους κανόνες της λειτουργίας της ζώνης του ευρώ, αλλά είναι ανίκανοι να το εξηγήσουν αυτό στον λαό. Ακόμη χειρότερα, (σε μία τέτοια περίπτωση) εγείρουν τον (λαϊκό) θυμό».

Οσο για τις υπόλοιπες χώρες της ευρώζωνης, ο Σιλβέστρ επισημαίνει ότι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι «η μόνη λύση» στο αδιέξοδο είναι «μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα». «Το οικονομικό πρόβλημα θα βρει λύσεις με την προϋπόθεση […] ότι η προτεραιότητα θα είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση».

Ομως, ο Σιλβέστρ δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος και πολιτικά, καθώς τονίζει ότι «το πολιτικό πρόβλημα απέχει πολύ από μία λύση». Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα βγει πολύ πιο δυνατή από αυτή τη δοκιμασία». «Το σφάλμα των Ελλήνων ηγετών είναι πως δεν καταλαβαίνουν ότι κάθε φορά που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, ενισχύεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός προς τους κανόνες λειτουργίας (της ευρωζώνης)» καταλήγει ο Σιλβέστρ.

Πρώτο θέμα συζήτησης είναι τις τελευταίες ώρες η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, ενώ στη Γερμανία επικρατεί οργή.

Τα «πρωτοσέλιδα» του διαδικτυακού γερμανικού τύπου χρησιμοποιούν πολύ σκληρούς τίτλους για την Ελλάδα και την κυβέρνηση με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην Corriere dela Serra.

Ειδικότερα, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εκβιασμό» και «απειλές» από την ελληνική πλευρά λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. Μάλιστα, υπάρχουν τίτλοι όπως «Απειλεί ο Βαρουφάκης», «Ημέρες χάους στην Ελλάδα», «Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν».

Η Die Welt στην ιστοσελίδα της αναφέρει «Απειλές από την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί στο ευρω-πόκερ με την πλάτη στον τοίχο. Το δημοψήφισμα είναι ένα τελευταίο “ατού” το οποίο έχει αποτύχει στο παρελθόν».

Το κρατικό πρακτορείο ARD αναφέρει ότι η Ελλάδα απειλεί ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις στο Eurogroup. «Ο Βαρουφάκης σκιαγράφησε σενάρια κλιμάκωσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοψήφισμα» αναφέρει το ARD.

FAZ: Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν – Μήπως το Graccident έρχεται όλο και πιο κοντά;

Πιο σκληρή στην τοποθέτησή της είναι η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία αναφέρει ότι «Οι Ελληνες δεν ξέρουν πια τι κάνουν».

«Η χώρα είναι σε απόλυτο χάος. Δεν έχει χρήματα. Οι μισθοί πληρώνονται με το ζόρι και ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά για δημοψήφισμα. Μήπως, τελικά, το “Graccident” (σσ ελληνικό ατύχημα) έρχεται όλο και πιο κοντά;»

Η FAZ, μάλιστα, αναφέρει στο δημοσίευμά της ότι κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ούτε οι εταίροι.

Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι Βαρουφάκης και Τσίπρα θυμίζουν τον Τζέιμς Ντιν στην ταινία «Επαναστάτες χωρίς αιτία».

«Θα πρέπει να θυμούνται ότι όποιος πηδήξει πρώτος από ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το χάος…».

Spiegel: Κι ο Τσίπρας υπαινίχθηκε δημοψήφισμα

Την ιδια ώρα ο δημοσιογράφος του περιοδικού Spiegel, Mathieu von Rohr, ανάρτησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Twitter ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη Τσίπρα στο περιοδικό, στο οποίο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρεται στο τι θα συνέβαινε αν στην Ελλάδα γινόταν δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο δημοσιογράφος λέει πως πολλοί στη Γερμανία πιστεύουν ότι το ευρώ θα ήταν πιο ισχυρό χωρίς την Ελλάδα και τονίζει στον πρωθυπουργό ότι στο κόμμα του υπάρχει μια μειοψηφία, η οποία επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ