Navigation
14
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Νεφοσκεπής
21 Δεκ 2015

Οι διαψεύσεις του Μαξίμου και η αλήθεια των αριθμών

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Επισήμως, η κυβέρνηση της χώρας ενημερώνει τους πολίτες ότι όλα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες, περί ανάγκης λήψης νέων εισπρακτικών μέτρων και περί ύπαρξης «τρύπας» 2- 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό είναι «αποκυήματα φαντασίας» ευφάνταστων δημοσιογράφων.

Η αλήθεια είναι ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ που υπέγραψε το καλοκαίρι η ΠΦΑ Κυβέρνηση της, δεν είχε επισυναπτόμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018 το οποίο συγγράφεται τώρα. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά – σιγά για να μη χαθεί ο έλεγχος της καθοδήγησης της κοινής  γνώμης.

  • Παράδειγμα 1ο: Ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας έχει παραδεχθεί ότι οι κακοί δανειστές απαιτούσαν περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. μέσα στο 2016. Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τους αναγνώστες του στο twitter ότι το Υπουργείο Αμυνας δεν υποχώρησε στις πιέσεις των δανειστών. Το ποσό όμως των 500 εκατ. Ευρώ δεν έχει εξασφαλιστεί.
  • Παράδειγμα 2ο: Η ΠΦΑ Κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι κατάφερε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση (που η ίδια είχε προτείνει) με άλλους φόρους. Επέβαλε ένα τέλος στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, επέβαλε νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα κρασιά και ψάχνει ακόμη να καλύψει τα υπόλοιπα. Επιπλέον υποσχέθηκε φορολογική μεταρρύθμιση για να εξασφαλίσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
  • Παράδειγμα 3ο: Ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσε υπερηφάνως στη Βουλή ότι με το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων όχι μόνο δεν μειώνει τις αποδοχές τους, αλλά επιφυλάσσει μικρές αυξήσεις σε 314.000 από αυτούς. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 150 εκατ.€ για τον κρατικό προϋπολογισμό (μαζί με τους 3.500 μετακλητούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούν οι ΠΦΑ Υπουργοί ως «συμβούλους» και κοστίζουν επιπλέον 94 εκατ. € το χρόνο) αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πως θα εξοικονομηθούν αυτά τα κονδύλια, με «ισοδύναμα».
  • Παράδειγμα 4ο: Ο Προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα της τάξης των 270 εκατ. Ευρώ για τη διετία 2015-2016, από τη φορολόγηση της νέας δραστηριότητας του ΟΠΑΠ, τις παιγνιομηχανές που όλοι ονομάζουν VLT’s. O μέχρι χθες Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων κ. Στεργιώτης, ο επόπτης του τζόγου στην Ελλάδα, αποφάσισε να αλλάξει –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- τους όρους στη λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων. Ανεξάρτητα από το ορθόν ή μη της συγκεκριμένης απόφασης, γεγονός παραμένει ότι τα καταστήματα με τα VLT’s παραμένουν άδεια, η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται στον αέρα και φυσικά οι εισπράξεις υπολείπονται του στόχου.

Τέλος, η μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που μας επιφυλάσσει ο κ. Κατρούγκαλος εκτός από τις βαθιές κοινωνικές αλλαγές που σχεδιάζει, πρέπει να ασχοληθεί και με ορισμένα «πεζά» προβλήματα όπως η εξασφάλιση 223 εκατ. ευρώ από την περικοπή του ΕΚΑΣ, την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις που θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο περισσότερο σοσιαλιστικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες του 2015, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου και χωρίς να έχει βρεθεί το μαγικό ραβδάκι που θα οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη και τους πολίτες σε πραγματικές δουλειές, θέσεις εργασίας που να παράγουν πραγματικό εθνικό εισόδημα, φόρους και εισφορές…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ