Navigation
14
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιαν 2016

Οι δανειστές “τσεκουρώνουν εφάπαξ και συντάξεις

Συντάξεις Χρήμα & Πολίτης

Σκληραίνει η στάση των δανειστών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ, με τον Πολ Τομσεν να μην ξεχνά την πρακτική των προηγουμένων ετών, όπως και τους λεονταρισμούς του πρωθυπουργού, και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερο “κούρεμα” όλων των βασικών παροχών που προβλέπει η  πρόταση Κατρούγκαλου.

Οι νέες απαιτήσεις που προβάλλουν είναι η βασική σύνταξη να κατέβει στα 360 ευρώ από 384 ή εναλλακτικά να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500). Επιμένουν επίσης στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της ενώ θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ, το οποίο το θεωρούν “πολυτέλεια” για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη έτοιμο το plan B σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους για το Ασφαλιστικό, με στόχο να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις ενώ θα ζητήσει την παρέμβαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι οι εμμονές των δανειστών για περικοπές προκαλούν περαιτέρω «φτωχοποίηση» των συνταξιούχων.

Αυτές είναι οι ενστάσεις των δανειστών στο σχέδιο Κατρούγκαλου:

– Δεν έχουν στα χέρια τους λεπτομερή ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης. Δε γνωρίζουν τι ύψους εξοικονόμηση των δαπανών θα επιφέρει το σχέδιο σε βάθος χρόνου. Κατά την κυβέρνηση τα ποσοτικά στοιχεία είναι διαπραγματευτικό χαρτί που θα «ανοιχτεί» ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες  το υπουργείο Εργασίας έστειλε με email αναλογιστική μελέτη στους δανειστές που δείχνει ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης αποδίδει καρπούς με αποτέλεσμα το 2019, το ασφαλιστικό σύστημα να εμφανίζει πλεονάσματα! Είναι φανερό ωστόσο ότι αμφισβητούν τη μελέτη ή θέλουν περαιτέρω στοιχεία.

– Επιθυμούν να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων ώστε να κουρευτεί τόσο η βασική όσο και η αναλογική σύνταξη.

Οι δανειστές δε συμμερίζονται την άποψη Κατρούγκαλου περί νομοσχεδίου κοινωνικά μεροληπτικού υπέρ  των φτωχότερων και των μεσαίων εισοδημάτων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν ότι δεν επιτυγχάνεται δικαιοσύνη και  ισονομία όταν προστατεύεται ο συνταξιούχος των κατωτάτων ορίων ο οποίος είχε χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης.

– Δε δέχονται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δεχθούν να συζητήσουν μικρότερη αύξηση. Η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι αν απορριφθεί η πρόταση, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ.

– Έκαναν παρέμβαση στο ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.  Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε να μειωθούν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%) επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Μπροστά στις αλυσιδωτές αντιδράσεις των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών και των άλλων κλάδων που πλήττονται από το  τσουνάμι του νέου ασφαλιστικού, η κυβέρνηση εξετάζει ελαφρύνσεις και αναμένεται να θεσπίσει «κόφτες» ανάλογα με το εισόδημα ώστε να μην καταλήγει εξοντωτική η επιβάρυνση από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων (που συνεδριάζει σήμερα) με κατεπείγουσες διαδικασίες (γιατί φθάνει η ώρα της αξιολόγησης) θα προτείνει ελαφρύνσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες και εξορθολογισμό του συστήματος εισφορών για εισόδημα  πάνω από  20.000 ευρώ.

Τα 3 σενάρια ελαφρύνσεων που θα εξεταστούν από την επιτροπή:

– Για τους νέους επιστήμονες (πχ δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) αναμένεται να καθιερωθεί μια χαμηλότερη  κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες (από 0 έως 3 ή 5 χρόνια) . Συγκεκριμένα γι’ αυτή την κατηγορία αναμένεται να τεθεί το όριο των 468 ευρώ το μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ (από 117 ευρώ),  όπως προβλέπεται για τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία των αγροτών. Η ίδια ελάφρυνση εξετάζεται να ισχύσει και για όσους ανεξάρτητα απασχολούμενους, αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να ξεκινήσουν από το μηδέν μια νέα σταδιοδρομία.

– Για τα υψηλότερα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί πλαφόν (κόφτης) ανάλογα με το εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες  οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν το πλαφόν για εισοδήματα 20.000 έως 35.000 ευρώ να οριστεί στο 45%, από 35.000 έως 50.000 στο 50%, από 50.000 έως 65.000 στο 55% και στα υψηλότερα εισοδήματα από 60% έως 65%. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προτείνει να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ).

– Θα επανεξεταστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους και για τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Με το νέο σύστημα  ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη, από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ. Συγκεκριμένα θα  επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ