Navigation
29
Μαρ
location
Αθήνα
22 Ιούν 2015

Οι  Ανεξάρτητες Αρχές στο μάτι του κυκλώνα

anexartites Οικονομία

Σε ένα συνεχή πόλεμο με τις ανεξάρτητες αρχές βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς τις θεωρεί εστίες διαπλοκής και επομένως ως κάθε άλλο από ανεξάρτητες. Από νωρίς αμφισβήτησε την ακεραιότητά τους, τις ενέργειές τους και τις προθέσεις τους, αποδίδοντας τους σχέσεις με συμφέροντα  και χαριστικές τις αποφάσεις τους υπέρ της Digea, του Μυτιληναίου ή του ΟΠΑΠ…

Ομως η ανάγκη καθιέρωσης των ανεξάρτητων αρχών, που προβλέπεται από την κοινοτική νπμπθεσία, συνδέεται με την ανάγκη θωράκισης του ατόμου και των δικαιωμάτων του από τις απειλές που  φέρνει η λειτουργία της αγοράς. Η ύπαρξη τους είναι απαραίτητη για την διαχείριση κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων με διαφάνεια και αμεροληψία, χωρίς την ανάμειξη των κρατικών οργάνων. Αποτελούν κρατικά όργανα, που εκφεύγουν όμως του ιεραρχικού ελέγχου ή της εποπτείας της κεντρικής διοίκησης και υπόκεινται μόνο σε δικαστικό έλεγχο νομιμότητας. Έτσι, δεν υπέχουν υποχρέωση υπακοής έναντι των οργάνων της εκτελεστικής λειτουργίας.Είναι όμως έτσι; Πόσο ανεξάρτητες είναι τελικά οι ανεξάρητες αρχές, και πόσο πρέπει να ακολουθούν τις κυβερνητικές πολιτικές; Μπορεί  ο πρόεδρος μια Αρχής που εφαρμόζει την πολιτική μιας κυβέρνησης να συνεχίσει να προεδρεύει όταν αλλάζει κυβέρνηση και πολιτικές και να συνεχίσει εφαρμόζοντας την …αντίθετη πολιτική;

Σήμερα,για την κυβέρνηση ο έλεγχός τους αποτελεί προτεραιότητα, με αλλαγή διοικήσεων και περιορισμό αρμοδιοτήτων με μότο «οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι Ανεξάρτητες αλλά όχι Ανεξέλεγκτες…».

Πριν από τις εκλογές, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Καλαμαρά, είχε ήδη προαναγγείλει την κατάργηση του ΑΣΕΠ, της πρώτης από τις Ανεξάρτητες Αρχές που μπήκε στο στόχαστρο. Στις 22 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επειδή δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν επαρκούν παρά έως τις αρχές Μαΐου. Η  ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων αποτελεί μόνιμο θέμα μάχης  για το υπουργείο Οικονομικών ενω την παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης και η  παραίτηση του επικεφαλής Χάρη Θεοχάρη κοστισε πολύ ακριβά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Μετά από δίμηνες πιέσεις παραιτήθηκε ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέχγου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και ακολούθησε και η αποχώρηση του Προέδρου της ΡΑΕ –με τη λήξη της θητείας του-. Σήμερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διορισμός του νέου Προέδρου της ΕΕΕΠ κ. Α.Στεργιώτη και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί και τυπικά ο διορισμός του νέου Προέδρου της ΡΑΕ κ. Ν. Μπουλαξή. Ο γόρδιος δεσμός που μένει είναι η τοποθέτηση νέας διοίκησης στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών όπου ακόμη δεν έχει οριστεί νέος Πρόεδρος αφού συνεχίζονται οι πιέσεις για την παραίτηση ολόκληρης της Ολομέλειας. «Αν η Ολομέλεια δεν παραιτηθεί θα φτάσουμε στις ποινικές διώξεις» προειδοποιούν παράγοντες του υπουργείου, εννοώντας τις ευθύνες της ΕΕΕΤ για την πώληση τους ψηφιακού σήματος στη Digea.

Γενική Γραμματεία Εσόδων

«Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ανεξάρτητες αρχές έχουν δικές τους απόψεις… Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εντελώς ανεξάρτητη από το λαϊκό έρεισμα και τις λαϊκές πολιτικές» είπε πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος ενώ υπενθύμισε ότι είχε μεγάλο κόστος η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για «κάποια ανεξαρτησία» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ενώ ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι αναγνωρίζει πως η ΓΓΔΕ «είναι ημι-ανεξάρτητη, αυτοτελής εντός του Υπουργείου Οικονομικών. Έχω επανειλημμένα δεσμευθεί ότι σεβόμαστε απολύτως την ημι-αυτονομία της ΓΓΔΕ κι ότι θα την ενισχύσουμε και θα πορευτούμε με γνώμονα τα δημόσια έσοδα να είναι αυτά που πρέπει να είναι, βάσει του ΑΕΠ της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

 

Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδομείων

Ακυβέρνητο καράβι είναι σήμερα η ρυθμιστική αρχη τηλεπικοινωνιών με σημαντικά θέματα να μένουν στον αέρα ενώ κυριαρχεί και η φημολογία για μείωση των αροδιοτήτων της ή συγχώνευσή της με το ΕΣΡ. Η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κώστα  Λουρόπουλου ήταν η πρώτη παραίτηση Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής η οποία μάλιστα προηγήθηκε των εκλογών και έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2015.

Μετά τις εκλογές, ακολούθησαν πιέσεις από την κυβέρνηση προς την Ολομέλεια της Επιτροπής για να παραιτηθεί, που κορυφώθηκαν με αφορμή την πτώση του σήματος της Digea. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν μετά το «μαύρο» στον τηλεοπτικό αέρα της Digea, ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών της. «Η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή…», ξεκινούσε η δήλωση του υπουργού τότε και η επιλογή των λέξεων έμοιαζε να προδικάζει αλλαγές, ενώ κύκλοι το υπουργείου μιλούν για ποινικές διώξεις.

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών που είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής «περνάει» από την Επτροπή Τηλεπικοινωνιών η οποία μέχρι …αύριο 23 Ιουνίου πρέπει να έχει νέο Πρόεδρο, αφού μετά το πέρας εξαμήνου  από την παραίτηση του προηγούμενου Προέδρου η Ολομέλεια δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις.

ΡΑΕ

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης  μιλώντας στη Βουλή την ημέρα που συζητιόταν η τροπολογία που ακύρωνε μια απόφαση της ΡΑΕ, είπε πως η Ρυθμιστική Αρχή συχνά «εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα» και άρα είναι «υπερκυβέρνηση».

Σύντομα ακολούθησε αλλαγή ηγεσίας και ο νέος Πρόεδρος κ. Κ. Μπουλαξής έχει μεγάλη ατζέντα καθώς τα θέματα, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει, τρέχουν και είναι σοβαρά. Από τα επτά μέλη της Ολομέλειας τα τέσσερα παραμένουν και στοίχημα αποτελεί το πώς θα κρατηθούν οι ισορροπίες και πώς θα λαμβάνονταιοι αποφάσεις.

Στα κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας περιλαμβάνεται ο ολοκληρωμένος ανασχεδιασμός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με βάση τις κατευθύνσεις του Γ΄ Ενεργειακού Πακέτου, η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών για τη μείωση των επιβαρύνσεων λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ),η  συνδρομή στην εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, η εφαρμογή ειδικού νέου πλαισίου για τα νησιά,  η συνδρομή για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου και ολοκλήρωση της εφαρμογής του Γ΄ Ενεργειακού Πακέτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Το πώς η αλλαγή της σύνθεσης της Ολομέλειας της ΡΑΕ θα επηρεάσει τις εξελίξεις αυτές, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το ΥΠΑΠΕΝ θα δρομολογήσει την αλλαγή των αρμοδιοτήτων της Αρχής, πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός της ΡΑΕ, ο οποίος θα διευκολύνει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της και κυρίως από το τί περιθώριο θα δοθεί στη ΡΑΕ να δράσει.

Πάντως, για το πρόσωπο του νέου Προέδρο οι αντιδράσεις της αγοράς είναι θετικές, καθώς Σύνδεσμοι Παραγωγών από ΑΠΕ χαιρετίζουν την επιλογή και εναποθέτουν ελπίδες στο πρόσωπό του. Ο κ. Μπουλαξής, εκτός από τα  τυπικά προσόντα, έχει στο ενεργητικό του εμπειρία από θέση ευθύνης και έχει παίξει συντονιστικό και ουσιαστικό ρόλο στην έκδοση  αποφάσεων  της ΡΑΕ για θέματα ηλεκτρικών συστημάτων και δικτύων, νησιωτικής διασύνδεσης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, διείσδυσης των ΑΠΕ στα Ηλεκτρικά Συστήματα κλπ

Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων

Αλλαγή στρατηγικής στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών σηματοδοτεί η έλευση του Αντώνη Στργιώτη στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων, επίσης ένα πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης και έχει καλή γνώση της αγοράς.   Στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της ρυθμιστικής αρχής είναι η εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής στα τυχερά παιχνίδια με την εφαρμογή αυστηρότηρου Κανονισμού για τα φρουτάκια, τα vlt’s  που σύντομα ξεκινάει ο ΟΠΑΠ.

Στόχος του νέου  Προέδρου, όπως είχε πει κατά την παρουσίασή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, είναι να επανεξετάσει το κανονιστικό πλαίσιο των VLT’s, να προχωρήσει με διαγωνισμό για τα διαδικτυακά παιχνίδια και επανεξετάσει όλες τις άδειες που έχουν χορηγηθεί στα καζίνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά,  «Η Επιτροπή βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχει μπροστά της τη λειτουργία 16500 μηχανημάτων για τα οποία η κυβέρνηση και τα κόμματα είναι απόλυτα αρνητικά στην τοποθέτηση τους, και εγώ έχω την άποψη που έχουν και στις ΗΠΑ οτι είναι κρακ κοκαΐνη, δηλαδή τα πλέον εθιστικά από τα τυχερά παίγνια».

Από τις πρώτες αποφάσεις της Επιτροπής, ήταν ο Κανονισμός για τα VLT’s του ΟΠΑΠ ο οποίος έγινε πιο αυστηρός με στόχο να περιορίσει τις συνέπειες  σε απώλειες και εξάρτησης του παιχνιδιού στους παίκτες.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress