Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
14 Δεκ 2020

Οι Αμερικανοί αγοράζουν ελληνικές μετοχές

χρηματιστήριο Νέα

Συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο τον τελευταίο μήνα κατακτά νέες κορυφές. Η γρήγορη κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες στον Γενικό Δείκτη συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθιστώντας την τεχνική εικόνα της αγοράς πολύ δυνατή, ενώ μετά από κάποιες συνεδριάσεις ηρεμίας και ήπιου profit taking, ο δείκτης κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 765 μονάδων και να κινηθεί προς τις 800 μονάδες.

Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί και, παρόλο που το δεύτερο lockdown βρίσκεται σε εξέλιξη, ξένοι και εγχώριοι παίκτες εξακολουθούν να τοποθετούνται στις ελληνικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας πλήρως πως οι αγορές κινούνται με βάση τους δικούς τους νόμους και λειτουργούν ως μηχανισμοί προεξόφλησης προσδοκίας.

Το τελευταίο διάστημα, οι συναλλαγές στη Λ. Αθηνών είναι αυξημένες, γεγονός που καταδεικνύει ότι διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που παρέμειναν εκτός αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, προχωρούν σε τοποθετήσεις στις ελληνικές μετοχές. Ούτως ή άλλως, στην αγορά «τρέχει» ένα ιστορικό ανοδικό σερί, που ως αποτέλεσμα έχει την επαναφορά/επανενεργοποίηση αδρανών επενδυτών. Ενδεικτικό το γεγονός πως, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός ενεργών κωδικών/μερίδων.

«Χτίζουν» θέσεις οι ξένοι

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η κορυφαία αμερικανική επενδυτική εταιρεία, The Capital Group Companies, Inc., επέστρεψε στο Χ.Α. «χτίζοντας» θέση στη Eurobank. Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού ξαναβάζουν στην επενδυτική τους σφαίρα τα ελληνικά assets.

Σημειώνεται πως το Capital Group, το οποίο διαχειρίζεται σήμερα πάνω από 2 τρισ. δολάρια, στο παρελθόν είχε «χτίσει» μεγάλες θέσεις σε ελληνικές μετοχές, ενώ ελέγχει πλέον 187.812.291 δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της Eurobank, τα οποία αντιστοιχούν στο 5,0635% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τρέχουσα αξία της θέσης της προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση του υποχρεωτικού ποσοστού ανακοίνωσης της θέσης δείχνει ότι η αύξηση της συμμετοχής της έχει επενδυτικό χαρακτήρα, αλλά στέλνει και μήνυμα στην εγχώρια και διεθνή αγορά πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες κινήσεις από την αμερικανική εταιρεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τοποθετήσεις στα ελληνικά blue chips έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup.

Tην ίδια στιγμή, εν όψει του «Big Play» –που «βλέπουν» από το 2021 και για τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια– θέσεις στην ελληνική αγορά έχουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν μερικά από τα μεγαλύτερα equity funds διεθνώς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα: The Blackstone Group, The Carlyle Group, Kohlberg Kravis Roberts & Co, TPG Capital, Warburg Pincus και CVC Capital.

Οι καταλύτες

Οι κινήσεις των διεθνών παικτών αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα σε εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και οι προοπτικές που διανοίγονται στην πραγματική οικονομία προσελκύουν πλέον χαρτοφυλάκια τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίαζαν από την εγχώρια αγορά. Καταλύτες για την επιστροφή των ξένων στη Λ. Αθηνών αποτέλεσαν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου και η συνεχιζόμενη υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Επίσης, θετικά λειτουργεί η προσδοκία για επενδυτική «έκρηξη» δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που θα πυροδοτήσει η εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αλλά και οι εξελίξεις με το εμβόλιο δημιουργούν αισιοδοξία για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Στο 7,7% –από 9% πριν– μειώνει η Citi την εκτίμησή της για την ύφεση φέτος στην Ελλάδα, παρά την παράταση του lockdown και αρκετά χαμηλότερα από το 10,5%, που είναι η επίσημη πρόβλεψη. Οι εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία είναι ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2,2% το 2021, το 2022 θα καταγράψει άλμα στο 6,2%, για το 2023 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,8%, το 2024 στο 2,5% και το 2025 στο 2,3%. Αλλά και ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές. υποστηρίζει πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία στηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών το 2021, η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2021 αναμένεται να είναι ισχυρή και να κινηθεί στο 4,5%, μετά από ύφεση κοντά στο 10% φέτος, μία πρόβλεψη η οποία λαμβάνει υπόψη της επιπτώσεις του δευτέρου κύματος της πανδημίας και το νέο lockdown το οποίο επιβλήθηκε, καθώς και τις πιο αδύναμες τουριστικές εισπράξεις.

Η εικόνα σε ομόλογα – τράπεζες

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Στην έκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων για την αναχρηματοδότηση προηγούμενου χρέους, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,26% από 0,0% στην προηγούμενη έκδοση του Σεπτεμβρίου. Το ποσό περιλαμβάνει μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, σε νέα χαμηλά κινήθηκε το κόστος του ελληνικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,60%, ενώ του 5ετούς στο 0,04%.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν εισηγμένοι όμιλοι, που στην πλειονότητά τους είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα να έχουν και ανοδική πορεία στο ταμπλό. Ακόμη μία παράμετρος είναι πως η αγορά πήρε ανάσες από την πίεση του MSCI και πλέον οι ξένοι «χτίζουν» θέσεις για το επόμενο rebalancing, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κρύβει θετικές εκπλήξεις για τις εγχώριες εισηγμένες, με νέες εισόδους στον δείκτη MSCI Greece Standard.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός και σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η πορεία των τραπεζικών μετοχών θα συνεχίσει να επηρεάζει συνολικά την πορεία του Γενικού Δείκτη και του Χ.Α. Στα 2,24 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, πλέον, στην 4η θέση της σχετικής κατάταξης, μόλις 3 εκατ. λιγότερα από την κεφαλαιοποίηση του ΟΠΑΠ. Με 1,878 δισ. η Εθνική, στην 7η θέση, με 1,451 δισ. στη 12η θέση η Alpha Bank σε σύνολο 15 εισηγμένων, που αποτιμώνται από 1 δισ. και πάνω.

Επιπλέον, στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια, οι υποδομές/κατασκευές, οι κοινής ωφέλειας και πληροφορικής. Ειδικότερα στην ενέργεια, ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» τις πρώτες θέσεις τους από τον Mάρτιο-Aπρίλιο, όταν οι αποτιμήσεις βρίσκονταν χαμηλά, και έχουν επικεντρωθεί στους τρεις μεγαλύτερους εισηγμένους του κλάδου, ΔEH, Mytilineos και Tέρνα Eνεργειακή.

«Ταύρος» η Jefferies

Οι ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τις πιο φθηνές διεθνώς και έχουν σημαντικά περιθώρια να… διαπρέψουν το επόμενο έτος, αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της, ξεχωρίζοντας μεταξύ αυτών το ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η Jefferies διατηρεί την bullish στάση της για το Χ.Α., καθώς η Ελλάδα έχει και το «όπλο» ότι παράλληλα ανήκει στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες, κατά τους αναλυτές, θα αποτελέσουν επίσης μεγάλο trade του 2021. Παρά το ισχυρό «ράλι» των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διάστημα, η Jefferies εκτιμά πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, καθώς, όπως σημειώνει, η αγορά και η οικονομία της Ελλάδας έχουν τα υψηλότερα περιθώρια ανοδικής αντίδρασης, άρα και τις καλύτερες προοπτικές, σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο και στο εκ νέου το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Το μακροοικονομικό τοπίο έχει αναπόφευκτα επιδεινωθεί κατά το παρελθόν έτος, ωστόσο τα προγράμματα της ΕΚΤ (PEPP, TLTRO) έχουν περιορίσει τους όποιους κινδύνους σημαντικής αναταραχής στα ελληνικά assets, με πολλές ελληνικές μετοχές να έχουν αξιοπρεπή επίπεδα ελεύθερων ταμειακών ροών και ανθεκτικούς ισολογισμούς. Παρά το πρόσφατο «ράλι», η Jefferies δεν θεωρεί πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ακριβή, με τους επενδυτές το τελευταίο 18μηνο να έχουν προσχωρήσει κυρίως σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές για το 2021, καθώς, όπως σημειώνει, ο δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαπραγματεύεται στο 9.9x, ο δείκτης P/B στο 0.6x, η μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ