Navigation
28
Ιαν
location
Αθήνα
9oC
Αίθριος - καθαρός
20 Αυγ 2018

Οι αγορές μας δείχνουν ότι οι… ανοησίες πληρώνονται

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ελλάδα έχασε χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος την καλύτερη τριετία της καλύτερης δεκαετίας των αγορών. Όταν οι άλλοι… λιάζονταν στον ήλιο απολαμβάνοντας τα οφέλη του φθηνού χρήματος, εμείς βρισκόμασταν κρυμμένοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με ανοικτό αιρ-κοντίσιον, φορώντας μπουφάν! Τώρα που οι άλλοι θα αρχίσουν να μαζεύονται μέσα λόγω… χειμώνα, εμείς είμαστε έτοιμοι να τον υποδεχθούμε με… κοντομάνικα και μάλιστα χαζογελώντας!

Η κατάσταση στην Τουρκία δείχνει να είναι πιο σοβαρή απ΄ ότι φαίνεται ενώ η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των επιτοκίων θα θέσουν πρόσθετα εμπόδια στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία. Όταν το χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά ομολόγων, κυκλοφορούσε… ανεξέλεγκτα εμείς κρατούσαμε… ομπρέλα! Θυσιάστηκε μια κρίσιμη τριετία (2015-2017) για να δούμε τα αποτελέσματα της… περήφανης διαπραγμάτευσης μιας παρέας ανώριμων και επικίνδυνων πολιτικών. Υπογράψαμε τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, κάναμε το χρέος μας μη βιώσιμο μετά το 2038 (κατά ΔΝΤ), υπερφορολογήσαμε και βεβαίως ποτέ δεν είδαμε τα ελληνικά ομόλογα να συμμετέχουν στο περίφημο waiver.

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό σπίτι σε μια μεγάλη γειτονιά. Ένα σπιτάκι μέσα σε χιλιάδες άλλα όπως έγινε στο Μάτι. Εκεί που είχαμε την ασύλληπτη τραγωδία. Τώρα στο… μάτι των αγορών έχει μπει η Τουρκία και μοιραία οι επενδυτές είναι πιο “ευαίσθητοι” σε ομόλογα προβληματικών χωρών όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα. Και όχι μόνο. Στην καλύτερη χρονικά συγκυρία για τη χώρα (2015-2017) ατυχήσαμε να έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Αυτή που θα κλείσει τον κύκλο της Μεταπολίτευσης, αφού όμως επί 40 χρόνια κυριαρχούσαν το… χάιδεμα και η ανοχή στις περίφημες “αριστερές ιδέες”. Μόνο που οι ιδέες αυτές αποτελούν ανούσιες αποτυπώσεις στο χαρτί και μάλιστα σ΄ έναν κόσμο που κινείται με εντελώς διαφορετικά στάνταρντς.

Η Ελλάδα βγαίνει μεθαύριο από το πρόγραμμα διάσωσης και είναι υποχρεωμένη να εναρμονιστεί με τους ρυθμούς των αγορών. Τα θέματα που απασχολούν πλέον τις αγορές είναι πολλά και πολυεπίπεδα. Σε κάθε περίπτωση όμως αφορούν χώρες όπως η Ελλάδα. Χώρες όπου οι πολίτικές ηγεσίες ενήργησαν με απερισκεψία και αφού πρώτα κατέστρεψαν, τώρα πρέπει να… λουστούν και τη διεθνή συγκυρία. Οι… άνεμοι στις αγορές είναι πλέον ισχυροί και μπορεί να κάνουν τη… φωτιά να κινηθεί ανεξέλεγκτη και ανεξέλεγκτα.

Η… φωτιά που έχει ανάψει στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι… σιγανή αλλά το… μετεωρολογικό δελτίο δεν είναι και ιδιαιτέρως ευοίωνο. Οι ανοησίες πληρώνονται και θα πληρώνονται όσο υπάρχουν αφελείς πολίτες που πιστεύουν σε απερίσκεπτους και τυχοδιώκτες πολιτικούς. Οι τελευταίοι κρίνονται από τον τρόπο που ενεργούν μέσα σε πραγματικές συνθήκες αλλά και από την πρόνοια που επιδεικνύουν ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας. Όσοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, μάλλον είναι… προκλητικά ανόητοι!

 

Λουκάς Γεωργιάδης

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” του Σαββάτου 18-08-2018)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict