Navigation
4
Ιούλ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
26 Μαΐ 2016

Οι 5 όροι των δανειστών για τις δόσεις

Ελλάδα Οικονομία

Μπορεί το αποτέλεσμα του Eurogroup να θεωρήθηκε… θετικό για την κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές είδαν το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει για ακόμη μια φορά τα κρατικά ταμεία και άναψαν το “πράσινο φως” για 10,3 δισ. ευρώ.  Η συμφωνία όμως δεν θα είναι “αναίμακτη” για την Ελλάδα καθώς οι δανειστές κατέστησαν σαφές πως τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν αρκούν για την εκταμίευση της δόσης.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πως για να πάρει η Ελλάδα καθεμιά από τις υποδόσεις των 10,3 δις ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει μία δέσμη 5 προαπαιτούμενων.

1. Κόκκινα δάνεια
Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι Θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα δάνεια (και τα ενήμερα) σε ξένα funds, με τις πιέσεις αυτή τη φορά να είναι πιο έντονες από ποτέ, υπό την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα λάβει την αντίστοιχη δόση.

2. Ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, «μήλον της έριδος» αποτελεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να εκχωρηθεί άμεσα και για 99 χρόνια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

3. Επιστροφή του ΕΚΑΣ
Όσο για το ασφαλιστικό, οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα από όσους δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ (περίπου 90.000 συνταξιούχους), καθώς η εξαγγελία αυτή «κοστίζει» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό και οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι, αν πράγματι η εξαγγελία γίνει πράξη, θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό με κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

4. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές, καθώς υπάρχουν και δύο ακόμα σημεία τριβής με την ελληνική πλευρά.
Το πρώτο αφορά στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά διαβεβαιώσεις για την πλήρη ανεξαρτησία της – πρόκειται άλλωστε για κάτι που το ΔΝΤ ζητά εδώ και χρόνια, επικρίνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

5. Ανοιγμα της αγοράς ενέργειας
Το δεύτερο αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κομισιόν.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεμήνυαν ότι οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή αναφορές σχετικά με το σκέλος της συμφωνίας που αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν υπάρχει πρόθεση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές.

Αναφορικά, εξάλλου, με το σημείο της συμφωνίας που αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων στα ενεργειακά, προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αυτό σχετίζεται με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) για τις οποίες θα εξεταστεί η πρόοδος προετοιμασίας, καθώς και με τη θέσπιση του νέου πλαισίου υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ