Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
24 Μαΐ 2016

Οι 5 λόγοι που έχουν αποτύχει τα Μνημόνια στην Ελλάδα

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία

Μπορεί οι δανειστές να συμφωνούν πως τα Μνημόνια είναι απαραίτητα για να βγει η Ελλάδα από τον εφιάλτη της ύφεσης, όμως η διαφορετική προσέγγιση και ΔΝΤ έχουν καταστήσει την ελληνική οικονομία ανήμπορη να αντιδράσει με τα Προγράμματα βοήθειας να πέφτουν συνεχώς στο κενό.

Πέντε είναι οι λόγοι για τους οποίους τα προγράμματα διάσωσης των Ελλήνων έχουν αποτύχει, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Για πολλά κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία που ανήκουν στο κόμμα της Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), φορούσε μέχρι τώρα ένα φωτοστέφανο. Η συμμετοχή του στα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα ήταν μια απαραίτητη προϋπόθεση. Όμως η τελευταία έκθεσή του δείχνει στους Ευρωπαίους ότι αγνοούν την πραγματικότητα.
Τα πέντε σημεία κριτικής του ΔΝΤ:

1. Με ρυθμούς «χελώνας» οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το περασμένο καλοκαίρι οι εξελίξεις στην Ελλάδα «σέρνονται», γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί το ζήτημα της βοήθειας όπως πριν. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, όμως προχωρά πάρα πολύ αργά.

2. Μικρά πλεονάσματα

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η φορολογική συμμόρφωση από τα μέσα του 2014 έχει χαλαρώσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ναι μεν αυξήθηκε η φορολογία, ωστόσο, έγινε σε έναν μικρό αριθμό φορολογούμενων, καθώς η φορολογική βάση παραμένει μικρή. Η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει να τη μεγεθύνει ούτε δέχεται να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Ακόμη και αν η χώρα επιτύχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, οι πολιτικοί της δεν έχουν την ισχύ να τα διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα. Γι’ αυτό το Ταμείο προβλέπει ο δείκτης της ανεργίας να παραμένει σε διψήφιο αριθμό για πολλές δεκαετίες και προτείνει πλεονάσματα της τάξης των 1,5% που είναι φιλόδοξο επίσης, αλλά εφικτό».

3. Ιδιωτικοποιήσεις με καθυστέρηση

Επικαλούμενοι τους αριθμούς των κόκκινων δανείων, οι δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνουν ότι «αν έχει δίκιο το ΔΝΤ και δει κανείς τους αριθμούς, τότε το όλο ζήτημα φαίνεται χωρίς καμιά ελπίδα». Ειδικά για το θέμα του νέου υπερταμείου δημόσιας περιουσίας, υπογραμμίζουν ότι θα έχει έσοδα μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και μόνο 2 δισεκατομμύρια έως το 2018.

4. Ασταθείς τράπεζες

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι, η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 5,4 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετή, καθώς τα επόμενα χρόνια λόγω των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους ισολογισμούς τους. Γι’ αυτό το Ταμείο συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

5. Αύξηση του βάρους του δημοσίου χρέους

Για το Ταμείο η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση του βάρους του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένει ότι θα φτάσει το 174% του ΑΕΠ το 2020 και το 160% το 2030. Για τον λόγο αυτόν, προτείνει μέτρα για τη μείωσή του στο 100% έως το 2060 με μέτρα όπως παράταση της λήξης των ομολόγων από 10 έως 30 χρόνια και όριο 1,5% στο επιτόκιο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict