Navigation
28
Οκτ
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
20 Αυγ 2015

Οι 5 απαντήσεις Ρέγκλινγκ για τον ESM και την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ Οικονομία

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντά σε πέντε βασικά ερωτήματα, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Τι λέει για το πρόγραμμα, το μέγεθός του, τι οδήγησε σε αυτό, αν συμφέρει την Ελλάδα και ποια είναι τα προαπαιτούμενα και οι όροι.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ «η Ελλάδα είναι η μόνο χώρα της ευρωζώνης η οποία βρίσκεται ακόμα σε κρίση, ενώ έχει ήδη λάβει τα προηγούμενα χρόνια δύο προγράμματα στήριξης. Το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν στα μισά του προηγούμενου έτους, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε, επιβλήθηκαν capital controls, η χώρα έχασε την πρόσβασή της στις αγορές και η οικονομία της οδηγήθηκε σε βαθιά ύφεση φέτος, οδήγησε στη λήψη νέου προγράμματος φέτος».

Όπως σημειώνει ο κ. Ρεγκλινγκ, με τον νέο πρόγραμμα η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει να φέρει σε πέρας τις απαραίτητες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ήδη το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει κυρώσει πολλές από αυτές τις απαραίτητες δράσεις.

Αναφορικά με το μέγεθος του προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «θα είναι πάνω από 86 δισ. ευρώ το οποίο ποσό θα πληρωθεί σε δόσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, με την πρώτη δόση να είναι 26 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα παραμείνουν σε λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούριο. Τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και για εσωτερικές πληρωμές του κράτους».

«Αυτό θα εγχύσει την ελληνική οικονομία την απαραίτητη ρευστότητα που είναι σημαντική για να “ξυπνήσει” την οικονομία και να φέρει φέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για να πάρει η Ελλάδα το δάνειο, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «οι όροι είναι το κλειδί για το δανεισμό, αφού ο μηχανισμός ποτέ δεν παρέχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση χωρίς όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό εκφράστηκε με το λεγόμενο “Μνημόνιο” και αφορά σε τέσσερα πεδία “κλειδί”. Πρώτα η Ελλάδα θα “τρέχει” πρωτογενή πλεονάσματα για την ανακούφιση του υψηλού επιπέδου του χρέους, δεύτερον θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τρίτον, θα υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αφού απαιτείται εκσυγχρονισμός της Ελλάδας. Επίσης το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα πουλά δημόσια περιουσία με στόχο τη μείωση αυτής και να γίνει η οικονομία πιο αποτελεσματική. Οι όροι είναι και πάλι πολύ σημαντικοί, αλλά το ελληνικό Κοινοβούλιο έχε ήδη υιοθετήσει αριθμό προαπαιτούμενων».

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα, όπως έκανε και στα προηγούμενα, σύμφωνα με τον κ Ρέγκλινγκ «το ΔΝΤ προστέθηκε στις διαπραγματεύσεις για του όρους και ενέκρινε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε το ΔΝΤ να εμφανίσει το δικό του πρόγραμμα, που θα μειώσει την ανάγκες για χρηματοδότηση (της Ελλάδας από τον ESM), πράγμα που αναμένεται να γίνει το Φθινόπωρο, όπου θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σχετικά με τους όρους δανεισμού για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τους θετικούς όρους δανεισμού, ενώ ήδη επωφελείται από τους όρους του δανείου του EFSM. H ωρίμανση του δανείου μας θα είναι ξανά στα 32,5 χρόνια ενώ ο τόκος θα είναι ίσος με το κόστος δανεισμού μας συν μία μικρή χρέωση για τα επιχειρησιακά κόστη, της τάξης του 1% περίπου. Αυτό σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση για την Ελλάδα, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της και την οικονομία. Τα δάνεια του EFSF του παρελθόντος, ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ, οδήγησαν σε εξοικονόμηση στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, πράγμα που είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό πληθυσμό», κατέληξε.

Το βίντεο-απάντηση του  Ρέγκλινγκ:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ