Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Οι 280.000 συνταξιούχοι εν αναμονή

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Με σκληρό φορολογικό θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την καχυποψία των θεσμών

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δισ ευρώ για το Ασφαλιστικό, θα ξεκινήσει από το ψαλίδισμα των συντάξεων όλων όσοι έχουν θεμελιώσει από καιρό συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη τη σύνταξή τους.

Περίπου 280.000 συνταξιούχοι εν αναμονή θα δουν ότι οι συντάξεις και τα εφάπαξ που θα εισπράξουν τελικά, θα επανυπολογισθούν με βάση τα νέα δεδομένα και τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου όταν αυτός κατατεθεί και ψηφισθεί από τη Βουλή. Με απλά λόγια, όσοι δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις συντάξεις τους, λόγω της γραφειοκρατίας των ασφαλιστικών Ταμείων, θα θεωρηθούν «νέοι συνταξιούχοι» και οι αποδοχές τους θα προσαρμοστούν ανάλογα.

Επόμενο θύμα του πρώτου κύκλου διαπραγμάτευσης είναι οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 60.000 ευρώ. Η πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει δραματικές αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015 προβλέπει το «μοντέλο Ολάντ» στους φορολογικούς συντελεστές. Σύμφωνα με το σχέδιο Αλεξιάδη, όσοι εμφανίζουν έσοδα 60.000 ευρώ και άνω θα φορολογούνται –για τα επιπλέον των 60.000€ εισοδήματα– με συντελεστή 50% έως και 55% με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους έως και 500 εκατ. ευρώ.

Οι αντιρρήσεις της Βέλκουλέσκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντέλια Βελκουλέσκου εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και 55%, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο «θρέφει» τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Αν τελικά περάσει η άποψη του ΔΝΤ, για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Δεν επαρκούν τα μέτρα

Το σίγουρο είναι ότι στο δημοσιονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης κρίθηκε ότι, αφενός τα μέτρα 1,1% έως το 2016 και 2,0% έως το 2017 δεν επαρκούν. Οι χειμερινές προβλέψεις ευρωπαϊκής επιτροπής δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3,6% για το 2016 και 2,1% το 2017.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες. Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση μπορεί να εξασφαλίσει το αναγκαίο ποσό των 800 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι σε δύο μήνες από την 1η Απριλίου 2016 θα ανοίξει η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών δήλωσε ότι «επανασχεδιάζει» το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο για να νομοθετηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς τράπεζας, η Ελλάδα δίνει για κοινωνική προστασία 2,1% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,2%.

Η Λαγκάρντ συνδέει άμεσα το Ασφαλιστικό με το χρέος

Μήνυμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους έστειλε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αυτή θα συνδέεται με τη μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Λαγκάρντ επεσήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει δεν είναι βιώσιμο, καθώς απαιτεί κάθε χρόνο «ενέσεις» από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μια επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά», είπε.

Η Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. «Πρέπει (οι αριθμοί) να βγαίνουν», εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά τη σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του δρακόντειου και κακού ΔΝΤ.

 

Διαμαρτυρία αστυνομικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ έφτασαν αιφνιδιαστικά λίγο πριν από τις 9:00 χθες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και σήκωσαν μαύρα πλακάτ. Η φρουρά του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσε να τους απωθήσει, χωρίς πάντως να δημιουργηθεί ένταση.
«Ήμασταν 10 αστυνομικοί και κρύψαμε τα πλακάτ μέσα στις στολές μας», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. Τα μήνυμα που έγραφαν στα πλακάτ ήταν:

  • Χήρες και ορφανά των πεσόντων άνευ σύνταξης, γιατί;
  • Η μάνα μου είναι καθαρίστρια
  • Ο πατέρας μου είναι αγρότης
  • Η γυναίκα μου είναι μισθωτή
  • Αλέξη, γιατί σκοτώνεις τον λαό σου;
  • Πενταμελής οικογένεια, όλοι άνεργοι

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ