Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
5 Σεπ 2016

Οι 2 δρόμοι για να βγει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Χρήμα Ελλάδα Οικονομία

Ακροβατεί η ελληνική οικονομία που προσπαθεί να βρει την διέξοδο για την ανάκαμψη μέσα από τον κυκεώνα του χρέους και της ύφεση καθώς 8 χρόνια και πλέον όλοι οι δείκτες βρίσκονται κυρίως σε πτώση με εκλάμψεις ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Το στοίχημα όμως είναι αυτή η όποια ανάκαμψη, επιτευχθεί, να μετατραπεί από μια βραχυπρόθεσμη τάση σε κύκλο, διατηρήσιμης, ανάπτυξης και όχι σε μια επικίνδυνη, στασιμότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Οι δυο δρόμοι πως την ανάπτυξη που ακόμα… έρχεται:

1. Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εάν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αποδειχθούν ικανά να ανταποκριθούν στην υπέρμετρη φορολόγηση που αντιμετωπίζουν και στις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας.

2. Τη χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, ολοκλήρωση των αξιολογήσεων από τους θεσμούς μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται αλυσίδα θετικών εξελίξεων για την οικονομία, που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος πιθανές αναβαθμίσεις της οικονομίας και προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, εφόσον παγιωθεί κλίμα αξιοπιστίας προς την ελληνική οικονομία.

Εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος,  είναι η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, ώστε μέσω και της εξυγίανσης στον τομέα των κόκκινων δανείων να μπορέσει να ξεκινήσει να δανειοδοτεί και πάλι την πραγματική οικονομία.

Ενόψει των ισχυρών προκλήσεων με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία, με κυρίαρχο κίνδυνο, να αυξηθούν περαιτέρω οι πτωχεύσεις και να υπάρξει νέα επιδείνωση στην πολύπαθη, ελληνική αγορά εργασίας, αναλυτές και οικονομολόγοι τηρούν στάση αναμονής. Όλοι όμως προειδοποιούν πως σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια χρόνου, από πλευράς κυβέρνησης αλλά και θεσμών, στο να ικανοποιήσει η κάθε πλευρά τις δεσμεύσεις της το ταχύτερο δυνατό και να βρεθούμε έτσι στην αφετηρία της ανάταξη του επιχειρηματικού τομέα και του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Μίας διαδικασίας που εκ των πραγμάτων θα απαιτήσει χρόνο για να προχωρήσει αλλά και να σταθεροποιηθεί, ιδίως υπό το βάρος του εξωτερικού περιβάλλοντος, ειδικά στην ευρωζώνη, που τροφοδοτεί με αυξημένη αβεβαιότητα τη διαδικασία της ανάκαμψης. Μέχρι στιγμής τα σήματα που στέλνουν διάφοροι, οι λεγόμενοι πρόδρομοι δείκτες, παραμένουν μικτά και θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστική η πορεία των δεικτών στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

• Ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο παρουσίασε μια ενθαρρυντική ανάκαμψη, με την εταιρεία που τον καταρτίζει να κάνει λόγο για κάποιες ενδείξεις πως μπορεί η ελληνική μεταποίηση να βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκαμψης. Αίσθηση προκάλεσε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια στη συγκεκριμένη μέτρηση καταγράφηκε αύξηση των νέων παραγγελιών για τις εξαγωγές.

• Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την δυναμική που είχε ο τουρισμός στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Τον Ιούνιο, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν σημάδια κόπωσης στον τουρισμό με τις αφίξεις να σημειώνουν πτώση 1,6% και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις μείωση 5,8%.

Ωστόσο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έκλεισε με αύξηση των αφίξεων κατά 6,4% ενώ τον Ιούλιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν άνοδο 9,1%.

• Οι επενδύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν αύξηση. Ωστόσο η ύφεση αποδείχθηκε οριακά χειρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και διαμορφώθηκε τελικά στο 0,9% και όχι στο 0,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Για την αγορά, όμως, τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο, πέριξ του 1%, εξακολουθούν να είναι συμβατά με την υπόθεση για έναρξη μιας ήπιας ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

• Στο «μέτωπο» των εσόδων, η ανησυχία παραμένει. Σε επίπεδο επταμήνου ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων. Ωστόσο τον Ιούλιο καταγράφηκε υστέρηση, μεταξύ άλλων και στο φόρο εισοδήματος. Ενισχύοντας, έτσι, την εστία προβληματισμού για τη φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα οποία πρέπει να αντληθούν έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

• Την ίδια ώρα σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τα αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων αποδείχθηκαν χειρότερα από ότι ανέμενε ο εμπορικός κόσμος, παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα ο τζίρος της αγοράς κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου μεσοσταθμικά κατά 10%. Επιπροσθέτως, το 53% των επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σχέση με το 2015 ενώ το ένα τρίτο δήλωσε στασιμότητα. Πάντως η εξέλιξη του όγκου στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε πτώση, αλλά με επιβραδυνόμενο πάντως ρυθμό σε σχέση με την πτώση 6,3% που είχε καταγραφεί το Μάιο.

• Κάμψη 8,1% σημείωσε η συνολική αξία των εξαγωγών στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων να εκτιμά πως οι δυνατότητες των Ελλήνων εξαγωγέων να συμβάλλουν στην ανάκαμψη περιορίζονται αισθητά, υπό το βάρος σειράς σημαντικών προβλημάτων: Έλλειψη ρευστότητας, περιορισμοί κεφαλαίων, υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις, καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου, κόκκινα δάνεια και υπερφορολόγηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress