Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
12oC
Λίγα σύννεφα
18 Δεκ 2018

Οι 2 + 11 λόγοι για… απαγορευτικό στις επενδύσεις

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ INVEST IN GREECE Οικονομία

Δελτίο… επικίνδυνων οικονομικών φαινομένων εξέδωσαν οι ξένοι επενδυτικοί κύκλοι για την Ελλάδα, καθώς δεκατρείς κορυφαίας σημασίας παράγοντες «φρενάρουν» την έξοδο της χώρας από την κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας και αδράνειας.

Στο 20ό επενδυτικό forum της Νέας Υόρκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να πείσει τους ξένους επενδυτές για την… έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον έπεσε στο κενό. Μάλιστα, η εξομολόγηση του υπουργού, ότι «οι επενδυτές έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες», δείχνει και το κλίμα που επικράτησε σε αυτήν την τόσο σημαντική εκδήλωση.

Τα ξένα επενδυτικά funds εμφανίζονται άκρως προβληματισμένα για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα και επί της ουσίας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα της… αποχής από την ανάληψη ρίσκου. Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα βρέθηκε πολλές φορές σε αμηχανία στις ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε από στελέχη ξένων funds για την απαξίωση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και κυρίως για τις τράπεζες οι οποίες έχουν στην κυριολεξία ισοπεδωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 ήταν 44,5 δισ. ευρώ! Δηλαδή, η συμμετοχή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το 2015, μετά το δάνειο που συνάφθηκε στο πλαίσιο του τρίτου και αχρείαστου προγράμματος στήριξης, ως αποτέλεσμα της… περήφανης διαπραγμάτευσης, έχει μειωθεί κατά 98%!

Η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών αντανακλάται και στη δυστοκία ουσιαστικής αποκλιμάκωσης του επιτοκίου στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, το οποίο κινείται σταθερά γύρω μεταξύ 4,20% και 4,30%. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο κινείται στο 4,30%, ενώ το αντίστοιχο πορτογαλικό, μετά και την ανακοίνωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει υποχωρήσει στο 1,80%. Επιπλέον, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, το αντίστοιχο 10ετές διαμορφώνεται στο 3,20%-3,30%, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης και των ελληνικών τίτλων. Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά επιτόκια των κρατικών τίτλων και η εικόνα πλήρους απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν δύο ισχυρότατα επιχειρήματα για τα οποία οι ξένοι επενδυτές… γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα.

Τα points που μας πετούν εκτός επενδυτικής λίστας

Δέκα σοβαρά εμπόδια που λειτουργούν ως αντικίνητρα για επενδύσεις εντοπίζουν, ειδικά αυτήν την περίοδο, οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να κάνει ένα ανοδικό ξέσπασμα είναι οι εξής:

1. Πολιτική αβεβαιότητα. Οι αγορές και οι επενδυτικοί κύκλοι έχουν προεξοφλήσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, ωστόσο ανησυχούν για το ενδεχόμενο και νέων εθνικών εκλογών μέσα σε λίγους μήνες λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι αυτό, γιατί η διεξαγωγή εκλογών με την απλή αναλογική θα ήταν μια επιζήμια εξέλιξη για την οικονομία. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία για το αν και εφόσον η επόμενη κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή έναν νέο εκλογικό νόμο, στην περίπτωση που θέλει να «κάψει» την απλή αναλογική.

2. Αδυναμία εξόδου στις αγορές. Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου μετά από 3-5 μήνες αφήνει… παγερά αδιάφορους τους ξένους επενδυτές. Κι αυτό βεβαίως είναι φυσιολογικό, καθώς θα πειστούν για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόνο όταν το Δημόσιο βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, το οποίο αποτελεί και το σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο μιας χώρας.

3. Τράπεζες. Η συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή απαξίωση αντανακλά την εξαιρετικά προβληματική εικόνα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε σχέση με τα μη εξηπηρετούμενα δάνεια. Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις δανείων σε ξένα funds αλλά και οι 140.000 πλειστηριασμοί έως το τέλος του 2021 ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

4. Απροθυμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο θέμα του Ελληνικού, αλλά και η αδράνεια σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών και τη λειτουργία της κρατικής διοίκησης, εκλαμβάνονται από τους ξένους ως σοβαρά εμπόδια στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ώστε να ξεφύγει από τη σημερινή κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και το 2019, τότε θα έχουν προκληθεί μη αναστρέψιμες βλάβες. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση της λίστα οικονομικής ελευθερίας, αλλά και στην 57η σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας,

5. Κλίμα παροχολογίας. Οι ξένοι επενδυτές δεν ανησυχούν μόνο για το γεγονός ότι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι στην πολιτική ατζέντα της τρέχουσα συγκυρίας κυριαρχούν μόνο οι παροχές. Ως εκ τούτου, το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να μεταθέσει οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον, όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρος πολιτικός ορίζοντας.

6. Πελατειακό κράτος. Οι εκπρόσωποι των διεθνών funds δεν κάνουν τα… στραβά μάτια όπως συμβαίνει με τους δανειστές στο ζήτημα του «ξεχειλώματος» του κράτους και των προσλήψεων. Συνδέουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα με την κυβέρνηση, στο κλίμα παροχολογίας το οποίο ισοδυναμεί με μια απέλπιδα προσπάθειά της για να σώσει ό,τι μπορεί να σώσει στις προσεχείς εκλογές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ανεβάζει υψηλότερα τον δείκτη αβεβαιότητας και αναξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

7. Υπερφορολόγηση. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση των… μισών φόρων στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2015 δεν αφήνουν περιθώρια στους ξένους επενδυτικούς οίκους προκειμένου να σκεφτούν την Ελλάδα ως ασφαλή και αποδοτικό προορισμό των κεφαλαίων τους.

8. Φυγή επιχειρήσεων. Η μεταφορά έδρας από μεγάλες ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό αυξάνει το επίπεδο των… κακών εντυπώσεων που στέλνει η οικονομία μας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Μάλιστα, έχει μεταφερθεί… επισήμως και ανεπισήμως προς την κυβέρνηση η αυτονόητη άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να ζητεί από τους ξένους να φέρουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν τα ελληνικά μεταναστεύουν στο εξωτερικό…

9. Ιδιωτικό χρέος. Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο δυσθεώρητο επίπεδο των 320 δισ. ευρώ ή 160% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος, εκ των οποίων τα 220 δισ. έχουν… κοκκινίσει. Σήμερα, 4,3 εκατ. οφείλουν στην Εφορία, 1,3 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ περίπου 500.000 δανειολήπτες βρίσκονται στο «κόκκινο». Το υψηλό ιδιωτικό χρέος κρίνεται ως άκρως απαγορευτικό για επενδύσεις σε μια χώρα όταν συνδυάζεται με υπερφορολόγηση, ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης, αναποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων κ.λπ.

10. Δικαιοσύνη – διαφθορά. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ο τρόπος με τον οποίο απονέμεται προκαλούν εντονότατο προβληματισμό στους ξένους επενδυτές και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Όπως έχει καταγραφεί, η αργή απονομή της Δικαιοσύνης, οι κωλυσιεργίες αλλά και οι… ύποπτες αποφάσεις ή και «κουκουλώματα», που φτάνουν έως το μπλοκάρισμα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων αλλά και την προστασία διαπλεκόμενων συμφερόντων, μας… πετάνε εκτός focus list των ξένων επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, το 2017 η Ελλάδα βρέθηκε στην 59η θέση, ενώ ο μεγαλύτερος βαθμός καταγγελιών αφορά κατά σειρά στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων, των υπουργείων, των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, των οικονομικών υπηρεσιών, των περιφερειών, των στρατιωτικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων.

11. Διεθνές κλίμα. Η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις το 2019 εν μέσω πλήρους εξέλιξης της ανοδικής τάσης στα επιτόκια, καθιστά τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς απέναντι σε χρεοκοπημένες χώρες όπως η Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συμβάλλει με υψηλό βαθμό βαρύτητας στη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress