Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
22 Φεβ 2016

Οι 10 αλλαγές στην εφορία

Αυτιάς-Εφορία Χρήμα & Πολίτης

Αυξάνονται οι δόσεις πληρωμής φόρουσε πέντε ή έξι,ξεκινούν οι δηλώσεις αυτή την εβδομάδα, δεν θα συμπίπτει ΕΝΦΙΑ με εισόδημα

 

 

του Γιώργου Αυτιά

Σημαντικές διαφοροποιήσεις φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των φόρων το 2016.Σύμφωνα με πληροφορίες,το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την αύξηση των δόσεων πληρωμής της Εφορίας,σε πέντε-έξι μηνιαίες, ώστε να μη συμπίπτουν με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθεί το περιουσιολόγιο με πολλές αλλαγές. Δηλαδή, δεν θα πληρώνουμε κάθε δύο μήνες τον φόρο, αλλά κάθε μήνα!

Αναλυτικά:

1.Αυξάνονται οι δόσεις πληρωμής φόρουσε πέντε ή έξι. Αυτό σημαίνει ότι οι τρειςδόσεις που πληρώναμε ανά δίμηνο γίνονται πέντε-έξι ανά μήνα. Έτσι, μικραίνει μεν η δόση, αλλά ο φόρος παραμένει ο ίδιος. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότιη μικρότερη δόση διευκολύνει τον πολίτη.

  1. Δεν θα συμπίπτουν δόσεις της Εφορίας με δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ήδη, από πέρυσι παρατηρήθηκε κόπωση στην πληρωμή των φόρων. Υπήρξαν μήνες που ΕΝΦΙΑ, Εφορία και ρύθμιση των 100δόσεων συνέπιπταν μαζί. Αυτό η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει.
  2. Ξεκινούν οι δηλώσεις αυτή την εβδομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώνεται και ο κύκλος των επιδόσεων μέσω του συστήματος των βεβαιώσεων εισοδήματος, ενώ σε εγρήγορση είναι όλα τα λογιστικά γραφεία των επιχειρήσεων, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων.
  3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται το περιουσιολόγιο. Εδώ θα αναγραφούν τα πάντα.«Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία του περιουσιολογίου για να βάλουμε φόρο περιουσίας»,δηλώνει ο κ. Αλεξιάδης. «Δεν σχεδιάζουμε να συσχετίσουμε το περιουσιολόγιο με φόρο περιουσίας. Στο έγγραφο που έχουμε δώσει στους “θεσμούς”, υπάρχει ειδική παράγραφος που λέει ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει τη βάση για φορολογία. Σαφέστατα. Άλλο πράγμα να καταγράψεις την περιουσία και άλλο να τη χρησιμοποιήσεις για φορολόγηση:Μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα αναρτηθεί στο Taxis μία φόρμα που θα έχει τα περιουσιακά στοιχεία που ήδη ξέρει το υπουργείο, για παράδειγμα αυτοκίνητα, ακίνητα, οικόπεδα κ.λπ. Θα υπάρχουν ακόμη κενά τετράγωνα για να βάλει ο πολίτης αυτά που δεν ξέρουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θα κάνει μεγάλες διορθώσεις στο περιουσιολόγιο».

5.Σε ό,τι αφορά κινητές αξίες, θα αναγράφεται στο περιουσιολόγιο ό,τι έχει ασφαλιστεί. Δηλαδή, έργα μεγάλη αξίας ή πίνακες κ.λπ.

6.Θα επιταχυνθούν όλες οι διασταυρώσεις για εισοδήματα που δηλώθηκαν. Ιδίως όσοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα. Από τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 στην Εφορία 8.516.953 Έλληνες,ένας στους τρεις δήλωσε εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Δείτε τι δηλώθηκε:

Έως 5.000 ευρώ δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 1.445.563 Έλληνες.

Από 5.000 έως 10.000 ευρώ δηλώνουν 1.608.859 Έλληνες.

Από 10.000 έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1.023.317 Έλληνες.

Από 15.000 έως 20.000 ευρώ δηλώνουν 788.812 Έλληνες.

Πάνω από 20.000 ευρώ δηλώνουν όλοι οι λοιποί Έλληνες.

  1. Οι αυξημένοι φόροι θα είναι πολλοί και για πολλούς. Ιδίως σε εισοδήματα άνω των 30.000 λόγω αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,για επαγγελματίες η προκαταβολή από 55%πάει στο 75%, σε επιχειρήσεις ο φόρος από 26% σε 29% και για τους αγρότες η προκαταβολή από 55% σε 75%.
  2. Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κ.λπ.), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι τις κρατάμε πέντε έτη! Δηλαδή, τις αποδείξεις του 2016 έως το 2021.Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κ.λπ. (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία), η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

9.Η φορολογική ελάφρυνση θα γίνεται μόνο μέσω κάρτας και αποδείξεων. Ό,τι αναγράφεται στη φορολογική δήλωση ως δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω κάρτας ή μέσω τράπεζας. Θα αναγνωρίζεται πλέον για το αφορολόγητο μόνο ό,τι θα περνάει μέσω τράπεζας. Αφορά ενοίκια, ιατρικά έξοδα, αγορές Ι.Χ. και δαπάνες οικογένειας. Το χτίσιμο του αφορολόγητου θα έχει σχέση με τοεισόδημα.

  1. Έρχεται μείωση έως καταργήσεως των φοροελαφρύνσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως διατηρηθούν για χαμηλόμισθους και καταργηθούν για υψηλόμισθους. Το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο αν υπάρχει«πλαστικό» χρήμα, δηλαδή κάρτα.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

Αγορά Αγαθών

Φροντιστήρια

Ιδιωτικά Σχολεία

Ενοίκια-Νοσήλια

Ξενοδοχεία

Εστιατόρια-Ταβέρνες

Σούπερ Μάρκετ

Σχολικά-Κινητά-Πετρέλαιο

Βενζίνη -Σέρβις Ι.Χ.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 20/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ