Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Ο «χορός» κέρδους πάνω από τον θάνατο

Φάρμακα Οικονομία

Τρόμος, υστερία, φόβος. Δεν πέρασαν ούτε δύο χρόνια από τη στιγμή που ο πλανήτης «έτρεμε» για την ασφάλειά του από την επανεμφάνιση του ιού Έμπολα, για να έρθει μία νέα υστερία. Αυτήν τη φορά, είναι ο ιός Ζίκα και, όπως και με τον Έμπολα, ούτε αυτός έχει εμβόλιο.

του Στέφανου Τσουλάκη

Στην αρχή της νέας χιλιετίας ήταν η «φονική τριάδα» με τη νόσο των πουλερικών, τον ιό Sars και τη νόσο των χοίρων.

Το 2014, ο πλανήτης θυμήθηκε τον ιό Έμπολα. Ένας ιός, που ποτέ στην ουσία δεν είχε εξαλειφθεί, καθώς τα αίτιά του βρίσκονται στο επίπεδο ζωής και όχι σε κάποιο… μυστηριώδες στέλεχος κάποιου βακτηρίου. Η γενεσιουργός αιτία του ιού Έμπολα απαλείφθηκε από κάθε αναφορά στα δελτία ειδήσεων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται μόνο στη φημολογία.

Αποτέλεσμα; Να στηθεί ένα πανηγύρι κέρδους πάνω από τον φόβο. Ο ιός Έμπολα είχε επανεμφανιστεί άλλες 36 (!) φορές πριν από το ξέσπασμα του 2014, με τον δυτικό κόσμο να «σφυρίζει αδιάφορα», μέχρι που ήρθε το ενδιαφέρον μέσα από την «καλλιέργεια» του τρόμου από τα ΜΜΕ. Στο πρώτο κρούσμα Έμπολα στον δυτικό κόσμο, ο φόβος πήρε τη μορφή φρενίτιδας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έριξε «λάδι στη φωτιά» του τρόμου, καθώς προέβλεπε πως περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο πολιτών κινδυνεύει να μολυνθεί από τον ιό. Ο φόβος που δημιουργούσε η έλλειψη ενός εμβολίου οδήγησε στο αμέσως επόμενο λογικό βήμα, που οδηγεί το ένστικτο της επιβίωσης. Στην πρόληψη.

Ο ιός Έμπολα, στο ξέσπασμα του 2014, προσέβαλε συνολικά 10.141 ανθρώπους, προκαλώντας 4.922 θανάτους παγκοσμίως, με τα θύματα στον δυτικό κόσμο να αγγίζουν τον τρομερό αριθμό των… τεσσάρων.

Ο νέος φόβος που «ακούει» στο όνομα Ζίκα

Ο ιός Ζίκα είναι η νέα μόδα στην «εκστρατεία του τρόμου», καθώς δεν υπάρχει τρόπος προστασίας από τον ιό Ζίκα, πέραν των συμβατικών εντομοαπωθητικών και τις κουνουπιέρες. Παράλληλα, αυξάνεται η φημολογία πως ο ιός συνδέεται με τη μικροεγκεφαλία, παρόλο που οι επιστήμονες επιμένουν να μην το επιβεβαιώνουν.

Ο ιός έχει συνδεθεί και με την έξαρση του κρουσμάτων μικροεγκεφαλίας στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και τον Ιανουάριο, που έχουν φτάσει περίπου τις 3.000 περιπτώσεις.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, πάντως, προανήγγειλε την εκχέρσωση μεγάλων εκτάσεων που κατοικεί ο συγκεκριμένος τύπος κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η έξαρση του φαινομένου. Με τη Βραζιλία να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν στο Ρίο και τα έργα να έχουν καθυστερήσει αρκετά, ενώ, παράλληλα, έχει εκφραστεί και η ανησυχία για την υγιεινή των χώρων των εγκαταστάσεων, η Ντίλμα Ρούσεφ προχωρά σε μία ακόμη βίαιη επίθεση κατά των βιοτόπων της χώρας του καφέ.

Ο φόβος να φυλάει τα έρμα…;

Όταν ξέσπασε η νόσος της γρίπης των πτηνών αυτοί που «πανηγύριζαν» ήταν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και το αμερικανικό πεντάγωνο. Ο λόγος; Η ανακοίνωση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για τη χορήγηση 7,1 δισ. δολαρίων για την προληπτική αντιμετώπιση του ιού, όπως και τα επιπλέον 1 δισ. δολάρια για την αγορά του φαρμάκου Tamiflu.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα αγοράστηκαν από την εταιρεία Gilead Sciences, στην οποία ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ήταν ακόμη μέτοχος και είδε την αξία της εταιρείας να εκτοξεύεται από τα 7 δολάρια ανά μετοχή στα 50! Μία μικρή υποσημείωση… μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του Τζορτζ Μπους, ο Ντόναλντ Ράμσφλεντ είχε αγοράσει ένα επιπλέον πακέτο μετοχών ύψους 18 εκατ. δολαρίων…

Η γρίπη των πτηνών εξαφανίστηκε από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, καθώς μέσα σε 10 χρόνια συνολικά που ήταν σε «έξαρση» ο ιός, τα θύματα δεν ξεπέρασαν τα 375.

Στην έξαρση του ιού Έμπολα υπήρξαν πολυεθνικές, όπως οι Ibio, Tekmira Pharmaceuticals, Lakeland και Alpha ProTech, που είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, σημειώνοντας κέρδη που άγγιξαν το 140%, παρόλο που η θεραπεία από τον ιό περιλάμβανε, κυρίως, καθαρό νερό και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και ξεκούραση. Για αυτό και μόλις τέσσερα ήταν τα θύματα του ιού εκτός Αφρικής, καθώς δεν είχαν διαγνωστεί εγκαίρως, ώστε να προχωρήσει η θεραπεία τους.

Ο ιός Ζίκα βρίσκεται, πλέον, στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τον φόβο (;) των κυβερνήσεων να οδηγεί σε νέες πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές, προχωρώντας στην περαιτέρω εκχέρσωση των εκτάσεων του Αμαζονίου.

Όταν η σκόνη από τον νέο ιό καταλαγιάσει, τι θα απογίνουν, άραγε, όλες αυτές οι εκτάσεις; Θα δοθούν και πάλι πίσω στον μεγαλύτερο χερσαίο «πνεύμονα» του πλανήτη μας ή θα γίνουν και αυτά βορά στις επιθυμίες των πολυεθνικών, που θα έρθουν να επενδύσουν φέρνοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη;

Η «καλλιέργεια» του φόβου έχει οδηγήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό σε μεγάλα λάθη κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Η γνώση ήταν, πάντα, το μεγαλύτερο όπλο, και, όπως είχε πει και ο Σένεκας, Timendi causa est nescire. Η αιτία του φόβου είναι η άγνοια…

 

το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict