Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
1 Φεβ 2021

Ο χάρτης των φορολογικών υποχρεώσεων που «τρέχουν»

Φοροι Εφορία Νέα

«Βουνό» είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια φορολογουμένους και το 2021, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό δόσεις για ρυθμισμένες οφειλές.

Παράλληλα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι έπρεπε να έχουν καταβάλει στην Εφορία φόρους συνολικού ύψους 3,98 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή είχαν διορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν ηλεκτρονικά την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2020. Το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 423 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ημερομηνία έληξε και η προθεσμία μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών να καταβάλουν την 7η δόση του φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό που έπρεπε να πληρωθεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπολογίζεται σε 745 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου εξέπνευσε η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 625 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος), ή σε 48 μηνιαίες δόσεις, αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.ά.)

Ποιες δόσεις μεταφέρονται

Οφειλές οι οποίες θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και αφορούν δόση ή δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία «παγώνουν».

Οι δόσεις που «παγώνουν» θα μεταφερθούν για πληρωμή στο τέλος των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, καθώς και εργαζομένους που είναι σε αναστολή συμβάσεων.

Τέλη κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε για πολλές πληρωμές, όπως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, που πήρε παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μηδενικά θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Όπως είχε ανακοινωθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αυξηθούν σε καμία περίπτωση τα τέλη κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα, εξαιτίας της ανόδου των εκπομπών CO2 που προκαλεί το νέο πρότυπο μέτρησης, μειώνοντας τις τιμές χρέωσης και αντίστοιχα αυξάνοντας όρια των εκπομπών που αλλάζουν οι συντελεστές χρέωσης.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις μισθών

Σημαντικές αλλαγές στον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα τεθούν σε ισχύ από φέτος.

Εξαιτίας των αλλαγών, τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια φορολογούμενοι θα είναι μειωμένα.

Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα δουν τις ετήσιες επιβαρύνσεις από τον φόρο εισοδήματος να μειώνονται έως και 60%, ενώ για φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μηδενίζεται.

Ευνοημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2020 και από την πληρωμή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επίσης μεγάλου ύψους για τα εισοδήματα του 2021. Λιγότερο ευνοημένοι θα είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κορονο-χρέη: Την άνοιξη η απόφαση

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το «παράθυρο» μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 120. Υπέρ μιας νέας ρύθμισης οφειλών έχουν ταχθεί και τα στελέχη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθώς εκτιμούν πως δεν είναι ασύμβατη με την κουλτούρα των πληρωμών μια διευκόλυνση στην εξόφληση των οφειλών μετά την πανδημία. Πάντως, για την επόμενη αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο φαίνεται ότι μεταφέρονται οι τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση των χρεών της πανδημίας, όταν θα υπάρχει μια μεγαλύτερη βεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και το αποτύπωμά της στην οικονομία,

Αναδρομικά: Ξεκινά τρίμηνο πληρωμών

Η αρχή θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου με τους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, θα ακολουθήσουν τον Μάρτιο-Απρίλιο οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα πληρωθούν τα ποσά και στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το Πάσχα το αργότερο θα εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις που οφείλονται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης θα πληρωθούν, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, σε τρεις δόσεις, ως εξής:

·       Στους νέους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

·       Στους παλαιούς συνταξιούχους που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016.

·       Σε όλους τους δικαιούχους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους, που θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 17 μηνών για τους νέους και 18 μηνών για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Καθώς οι νέοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν τις αυξήσεις τους τον Φεβρουάριο και οι παλαιοί τον Μάρτιο, τα αναδρομικά θα είναι 17-18 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς υπέβαλαν αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά, δικαιούνται εξαρχής το 100% της αύξησης.

Εργαζόμενοι – συνταξιούχοι

Παράλληλα, αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο, οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό, γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο με σημαντική καθυστέρηση.

Εξάλλου, άλλοι 56.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο –προ νόμου Κατρούγκαλου– καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως την 1η Μαρτίου 2022.

Κληρονόμοι

Όσον αφορά στα αναδρομικά στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα καταβληθούν ως εξής:

·    Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

·    Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

·    Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές, οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ