Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
15 Φεβ 2016

Ο τουρισμός ζει τα ξενοδοχεία… πεθαίνουν

Ξενοδοχεία-παρασκήνιο Οικονομία

Το 2015 ήταν μια ευνοϊκή χρονιά για τον τουρισμό, με τους ξένους που επισκέφτηκαν την Ελλάδα να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Παρ’ όλα αυτά όμως, μεγάλα και ιστορικά ξενοδοχείαδεν άντεξαν στην κρίση των τελευταίων ετώνκαι έβαλαν λουκέτο, ενώ άλλα «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές κάτω της αξίας τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με τους ξένους –και κυρίως τους Τούρκους– να καιροφυλακτούν, προκειμένου να αρπάξουν τα «φιλέτα» της τουριστικής μας βιομηχανίας. Μεταξύ αυτών και μια ξενοδοχειακή μονάδα, που ανήκει στην οικογένεια Καραμανλή.

Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα έχουν κλείσει 93 ξενοδοχεία και άλλα 175 σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Αυτή την εποχή, στη λίστα των προς πώληση ξενοδοχείων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται και το «Λητώ», στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου.

Ένα μικρό παλάτι που στο παρελθόν φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον στρατάρχη Τίτο, τον Καντάφι, τη Σοράγια, τον Χάρισον Φορντ, τη Μόνικα Μπελουτσι και δεκάδες άλλους επωνύμους.

Ενοικιαστής του ξενοδοχείου είναι ο κ. Μπάμπης Πανταζόπουλος, ο οποίος έχει παντρευτεί εξαδέλφη της Αλίκης Καραμανλή, της αείμνηστης μητέρας του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή.

Το ξενοδοχείο αυτό έχει περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ από το 2013,ενώ στη συνέχεια έγινε η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα πώλησής του.

Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί εκ νέου να προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχείου μέσω ηλεκτρονικής και διαφανούς διαδικασίας. Μόνο που και πάλι υπάρχει ένα ζήτημα που εμποδίζει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Αυτό δεν είναι άλλο από τη σύμβαση ενοικίασης του ξενοδοχείου, η οποία, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, λήγει το 2028.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αν όντως ο αγοραστής του ξενοδοχείου έχει «παντρευτεί» τον ενοικιαστή έως το 2028 και θα πρέπει να περιμένει να λάβει ετησίως ποσό ύψους 200.000 ευρώ, που είναι το ενοίκιο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι για το ξενοδοχείο έχουν προσεγγίσει τον ενοικιαστή, ο οποίος –ούτε λίγο ούτε πολύ– θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να φύγει, παρά μόνο αν το τίμημα «έξωσης» που θα του καταβληθεί θα ανέρχεται στο ικανοποιητικό για αυτόν ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ!

Αυτό είναι προφανές ότι περιπλέκει την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πώληση.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ γνωρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο δεν αναμένεται να κινήσει διαδικασίες για ακύρωση της μίσθωσης, η οποία έγινε χωρίς της συγκατάθεσή της, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Το «Λητώ» έχει «βάλει στο μάτι» ο όμιλος Dogous, που επιχειρεί να μπει δυναμικά στην τουριστική αγορά της Μυκόνου.

Στην Αθήνα, το «Εσπέρια», το «La Mirage», το «Athens Imperial», το «Αμαρυλλίς Inn», το «Αθηναία», το «CityPlazza» το «Πεντελικόν» είναι μερικά από τα ξενοδοχεία που έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου με 385 δωμάτια στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, που το 2010 πωλούνταν έναντι 145 εκατ. ευρώ, το 2013 έπεσε στα 95 εκατ. ευρώ και φέτος πωλείται για 70 εκατ.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε επαφές και με Έλληνες εφοπλιστές, ενώ έχουν επιστρατεύσει κυριολεκτικά διεθνή μεσιτικά γραφεία, για να εκποιήσουν με πολύ χαμηλά τιμήματα τις περιουσίες τους.

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πάνω από 2.000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα είναι προς πώληση.

Πωλητήρια μπήκαν φέτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα συγκροτήματα που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς, στη Σάμο, στην Κόρινθο, στη Φθιώτιδα, στην Πέλλα, στην Καβάλα, στην Αχαΐα, στη Βοιωτία, στη Μεσσηνία, στη Φωκίδα και στη Λακωνία. Από αυτά ξεχωρίζουν –σε ότι αφορά το ύψος της επιδιωκόμενης τιμής– οι αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείου 600 κλινών που αναπτύσσεται σε έκταση 110 στρεμμάτων στην Κέρκυρα έναντι 55 εκατ. ευρώ, για την πώληση μονάδας στη Μύκονο έναντι 20 εκατ. ευρώ και για την πώληση μονάδας που αναπτύσσεται σε έκταση 85 στρεμμάτων στη Χαλκιδική έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Aν και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και από Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια είναι υπαρκτό, η αγορά κυριαρχείται από τους αγοραστές. Πρόσθετος λόγος, οι ολοένα και περισσότερες κατασχέσεις ξενοδοχειακών ακινήτων από τις τράπεζες, που στη συνέχεια οδηγούνται στην αγορά προς εκποίηση.

H τρέχουσα οικονομική κατάσταση και το ασαφές οικονομικό περιβάλλον φρενάρουν… οποιαδήποτε σοβαρή εκδήλωση ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία.

H υψηλή δανειοδότηση των περισσότερων ξενοδόχων αποτελεί βρόγχο για την επιβίωσή τους, ενώ η κάθετη πτώση των τιμών προσφοράς στους touroperators, εξαιτίας του ανταγωνισμού αλλά και των χαμηλών τιμών με τα πακέτα (allinclusive),που προσφέρουν πλέον τα 5 αστέρων ξενοδοχεία, έχει απομειώσει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Στο μεταξύ, η Eurobank με το «KingGeorge» στο Σύνταγμα και η AlphaBank με την «κληρονομιά» της Ιονικής, το «Hilton», αναζητούν το τελευταίο διάστημα αγοραστές, μόνο που οι ζητούμενες τιμές δεν προκαλούν ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνουν, πέρα από τα στοιχεία ενεργητικού, την τοποθεσία και το brand, που για να γυρίσουν σε κερδοφορία θα πρέπει οι μονάδες αυτές να έχουν πληρότητα 75% για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών. Αντίθετα, τα πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έχουν δει πτώση, όχι μόνο στη διαμονή των ξένων τουριστών –ως αποτέλεσμα των επεισοδίων έξω από τη Bουλή–, αλλά και από το «πάγωμα» του συνεδριακού τουρισμού, που έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%.

 

Στη Ρόδο

Δύο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στη Ρόδο βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε αναζήτηση επενδυτή-αγοραστή. Tο πρώην «SofitelCapsisRhodes» της Nτίας Kαψή, στην παραλία της Iξιάς, από την τράπεζα Eurobank, στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περιέλθει το συγκρότημα, που αποτελείται από πέντε κτήρια και 691 δωμάτια με δυναμικότητα 1.820 κλινών, ενώ διαθέτει συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 8.000 ατόμων.

Το πολυτελές ξενοδοχείο, γνωστό ως πρώην «Hilton» της Ρόδου, το «ImperialRhodes», που ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά και ξαναλειτούργησε τον Απρίλιο του 2011 υπό τη διαχείριση της ξενοδοχειακής αλυσίδας Sheraton, έχει ανατεθεί στην κορυφαία αμερικανική εταιρία realestateCarlton για την εύρεση αγοραστή.

 

Στο «σφυρί» 15 στη Θεσσαλονίκη

H κρίση έχει πλήξει και τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με την τοπική Ένωση Ξενοδόχων, τα προς πώληση ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας ξεπερνούν τα 15 αυτόν τον καιρό. Το μεγαλύτερο από αυτά, δυναμικότητας 407 δωματίων, πωλείται, σύμφωνα με αγγελία στο ίντερνετ, έναντι 35 εκατ. ευρώ. Στα υπόλοιπα οι τιμές ποικίλλουν, ξεκινώντας από τα 400.000 ευρώ για ξενοδοχείο 13 δωματίων και φτάνοντας στα 18 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο 60 δωματίων.

Συνολικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι προς πώληση εννιά ξενοδοχεία, δύο στον Δήμο Αγίου Γεωργίου (Bόλβης στο εξής), αλλά και μεμονωμένα στον Χορτιάτη, τον Tρίλοφο, τη Σίνδο και στον Δήμο Θερμαϊκού.

Στη Χαλκιδική υπάρχουν αγγελίες στο ίντερνετ και σε μεσιτικά γραφεία για συνολικά 55 ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ολόκληρος ο νομός διαθέτει συνολικά 400 ξενοδοχεία και χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα προς πώληση ξενοδοχεία είναι διάσπαρτα, κυρίως στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, όμως υπάρχουν ορισμένα και στις ανατολικές ακτές, αλλά και στην ορεινή ζώνη του νομού. Οι τιμές και στη Χαλκιδική ποικίλλουν, από 270.000 ευρώ που αποτιμάται ένα μικρό συγκρότημα στη Σιθωνία έως 11 εκατ. ευρώ που κοστίζει μεγάλο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα.

 

Εκατοντάδες αγγελίες

Σε όλα τα νησιά της χώρας, εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν βγει «στο σφυρί». Στη βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία αναζητούν αγοραστή στη Θάσο, μεταξύ των οποίων και δυο-τρεις μεγάλες μονάδες με τιμές που φτάνουν έως τα 6,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη επτά ξενοδοχεία πωλούνται στη Σκιάθο σε τιμές που κυμαίνονται από το 1,2 έως και τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Μονωμένα ξενοδοχεία (δύο έως πέντε) πωλούνται στην Πιερία, τις Σέρρες, στην Kοζάνη, στα Ιωάννινα, στην Kαβάλα και στο Πήλιο.

Η εντυπωσιακή είδηση, ωστόσο, έρχεται από την Κρήτη.

Οι ιδιοκτήτες σχεδόν 750 ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, αλλά και στο βάρος του υπέρογκου δανεισμού και της κρατικής, επιδοτούμενης, επιχειρηματικότητας των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα να πωλούν τις επιχειρήσεις τους.

Πρόκειται για μικρές μονάδες επιπλωμένων διαμερισμάτων ή ξενοδοχεία 20-30 κλινών, μέχρι ξενοδοχεία πολυτελείας εκατοντάδων κλινών. Ακόμα και κτισμένα την τελευταία δεκαετία.

Το μεγαλύτερο τίμημα πώλησης φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολλές άλλες γνωστές μονάδες πωλούνται από 30-40 εκατ. μέχρι και 55 εκατ. ευρώ.

Μόνο σε ένα μεσιτικό γραφείο, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και έχει γραφείο στο νησί, υπάρχουν 551 αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει σε πλειστηριασμό τα φημισμένα «Ξενία» Κομοτηνής, Θάσου Πλαταμώνα, Έδεσσας, Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Βυτίνας και Άνδρου και μια σειρά από πανέμορφα αρχοντικά σε όλη την Ελλάδα.

Τα τρία Αρχοντικά Ξηραδάκη, Μουσλή και Ευαγγελινάκη αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με αξιόλογα επιμέρους στοιχεία και λειτούργησαν επί σειρά ετών ως ξενώνες.

Τα Αρχοντικά Ξηραδάκη και Μουσλή βρίσκονται στη Μακρυνίτσα, ιδιαίτερα δημοφιλή παραδοσιακό οικισμό του Πηλίου, μόλις 17 χλμ. από την πόλη του Βόλου. Το Αρχοντικό Ξηραδάκη έχει δομημένη επιφάνεια 637 τ.μ., ενώ το Αρχοντικό Μουσλή 439 τ.μ.

Το Αρχοντικό Ευαγγελινάκη βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Μηλιών, οικισμό με σημαντική ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, που αποτελεί την αφετηρία της τουριστικής σιδηροδρομικής διαδρομής του Πηλίου. Το αρχοντικό έχει δομημένη επιφάνεια 390 τ.μ..

Επίσης, πωλείται και το εκπληκτικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα, που κτίστηκε από Ιταλό ναύαρχο στις αρχές του αιώνα.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 13/02/2016

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict