Navigation
19
Νοέ
location
Αθήνα
20oC
Ασθενής Βροχή
25 Απρ 2016

Ο Τόμσεν αλλάζει το «ΔΝΤ Ελλάδος»

Τόμσεν ΔΝΤ Οικονομία

Όχι μόνο θα μείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον κάνει σκληρότερη τη σύνθεση της μόνιμης αντιπροσωπείας του στη χώρα

του Χρήστου Κώνστα

Ο «Σαλονικιός» Γουές Μακ Γκρου, που μόλις πριν από τρία χρόνια είχε διαδεχθεί «τον σκληρό, ιδιαίτερα παρεμβατικό και αντιπαθητικό» Μπομπ Τράα, αποχωρεί από την Αθήνα και επιστρέφει να αναλάβει καθήκοντα στην Ουάσινγκτον.

Ο Πολ Τόμσεν, ως επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, φέρνει στην ελληνική πρωτεύουσα έναν ακόμη πιο σκληρό τεχνοκράτη και αναδιαρθρώνει πλήρως την ομάδα του.

Ήδη, ο ινδικής καταγωγής, γνωστός από τη συμμετοχή του στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, Ρίσι Γκογιάλ, έχει μετακομίσει στην Ιταλία, η οποία, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα υποχρεωθεί να ζητήσει την τεχνική συνδρομή του ΔΝΤ, αφού το δημόσιο χρέος της ξεπερνά πλέον το 132,5% του ΑΕΠ. Η κα Εμπίλ Στέφανι προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ουκρανία.

Η κρίση στην Ευρώπη αναβάθμισε πολιτικά και οικονομικά την επιρροή του πάλαι ποτέ ασθενούς και ασήμαντου Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Ποια είναι η… συνταγή του

Παραδοσιακά, η δράση του ΔΝΤ είχε στόχο τις φτωχές ή χρεοκοπημένες τριτοκοσμικές χώρες, όπου εφάρμοζε, σχεδόν πάντα, την ίδια συνταγή:

Πρώτα «κούρεμα» χρέους, αμέσως μετά μεγάλη υποτίμηση και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη δομή της οικονομίας, που άνοιγαν τον δρόμο στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που έρχονταν, εκμεταλλεύονταν τη φτήνια της εσωτερικής αγοράς, επένδυαν σημαντικά ποσά και δημιουργούσαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.Έτσι, η φτωχή Βραζιλία και η πτωχευμένη τουρκική οικονομία σύντομα, εφαρμόζοντάς τα, εξελίχθηκαν και κατέκτησαν θέση στις«G20», τις 20 ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Η δραστηριοποίηση του ΔΝΤ στην Ευρώπη είχε προφανώς εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα… Την πόρτα άνοιξε η ελληνική κρίση, αλλά τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ συμμετέχει ως ισότιμο μέλος σε όλες τις συνόδους υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), αφού πλέον έχει αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου.

 

Oι παρεμβάσεις του

Οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ είναι εμφανείς στις πολιτικές επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ με την ανάληψη της Διεύθυνσης από τον Πολ Τόμσεν αυξήθηκε ραγδαία η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Τομέα, όπως και η παρεμβατικότητά του σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα, θεωρείται πλέον σίγουρη η συμμετοχή του και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, με κύρια ευθύνη την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αλλά και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου, που παίρνει τη μορφή Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ότι η μόνιμη εκπροσώπηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα πρέπει να στελεχωθεί από τεχνοκράτες με εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, πώλησης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων σε funds και εφαρμογής της περιβόητης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ».

Ο οικονομολόγος Γουές Μακ Γκρου, που αποχωρεί, έχει σπουδάσει Οικονομικά και κατέχει διδακτορικό τίτλο από φημισμένο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Είχε αναλάβει, επισήμως, καθήκοντα μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013. Είναι, φυσικά, Αμερικανός υπήκοος. Ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Μακ Γκρου, από τη Σμύρνη, όπου υπηρετούσε ως διπλωματικός υπάλληλος των ΗΠΑ, μετατέθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι το 1999 κατείχε τη θέση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», ενώ αργότερα, από το 2004 έως το 2009, ως πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είχε γίνει μόνιμος κάτοικος της Θεσσαλονίκης.

Από το 1971 μέχρι και το 1975, ο ΓουέςΜακΓκρου φοίτησε στη Θεσσαλονίκη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Pinewood, από το οποίο και αποφοίτησε για να φύγει στη συνέχεια για σπουδές στις ΗΠΑ. Όμως, η σχέση του με την Ελλάδα συνεχίστηκε πολλαπλώς. Την περίοδο 1979-1980 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί για μία σχολική χρονιά στο «Ανατόλια», αλλά και να επανέλθει στο κολέγιο κάποια καλοκαίρια τα επόμενα χρόνια και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο camp του «Ανατόλια».

Ο Γουές Μακ Γκρου εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2004 και προτού εμπλακεί στις ελληνικές διαπραγματεύσεις είχε εργαστεί σε μια σειρά από χώρες, όπως ο Ισημερινός, η Τουρκία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Κύπρος…

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/04

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress