Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
8 Μαΐ 2015

Ο συμβιβασμός φέρνει αλλαγές στο ΦΠΑ

ΦΠΑ Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για βασικό συντελεστή 15% δείχνει να εγκαταλείπεται, ενώ παράλληλα φαίνεται πως ούτε και το 16% θα προχωρήσει, καθώς η απόσταση από το 23%, δηλαδή οι 7 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ίσως πάνω από 3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες των θεσμών.

Με αυτά τα δεδομένα, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ξεκινά η συζήτηση για τα τρόφιμα, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%. Μόνο και μόνο το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 3 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 16%) ως 5 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 18%) ποσοστιαίες μονάδες, κάνει πολλούς εντός της κυβέρνησης να… ανατριχιάζουν. Γι’ αυτό υπάρχει ήδη σενάριο να πάνε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά και το ψωμί στο μειωμένο συντελεστή, που «παίζει» ανάμεσα στο 6,5% (το πολύ καλό σενάριο) και στο 9%, ενώ υπάρχουν και πιο τολμηρές εισηγήσεις για μηδενικό συντελεστή σε αυτά τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως ισχύει στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειωτέον ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζονται διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ ανά κατηγορία τροφίμου, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο όπου υπάρχουν συντελεστές 6%, 12% και 21% ειδικά στα είδη διατροφής.

Αυτό που παρατηρούν, πάντως, έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι ότι για τον τελικό απολογισμό των αλλαγών του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ενεργειακού κόστους άρα η μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους μεταφορών, παράγοντες διόλου αμελητέοι ειδικά στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, από το 13% που βρίσκονται σήμερα οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η εστίαση, οι μεταφορές προσώπων, θα ανέβουν στο 16 ή στο 18% κι αυτό ασφαλώς θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, θα παραμείνουν σίγουρα τα φάρμακα και όπως προαναφέρθηκε, πιθανώς κάποια βασικά είδη διατροφής όπως τα αυγά, το γάλα, το ψωμί. Εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά με μικρές πιθανότητες, αφού αυτομάτως θα υπάρξει πίεση για αύξηση του βασικού συντελεστή σε υψηλότερα επίπεδα από το 18%.

Οι ανατροπές στους συντελεστές ανοίγουν το παράθυρο και για ανατροπές σε εξαιρέσεις- απαλλαγές, όπως για παράδειγμα στα νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ πιθανό οι τρεις νέοι φόροι σε αυτά τα νησιά, να μείνουν στο συρτάρι.

Την ίδια στιγμή, οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς βλέπουν πως έρχεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά τους αλλά και αυξήσεις συντελεστών στο τουριστικό προϊόν.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον όρο streamline (ευθυγράμμιση των συντελεστών), αφού σύμφωνα τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Ξενοδοχειακών Ενώσεων, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ήδη προετοιμάζουν κοινή σύγκληση των οργάνων τους στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμο ιστορικό λάθος, με εθνικές προεκτάσεις και συνέπειες.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού η αύξηση του κόστους των τροφείων θα καταστήσει αδύνατη την παραμονή πολλών ηλικιωμένων, οι οποίοι λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις τους βρίσκονται σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους. Σε σχετική της ανακοίνωση, η η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομες Μονάδες είτε για έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict