Navigation
22
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
22 Μαΐ 2017

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Συντάξεις-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Οι αλλαγές στις επιβαρύνσεις και οι περικοπές που πλέον έρχονται είναι τεράστιες… Όσες και οι υποσχέσεις!

Χάνουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες αγρότες και ειδικά μισθολόγια.

Ο «οδικός χάρτης» των φόρων, των δανείων, των πλειστηριασμών και των ακινήτων είναι πλέον ναρκοθετημένος.Με τη νέα συμφωνία αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κόβεται κατά το μισό το επίδομα θέρμανσης, χάνεται η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επιτηδευματίες αλλά και για αγρότες, κόβεται στα όρια της πλήρους κατάργησης το ΕΚΑΣ, ενώ ενεργοποιείται και ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σήμερα επιχειρούμε να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες, ώστε να γνωρίζετε τι σας περιμένει.

Ακίνητα

Σε αυτά θα έχουμε νέο φόρο ακινήτων. Κατά την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου,«οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν όπως είναι. Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές. Οι ιδιοκτήτες που έχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα ευνοηθούν, ενώ οι μεγάλες ιδιοκτησίες όχι…».Ωστόσο,ο φόρος ακίνητων θα αλλάξει. Κατά την κα Παπανάτσιου,«θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που θα είναι προοδευτικός και θα φορολογεί τις μεγαλύτερες περιουσίες με υψηλότερο συντελεστή, όμως ο εισπρακτικός στόχος προς το παρόν παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ».

Ο υπολογισμός του φόρου,κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, σχεδιάζεται να γίνεται με βάση το μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όχι το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αλλάζουν η κλίμακα και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μεταφέρονται τα φορολογικά βάρη από τις χαμηλής αξίας ακίνητα στις υψηλής αξίας περιουσίας. Από το 2018 θα πληρώσουν περισσότερους φόρους όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.Ελαφρύνονται από το 2018 ακίνητα των οποίων η αξία είναι μικρή. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα μειωθεί κατά 180 εκατομμύρια ο ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Χρέη σε εφορίες

Εδώ έχουμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με 150 δόσεις. Η κα Παπανάτσιου δεν αποκλείει να έχουμε εξελίξεις,ώστε και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν να ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς μπορούν να ενταχθούν στον «νόμο Κατσέλη».Όμως θα μπορούν να ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία όπως οι επιχειρήσεις.

Κατασχέσεις

Απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί ήδη 1.500.000 πολίτες έχουν ζήσει την κατάσχεση και ακολουθούν άλλοι 1.600.000! Κάθε μέρα έχουμε 4.500 κατασχέσεις. Επίσης προχωρούν οι διασταυρώσεις. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνεται του στοιχείου, ότι «η κατάσχεση ακινήτου δεν σημαίνει και πλειστηριασμό του». Η υπουργός τονίζει ότι «το Δημόσιο οφείλει να κάνει τις κατασχέσεις για να διαφυλάξει τα συμφέροντά του».

Ποια επιδόματα κόβονται

Έχουμε, μέσω της συμφωνίας,περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ. Δηλαδή καταργούνται επιδόματα 269 εκατ. ευρώ.Αυτά είναι: Επίδομα θέρμανσης κατά 50%.ΕΚΑΣ που περικόπτεται κατά 570 εκατ. ευρώ το 2017, 808 εκατ. ευρώ το 2018 και εξαφάνιση της δαπάνης 853 εκατ. ευρώ το 2019.

Θα καταργηθούν επιδόματα τέκνων, θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, θα μειωθούν δημοσιονομικές δαπάνες κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018 και θα καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, για την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.

Φοροελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση τονίζει ότι «η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εστιάσει σε αυτούς που έχουν μικρή περιουσία. Δηλαδή θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με μικρή περιουσία. Ο στόχος για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα από το ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Ακατάσχετοι λογαριασμοί

Ο νόμος παρέχει την ευχέρεια στους πολίτες να δηλώσουν έναν λογαριασμό ως ακατάσχετο μέχρι τα 1.250 ευρώ τον μήνα.Αυτό ισχύει για όλους.Αρκεί να δηλωθεί ο λογαριασμός.

Αποδείξεις 

Μέσω αποδείξεων κατοχυρώνεται το αφορολόγητο. Οι φορολογούμενοι δεν απαιτείται να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις. Έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι έχουν συγκεντρώσει το ποσό με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως των μηνιαίων statement για την κίνηση των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ειδικά μισθολόγια 

Το μνημόνιο τονίζει ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prioraction), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο».

Χάνονται συντάξεις

Ο επανυπολογισμός φέρνει τρομερές μειώσεις έως δύο συντάξεις.

Δείτε:

Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.225 ευρώ θα χάσει 220,50 ευρώ τον μήνα ή 2.646 ευρώ τον χρόνο. Απώλεια:2,16 συντάξεις. Μετά τον επανυπολογισμό η σύνταξη θα μειωθεί κατά 18% (-220,50 ευρώ).

Στον ΟΑΕΕ η κύρια σύνταξη 985 ευρώ πέφτει στα 807,8 ευρώ, αφού κόβονται 177,30 ευρώ. Δηλαδή 2.127,60 ευρώ το έτος ή 2,16 συντάξεις. Στο ΙΚΑ, η κύρια σύνταξη 530 ευρώ πέφτει στα 430 ευρώ και η επικουρική στα 135 ευρώ, αντί 165 ευρώ. Απώλεια 360 ευρώ το έτος.

Εισφορές

Θα χάσουν άνω των 466 εκατομμυρίων ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Το άρθρο 58 της συμφωνίας ανατρέπει το σύστημα εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών!

Συγκεκριμένα, από 1/1/2018 θα φορολογούνται και οι καταβλητέες από αυτούς ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση (σελ. 11/727 παρ.10) προς ψήφιση του άρθρου 58 αναφέρει: «Ορίζεται ότι, από 1/1/2018 και μετά, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες αφενός και όσους υπάγονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ αφετέρου, υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τον ΚΦΕ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά, για το έτος 2018, η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του 85% του ως άνω φορολογητέου αποτελέσματος (άρθρο 58)».

Η εξέλιξη αυτή φέρνει νέα περιδίνηση στα οικονομικά 1.600.000 Ελλήνων, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου. Άγνωστο παραμένει, λένε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι αλλά και μηχανικοί και δικηγόροι, αν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Αυτοματοποίηση ενεργειών

Έρχεται αυτόματος συμψηφισμός των χρεών των φορολογουμένων προς την Εφορίας και,ελπίζουν, της Εφορίας σε φορολογουμένους. Ο συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.Θα γνωρίζει πλέον ο φορολογούμενος και τι του χρωστά το Δημόσιο και όχι μόνο τι χρωστά αυτός στο Δημόσιο, όπως συμβαίνει τώρα.

Έχουμε λοιπόν τις εξής εφαρμογές:

1. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών.

2. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων.
3. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.

4. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.

5. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.

6. Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών.

Ποιοι θα χάσουν

Συνταξιούχοι:Τριπλή μείωση συντάξεων.

Εργαζόμενοι:Μείωση μισθού – φοροελαφρύνσεων.

Ελ. επαγγελματίες: Αύξηση εισφορών έως 50%.

Αγρότες: Αύξηση εισφορών από το 14% στο 17%.

Νοικοκυριά:Στο μισό το επίδομα θέρμανσης.

Ειδικάμισθολόγια:Νέες μειώσεις.

Ακίνητα: Έρχεται φόρος υπεραξίας.

Ξενοδοχεία:Φόρος διαμονής 0,5-4 ευρώ.

Αναλυτικά:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στις εισφορές. Έχουμε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, προσαυξημένο κατά τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό αυξάνει τις εισφορές άνω του 50%.

2. Αγρότες: Οι συντελεστές εισφορών των αγροτών για την κύρια σύνταξη από την 1/1/2018 θα πάνε στο 17% αντί 14% το 2017.

3. Επιδόματα:Κόβονται οικογενειακά επιδόματα θέρμανσης κ.λπ., για να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. το 2018.

4. Επίδομα θέρμανσης: Μειώνεται κατά 58 εκατ. ευρώ, ή 50%.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών:Το ποσό φτάνει τα 189 εκατ. ευρώ, για να εξοικονομηθούν από τη μείωση των φορολογικών απαλλαγών. Χάνουμε την έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου, αλλά και στις ιατρικές δαπάνες.

6. Ναυτιλία:Παραμένει και το 2018 ο φόρος.

7. Ειδικά μισθολόγια:Χάνουν πολλά οι 160.000 εργαζόμενοι των ειδικών μισθολογίων, από 50 έως 400 ευρώ σύμφωνα με τον κ.Κατσιαμάκα των αστυνομικών.

8. Ακίνητα- φόρος υπεραξίας ακινήτων:Έρχεται ο φόρος από το 2018.

9. Περικοπή ΕΚΑΣ: Περικόπτεται πάλιτοΕΚΑΣ το 2018 στα 238 εκατ. ευρώ. Ηεξοικονόμηση πρέπει να πάειστα 808 εκατ. ευρώ, έναντι 570 εκατ. ευρώ το 2017.

10. Ξενοδοχεία:Έρχεται ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

Η ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΩΣ 50%

ΕΚΑΣ: ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ;

ΕΦΚΑ: ΤΟ ΔΝΤ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΑΠΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ:ΠΕΡΙΚΟΠΗ 20%

ΦΟΡΟΙ: ΚΡΥΦΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ»

 • Φοιτητικό επίδομα
 • Πετρελαίου θέρμανσης
 • Μακροχρόνια ανέργων
 • Κατασκηνώσεων
 • Κοινωνικού τουρισμού
 • Παροχές μητρότητας
 • Ειδικό επίδομα παιδιών
 • Άνεργων νέων
 • Εισιτήρια πολυτέκνων


 ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Τριπλή μείωση συντάξεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Μείωση μισθού – φοροελαφρύνσεων.

ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Αύξηση εισφορών έως 50%.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Αύξηση εισφορών απότο 14% στο 17%.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ: Στο μισό το επίδομα θέρμανσης.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ: Νέες μειώσεις.

ΑΚΙΝΗΤΑ:Έρχεται φόρος υπεραξίας.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Φόρος διαμονής0,5-4 ευρώ.

ΠΩΣ Η ΕΦΟΡΙΑ «ΤΡΩΕΙ» ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ

1-2 μήνες καθυστέρηση επιστροφής φόρου: Συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ.

Στο στόχαστρο κατασχέσεων: Οικογενειακά επιδόματα και αγροτικές επιδοτήσεις.

Όσοι έχουν επιστροφή και δεν χρωστούν: πληρωμή εντός διμήνου.

Αν η επιστροφή συμπέσει με εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ: Αυτόματος συμψηφισμός.

Όσοι χρωστούν: Η επιστροφή πάει στην Εφορία και συμψηφίζεται με ΕΝΦΙΑ.

Χρεωστικό εκκαθαριστικό: Συμψηφίζεται με αγροτικές επιδοτήσεις.

Οικογενειακά επιδόματα: Κατάσχονται και συμψηφίζονται με ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ 2+ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ

Σύνταξη τώρα 1.225 ευρώ,Σύνταξη μετά 1.004,50 ευρώ

Χάνει 220,50 ευρώ τον μήνα

Ετήσια απώλεια: 2.646

Απώλεια: 2,16 συντάξεων

ΤΕΒΕ

Σύνταξη τώρα 985 ευρώ, Σύνταξη μετά 807,8 ευρώ

Χάνει 177,30 ευρώτον μήνα

Ετήσια απώλεια: 2.127,60 ευρώ

Απώλεια:2,16 συντάξεις

ΙΚΑ 

Σύνταξη τώρα 530 ευρώ,Σύνταξη μετά 430 ευρώ

Χάνει 100 ευρώ τον μήνα από κύρια

Επικουρική πριν:165, Επικουρική μετά: 135

Σύνολο απωλειών: (100+30)= 130ευρώ

Χάνει τον χρόνο 1.560 ευρώ ή 2,6 συντάξεις

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/5

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


 • pict
 • pict

pict

pict