Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
29oC
Αραιή συννεφιά
8 Σεπ 2016

Ο Σόιμπλε μοιράζει χρήμα και φοροελαφρύνσεις

Σόιμπλε Κόσμος

Μπορεί να κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς για παρόμοιες τακτικές, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφού κέρδισε 122 δισ. ευρώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και εκμεταλλευόμενος την πολιτική της ΕΚΤ (που έχει εκφραστεί με σκληρά λόγια εναντίον της), αποφάσισε να μοιράσει φοροελαφρύνσεις και νέα έσοδα για τους Γερμανούς.

Με την Μέρκελ να χάνει συνεχώς σε δυναμική ενώ οι εκλογές βρίσκονται ante portas, το κυβερνών κόμμα έβγαλε τα μεγάλα όπλα και ενώ στην Ευρώπη η Γερμανία υπερασπίζεται την λιτότητα, εντός των τειχών της… μοιράζει αφειδώς!
«Ζούμε σε μια εποχή των αντιφάσεων», επισήμανε ο 73χρονος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, σκιαγραφώντας το προφίλ μιας άκρως ευημερούσας κοινωνίας. Μιας χώρας που ενώ χαρακτηρίζεται από ευμάρεια, διακατέχεται από έντονους φόβους για το μέλλον. «Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εάν θα συνεχίσουμε να ευημερούμε και το ερώτημα αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο», εκτίμησε ο Β. Σόιμπλε.

 

Πρέπει να πετύχει η ενσωμάτωση των προσφύγων

«Εμείς», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος όχι μόνον στο ίδιο του το κόμμα, «θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων μπορεί να πετύχει και ότι είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε και να ελέγξουμε τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγονται αυτό το μεγάλο ρεύμα ανθρώπων». Η Γερμανία, όπως είπε, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την αλλαγή ως ευκαιρία.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο Β. Σόιμπλε εξήγησε ότι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2017, που προβλέπει συνολικά 327,8 δις ευρώ ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες, θα διατεθούν περί τα 19 δις για την υποδοχή και ενσωμάτωση προσφύγων όπως και στην καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης. Μέχρι το 2020 ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει προβλέψει δαπάνες ύψους 77 δις ευρώ για το συγκεκριμένο πεδίο.

Αυξημένα κονδύλια προβλέπονται και για προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας, που το 2017 θα κυμανθούν στα 8 δις ευρώ. Χωρίς έξωθεν βοήθεια, όπως είπε, διεθνείς εστίες κρίσης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην Αφρική, τη Συρία και το Ιράν δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να αναπτυχθούν οικονομικά. Η Ευρώπη και η Γερμανία, πρόσθεσε, έχουν την ευθύνη να συνδράμουν και προς το δικό τους συμφέρον. «Όσο δεν βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι θα αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Φοροελαφρύνσεις

Ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε αυτή τη φορά μόνον εμμέσως στο γεγονός ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά ο γερμανικός προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος. Ενδεχομένως διότι η αντιπολίτευση τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι αυτό δεν οφείλεται στον ίδιο και την πολιτική του, αλλά κυρίως στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ και το ευνοϊκό για την ανάπτυξη της οικονομίας περιβάλλον.

Πράγματι, από το 2008 το όφελος της Γερμανίας από τα χαμηλά επιτόκια ανέρχεται σχεδόν στα 100 δις ευρώ. Την ίδια ώρα οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας και η χαμηλή ανεργία έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών εσόδων. Γι΄ αυτό και ο Β. Σόιμπλε έχει προβλέψει και ορισμένες φοροελαφρύνσεις. Τα μεγαλύτερα φορολογικά «δώρα» ύψους έως και 15 δις ετησίως προβλέπονται ωστόσο για μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ